Showing posts with label USM. Show all posts
Showing posts with label USM. Show all posts

Wednesday, June 24, 2015

My Major is Marketing


Salam Ramadhan. Alhamdulilah dah 2 tahun Miela study di USM. Seperti info yang Miela tulis di google plus, Miela mengambil course Bachelor of Management. Dan pada sem lepas, akhirnya Miela telah memilih marketing sebagai major. Dulu-dulu pilihan pertama ialah Islamic finance. Tapi macam mana tah, dok fikiaq rasa tak tenteram, rasa ada sesuatu tak kena. Akhirnya Miela pergi school minta kelulusan dekan untuk tukaq major kepada marketing.

You know why? Why I decide Marketing as my major??. Hmmm sebab Miela suka thinking out of box, creative. Tak seperti major lain, kita kena faham dan lebih banyak hafal term, meaning, teori principle dan yang penting major ni bebas dari calculation hahaha. Bagi Miela, marketing ni adalah tentang diri kita sebagai pengguna. Sedangkan marketing anytime kita boleh belajar. Contoh, hang bukak tv nampak iklan pastu kan evaluate iklan macam mana depa tarik perhatian orang untuk beli produk. Kat situ hampa dah berlajaq sesuatu.

Marketing is My Best Friend. Gambar ni ambil sempena Marketing Fest 2015  di USM. I'm involve as committee member at Program Department. This is one our major project.
Sem lepas Miela ambik dua subjek major iaitu Marketing Research dan Integrated Communication Marketing atau nama pendek IMC. Tapi satu je Miela tak minat, tentang research. Pecah otak jugak nak buat proposal haha. But favourite subject is IMC. Subjek ni berkisar tentang promotion, advertising, communication process and other part related things with this subject.

Dalam subjek IMC, Miela banyak belajar macam-macam benda. First belajar cara nak poster untuk conference, bukan size poster besa A tau punya size. Poster size ni digunakan untuk presentation. Size dia  dalam  anggaran 36x56. Dan kos print tak silap RM35++ gitu. 

Inilah poster Miela hasilkan, simple jeerr

Kalau hampa perasan benda yang Miela tulis dalam poster tentang konon-konon Miela ada online boutique. What its that point I want to tell to you. Miela sebenarnya  ada bercita-cita ingin ada butik sendiri dan salah satu sebab kenapa ambik major marketing ni. Dari assignment tu, Miela try buat produk sendiri insyallah boleh jadi realiti mana tahu kan?.

Lecturer pun ada cakap, nama Salmila Nadia *my real name* boleh komersialkan nama untuk nama butik hahaha. Pun bolehlah, ramai je letak nama sendiri sebagai brand kan?. Nama produk ni main hentam ja. Isnani bermaksud dua dalam bahasa arab. Sebab produk khayalan Miela plan ni boleh dijadikan dua gaya. Satu boleh gayakan sebagai jubah satu lagi gaya, bila ada zip fuction kat dress boleh bukak zip tu boleh gayakan sebagai blouse. Macam seluaq track suit la, boleh jadi seluaq panjang, boleh jadi seluaq pendek bila hampa bukak zip kat lutut. Gituuuuuu.......

Ni salah satu poster advertising Miela buat, abaikan typo huhu.

Begitulah antara kisah kehidupan Miela di universiti ni. Harap-harap 2 tahun berbaki untuk habiskan degree lagi banyak ilmu marketing Miela dapat. Mana tahu dari assignment boleh jadi realiti. 

Tuesday, June 23, 2015

Separuh perjalanan

Salam Ramadhan. Pagi ni barulah nak update entri. Berakhir paper semalam, Marketing Research maka tamatlah zaman secoond year. Tup tup dah nak masuk third year sudah. Sekejap masa berlalu pergi. Maknanya tinggal separuh lagi perjalanan untuk tamatkan zaman degree. Yelah Miela program 4 tahun, bukan macam depa degree 3 tahun. Nanti depa dah grad, Miela masih lagi tersadai di USM huhu.

Bila perempuan balik kampung, kalau boleh satu bilik nak bawak.

Lepas habis last paper, apa lagi packing time lah kan. Sambil packing bukak lagu Balik Kampung sekuat-kuatnya ambil feel kononnya haha. Hanya sebagai student ja tahu betapa bahagianya habis paper ni.

Selepas selesai berbuka puasa, kereta parents sampai. Apa lagi terus blah dari RST ni. Semoga next sidang dapat berjumpa lagi dan pasti makin bertambah cabaran dengan subjek semakin tough dan menguruskan aktiviti persatuan. Kepada yang tak habis lagi paper, teruskanlah perjuangan anda ye. Kalau takda semangat study tu, bacalah tips ini. Ok baibai kami nak enjoy di rumah haha.

Baibai Saujana, desasiswaku.. Jumpa lagi

Friday, June 19, 2015

Semangat raya di HOSTEL

Salam Ramadhan. Memadangkan Miela tinggal satu paper jerrr lagi, agak relax sikit dua tiga hari ni. Makin akan bertambah bahagia lepas habis paper nanti. Arghh excitednya nak balik kampung!!!.

Hari ini dah masuk 2 hari kedua berpuasa di USM. Berpuasa di perantau lain sangatttttt. Walaupun berbuka dengan ramai kawan tetapi hati tetap rindukan berpuasa di rumah. Sabarlah Miela lagi berapa hari lagi, huhuhu.

Menariknya suasana Ramadhan di sini, Miela terjumpa satu post di mana ada student dah pasang lampu raya di bilik . Wooooo raya 27 hari lagi kott. Semangat Miela dengan raya di awal bulan ramadhan sekadar pasang lagu raya je. Ini siap hias lampu raya kat tingkap pulak .

Semangat raya katakann

Ternyata post ni mendapat banyak reaksi. Sampai ada yang teringin nak ikut jejak si penghias lampu raya. Ada cadangkan siap suruh letak pelita lagi, hahaha. Apa-apa lah korang, bukan lama pun berpuasa kat USM ni. Minggu depan dah minggu last exam, lepas tu cuti semester 2 bulan. Semangat-semangat raya, jangan lupa banyakan ibadah di bulan Ramadhan ni. Rugi jika lepaskan peluang untuk kumpul pahala semaksima mungkin di bulan Ramadhan ini :) . 

Sunday, June 14, 2015

2 paper lagi!!



Salam readership. Waktu petang begini daripada Miela terperap di bilik asyik dok scroll FB dan Twitter, hmmmm apa kata Miela update blog pulak. Nak study waktu sekarang, orang cakap study lepas asar tak masuk. Baik buat benda lain. Lagipun trafik blog ni makin lama makin merudum T.T , memang blog ni memang jarang update time belajaq ni. Nanti lepas habis exam nak catch up balik trafik blog huhu.

Jadual exam

Alhamdulilah Miela dah selesai jawab 4 paper, lagi 2 paper to go, yeahhhhh. Miela habis exam 22 haribulan, memang tak mention pun dalam jadual kalau hampa nampak jadual tu. Sebab hat * ni exam kempulan kecil, so boleh ditentukan sendiri nak exam bila. So bincang dengan classmate akhirnya paper penyelidikan pemasaran tu exam pada 22 haribulan.

So disini bermakna terpaksa Miela berpuasa di perantau selama 4 hari. Ini bakal masuk kali kedua puasa di perantau selepas zaman matrik. Ingatkan kalau habis 18 haribulan sempat buka puasa di rumah, tapi tersangkut pulak dek satu paper ni. Takpalah pasarah jelah ekkk. 

Tak taulah macam mana suasana berpuasa dekat USM. Ini mungkin satu pengalaman yang menarik bagi student. Sahur gaya student, kadang-kadang makn biskut dan roti je, itu yang sedih tuu. Kalau hat rajin tu sahur kat kedai mamak kot. Bila time berbuka mungkin meriah macam Miela berbuka puasa zaman matrik dulu sebab berbuka dengan kawan. Apa-apa pun 9 hari lagi nak balik. Cepat cepatlahhhh, hehe.

Friday, May 22, 2015

Prank birthday kawan berdarah


Salam Readership. Actually Miela tak boleh move on lagi dengan prank birthday kawan semalam hahahaha. Rasanya mahu luahkan disini, mana tahu bila dah tua boleh ceq baca balik entri ni hahaha. Tapi maaf na gambar tak banyak sangat untuk hampa bayangkan cerita kami ni. Sebab banyak gambar dah terdelete, huhu.

Actually mangsanya bernama Hassan. First time tau ceq terlibat prank birthday untuk kaum lelaki hahah. Ceq sebenarnya cuma watak cuma pelakon pembantu dalam kisah prank ni. Dah ceq sorang ja gurl gurl yang terlibat, hmmm.  Miela just nak tolong kawan baik Sham, Anas dan kawan-kawan untuk prank kawan mereka, Hassan. Siap ada group WhatsApp sekali woooooo.

Projek Mega sangattttttt


Maka bermula kisah prank selama tiga hari. Birthday mangsa 18 Mei tapi kami merancang prank selama 3 hari sehingga 20 Mei pada malam kumuncak. Kesian betul si mangsa, tidak tahu kejadian pelik selama tiga hari adalah prank semata-mata haha. Berikut adalah peristiwa mangsa ditroll hahahaha:

gambar hiasan

  • Mangsa telah kehilangam kunci motor, menyangka itu adalah satu ujian dariNya. Tapi cuak jugak si mangsa kan. Kau banyangkan kalau kunci motor atau kereta hilang mana tak ke cuak. Sedangkan kunci itu disorok oleh kawannya. Akhirnya kunci itu dijumpai di dalam beg. Terpingga-pingga juga si mangsa macam mana kunci boleh masuk dalam beg.
  • Okay part ni Miela mainkan peranan. Konon-kononya marah dan jelous *padahal tak* terus leave group dengan mangsa. Dan ignorekan mangsa selama 3 hari. Sampai jumpa pun tak mau pandang muka hahah.
  • Mangsa mendapat surat dan coklat dari secret admire. Part ni Miela jadi watak kedua konon menjadi secret admire kepada beliau dengan menulis surat bernamakan Merpati Putih. Hampa tau, first time ceq seludup diri pi tempat motor asrama semata-mata nak tolong depa jayakan misi prank kepada mangsa  dengan meletakan surat di atas raga motor -__- *memadangkan asrama lelaki dan perempuan bersebelahan*
Amboi seronok betul dapat surat, padahal surat tipu ja hahaha.

  • Kasut mangsa telah dicuri pada hari kedua, tetapi hari ketiga barulah beliau sedar kasutnya hilang. Ni sibuk sangat sampai kasut pun tak sedaq hilang.
  • Pada malam kemuncak, Sham diberitakan bahawa beliau eksiden dan mengalami kecederaan teruk di kepala. Pandai depa berlakon nohh, guna darah cap strawberry baq hang taruk atas kepala. Kalutlah si mangsa tu tengok kawan dia eksiden katanya. Sampai nak bawak pergi hospital. Last-last masa tu jugak kena baling tepung dan darah bau strawberi. Hahahahahaha.
  • Tak cukup dengan itu, selepas segalanya cerita didedahkan. Mangsa mendapat hadiah besar. Hadiah tu pun I yang tolong balut tau, lelaki mana tau balut hadiah cantik-cantik. Rupa-rupanya hadiah tersebut merupakan kasut beliau hilang, hahahahaha okay ni lawak.

Malam kemuncak. Berjaya jugak prank dorang


Sebagai pemerhati dan pelakon extra tak berapa nak extra sangat merasakan, ganas jugak lelaki bila prank birthday kat kawan ek??. Kalau perempuan takdelah prank sampai berdarah bagai. Apa-apa pun, Miela ucapakan Happy Belated Birthday, Hassan merangkap kawan baik. Semoga hang panjang umoq dan teruih sukses dalam hidup!!

Sunday, May 10, 2015

Bila dah tahu buat POSTER


Salam Readership. Dulu zaman berhingus bila nak edit gambaq, lukis doodle atau buat header kite guna Paint, Photoscape and Pixlr je. Kite tak lah advance geti guna Adobe Photoshop, sebab blur dan langsung tak faham cara mengunakannya. Tapi bila dah pergi kursus Adobe Photoshop setahun yang lalu, Alhamdulilah tahulah cara nak mengunakannya yerr.

Adobe Photoshop CS6 sering Miela gunakan

Sebenarnya Miela minat bidang bab mengedit ni, tapi taklah pro sangat. Bolehlahhhhhh, itu pun tahu hat basic sahaja . Lepas kursus Adobe Photoshop adalah guna ilmu tu buat header, poster and logo. Dan sekarang pun masih proses belajar guna Adobe Photoshop berdasarakan ilmu basic sedia ada. Sambil buat sambil belajar, betul tak?. Memadangkan Miela bermajorkan Marketing, ada juga assignment kena buat poster huhu.

Poster asignment, gambar pun cilok dari Zalora hahah

Kemudian ada beberapa poster pernah buatkan untuk program di USM. Simple sahaja.

Ni antara poster mula-mula mila try buat untuk Program No Vehicles In Campus. Masa tu zaman guna Photoscape.


Ni advance sikit, masa tu dah mahir sikit guna Adobe Photoshop. Ini poster Water Rocket Contest under Kampus Sejahtera. Sedihnya program ditangguhkan sebab ada masalah tertentu huhu

Poster Water Warrior iaitu program audit tandas pun bawah Kampus Sejahtera. Walaupun Miela pengarah projek ni pun edit poster jugak sebab nak tolong ringan beban ajk



Logo Mahasiswa Berbakti. Mahasiswa Berbakti merupakan kumpulan mahasiswa/i dari pelbagai universiti yang mnjalankan aktiviti kemasyarakatan di sekolah tertentu. Mahasiswa Berbakti masih baru dan baru berkembang di sekitar daerah Kerian. Boleh like page Mahasiswa Berbakti untuk mengetahuI info tentang universiti dan tips belajar :) *promote sekejap*

Ok itu sahaja hasil kerja Miela tunjukkan di sini, sebenarnya ada lagi hasil kerja tapi takut jenuh hampa nak scroll blog ni heheh. Kebanyakan bahan-bahan digunakan untuk buat poster tu dari pakcik google, so kite pun main letak dan adalah edit sedikit supaya hasil kerja tu nampak lain dari lain

Monday, February 02, 2015

Bakti Siswa di Kampung Selamat Bukit Merah


Salam Readership. Hari tu dah berjanji katanya ingin update kisah 10 hari pada entri lepas . Tapi nak dekat seminggu kemudian baru nak update, hehe. Miela sebenarnya sibuk layan anime Sailormoon Crystal, tetiba pulak layan anime cuti ni. Sebab tu lah kerjanya bertangguh hoho. Ok biar Miela sambung balik cerita yang tertangguh ni.

Selama dua hari di Kampung Selamat, Bukit Merah pada 16/1-17/1 *macam skema pulak ayat*. Haa macam ni, hampa nak tau Kampung Selamat ni terletak kat Daerah Kerian. Yaa memang satu daerah dengan Miela, kiranya dekat jugak dengan Kuala Kurau hoho. Kampung Selamat berhampiran Laketown Resort dan merupakan kampung angkat  Dr. Haji Mustapha Kamal.

Sekolah Kampung Selamat

Nama ja dua hari di Kampung Selamat, sebenarnya tak bermalam pun di situ sebab ada masalah tertentu T.T sob sob sob. Kami cuma bermalam di USM, kiranya balik hari la. Haa tak kisahlah kan, janji misi kami tercapai. First day kami bertolak dari USM dalam pukul 9 pagilah sampai sana dalam kol 10 lebih, dekat lah jugak USM ke Bukit Merah, kiranya sejam lebih perjalanan.

Aktiviti pertama kat kampung ni, macam biasalah dengar taklimat tentang latar belakang Kampung Selamat sampailah waktu zohor. Agak menarik tentang Kampung Selamat ni, sebab kampung ni mengalami macam-macam proses daripada mundur hinggalah menjadi kampung angkat. Untungnya penduduk kampung ni, diberi peluang pekerjaan di Laketown Reasort Bukit Merah dan juga menjalankan program pembangunan pendidikan untuk anak-anak kampung supaya boleh mengubah nasib keluarga mereka.

Lepas zohor, kami dari USM menjalankan aktivti dengan budak sekolah seperti ice breaking, ada permainan sikit dan pertandingan melukis peta. Aktiviti ni agak menyeronokkan sebab dari aktiviti tulah kami boleh dekat merapatkan hubangan dengan anak-anak penduduk Kampung Selamat. The last aktiviti hari tu, pembahagian adik-adik angkat. Gambar kat bawah tu, antara aktiviti yang kami yang lakukan pada hari tersebut.

Tekun betul budak-budak arahan abang USM

Anak-anak kampung yang supporting

Dengaq betul-betul arahan dik

Salah satu group cuba membuat cheers yang menarik

aktiviti melukis peta Kampung Selamat

Kemudian hari kedua di Kampung Selamat, tak banyak pun aktiviti dia. Kami buat kajian impak tentang sosioekonomi, kiranya buat macam bancian setiap rumah. Mula-mula perasaan rasa nebes dan rungsing. Yelah takut kita pergi rumah orang, tanya macam-macam orang taknak bagi kerjasama, takut orang tutup pintulah, kena halaulah *macam-macam pulak fikir*. Tapi sangkaaan tu sangatlah meleset, ternyata penduduk kampung sangat bagi kerjasama dan sangat peramah. Sampai ada satu rumah tu, melekat kami hampir dua jam sebab makcik tu terlebih ramah, hahaha.

sukarelawan usm membanci penduduk kampung
Sampai petang, lepas habis buat bacian welfie sat kat titi asmara kat hujung kampung

Maka habis saja kajian impak di Kampung Selamat, maka selesailah segala misi kami dua hari disitu. Sedih noks time nak berpisah dengan dengan depa ni, berjujuran ayaq mata ceq *tu over sangat*. 2 hari di Kampung Selamat memberi satu pengalaman yang baru dan berharga untuk kami terutama bila buat bancian, selalu orang mai rumah kita buat bacian laaa ni kami pulak jadi pembanci. Lagi satu suka sangat suasana kampung disitu hijau jauh dari kesesakan ibu kota. Insyallah jika ada rezeki, mungkin ada lagi program akan datang di Kampung Selamat. 

Sukarelawan USM dan anak-anak penduduk Kampung Selamat

Wednesday, June 04, 2014

Apa-apa jerr lah


Salam readership. I dah tak tahan ni, I nak update blog jugak!!. Ini symptom baru lepas tengok video panggilan hangit encik izzuddin hahaha. Nampaknya dah sebulan lebih tak update blog, fuyooo sibuk nampak?. Hmm hmm. Hati ini sebenarnya niat dah tak nak update blog sampai habis exam, tapi tengoklah sekarang ni dah beranak satu entri dah pun. Takpe lah  rehat sebentar bersama blog tercinta ni hehe.

Sebenarnya macam-macam benda nak update ni, tapi exam dah nak dekat biar hold dulu. Nanti lepas exam, haa update puas-puas. Cuti 3 bulan woo, memang syiok arhhh. Dalam masa sebulan lebih tak update blog, rupanya banyak jugak cpuv masuk, trafik blog tetiba naik mendadak walaupun blog ni jarang update. Bila di kaji balik rupa-rupanya ramai yang search tentang entri-entri lepas tentang matrik, ramai lah dok cari. Itulah kelebihannya guna teknik SEO, walaupun berbulan tak update blog trafik tetap naik.

Exam pun dah tak lama lagi, tinggal berapa hari je lagi. Tengok jadual exam, perghhh pack. Gap exam cuma ada 3 hari je total. Tapi yang syioknya exam habis awal. Namun balanya last payper Business Law, aiyoo kalau exam last papyper salunya hancus sebab ingat nak balik je kih kih. Padahal umah dekat ja. Sapa yang ambik Business Law memang faham azabnya. Haii redha jee lah, janji dah usaha sebaik mungkin.



Pejam celik pejam celik semester dua pun dah habis, well alhamdulilah semester depan dapat lagi duduk kat hostel saujana. Nasib baik Saujana sayanng kite, kalau tak merempat duduk buat jambatan huhu. Ok dahh tak boleh lama-lama lepak kat sini, nyahhh kau pergi study cepat.


p/S: Doakan kan saya untuk exam semester dua ni

Wednesday, December 25, 2013

Menjelang final exam

Salam readership. Ahoo dah lama tak mengudapte blog. Biasalah nak dekat final exam, study pun sampai nak pecah otak. Mana taknya sem satu pun ambil 8 subjek, banyak subjek banyak kena menbacanya T.T. Tapi nasib baik ada beberapa subjek tu ada basic masa kat matrik, so apa yang belajar tu "Ooo nilah aku belajar kat matrik" *buat2 tahu hahaha.

Study week??, yeah study week di rumah, actually Miela tak expect balik study week kat rumah tapi nama pun merancang je, last-last nafsu tak tahan nak balik rumah jugak kan. Sedar tak sedar semester satu dah nak habis, macam semalam je baru daftar usm. Tinggal nak ambil exam je lagi. Gementar rasa, maklumlah first exam kat U, hee.

Minggu last kuliah, kita orang group LMT100 buat party di kfc. Untuk pengetahuan korang LMT100 untuk kelas BI persediaan khas untuk yang dapat band 3 dan ke bawah, huhu sedih bunyinya. Apa-apa pun memang enjoy dengan kelas BI ni tak pernah stress.


Orang cakap kalau buat party kat kfc senang sikit, sebab nanti kita makanan semua tak payah kita kemaskan, kahkah. Kfc dekat je pun, depan pintu pagar Sg.Dua. Memang happening sepanjang kelas dengan dorang, kalau boleh nak ambil kelas LMT100 lagi, hehe.

Lagi satu, dua minggu nak final sempat lagi Miela Pesta Penang. Haruslah pergi kan, dari tingkap bilik dah nampak pesta penang. Lagipun kalau pergi tag hujung-hujung nak tutup, harga barang murah. Peniaga dok lelong barang dari karpet sampai ke tudunglah cuma harga token ngan makanan ja mahal.

Tadaaa pesta penang
Miela pergi dua kali, nampak sangat kemaruk dengan pesta penang. Haha takdalah sebenarnya, first tu pergi ngan kawan jalan kaki dari sg.dua then yang second pergi ngan Family. Kalau tak cukup lagi kepuasan, next year boleh pergi lagi.

Now, hari ni dah masuk hari ketiga study week. Alhamdulilah, ada jugak masa study walaupun di rumah macam-macam dugaan. Tapi yang penting seminggu ni makan free ja, tak payah makan kat cafe, hihi. Harapannaya nanti masa final minggu dapat jawab dengan tenang. Doakan kami semua student usm termasuk Arol Mubin *tau sorang jaa* ni supaya mendapat keputusan cemerlang. Amin...

Sunday, September 29, 2013

Minggu orentasi di USM

Salam readership. Seperti hampa sedia maklumlah kan, hampir sebulan Miela di USM. Dan sekarang baru nak gegeh update minggu orentasi yang dah lepas tu, haha. Well, kehidupan student sememangnya busy, haha kononnyalah kan. Padahai hari-hari online facebook.

Pernahkah korang menjalani orentasi? best tak?. Tahun lepas Miela orentasi di matrik , tahun ni di university. Kejap betul masa berlalu, dah jadi student U. Orang kata minggu orentasi minggu penyeksaan ekk?. Alkisahnya orentasi bermula....

Hari pertama
Miela daftar USM petang, sebab kena daftar petang. Tapi dalam hati memang nak daftar lambat-lambat, sebab rasa berat hati nak tinggalkan rumah. Bila sampai disana, wa macam jakun sekejap, betulkah tempat ni?. Cantik macam dalam taman. Desasiswa Miela jauh hujung dunia katakan. Sampai kena naik bas untuk ke RST sebab dorang tak benarkan kenderaan ibu bapa ke RST takut sesak. Itu kira pengalaman paling tak dilupakan sebab bersesak dalam bas tu.

Tandaaa ni desasiswa saya.
Hari kedua
Serius hari kedua, tak cukup tidur. Adatlah kan orentasi tak cukup tidur, pukul lima kena berkumpul dan berjalan-jalan untuk solat subuh berjemaah. Pagi kitaorang kena pergi dewan untuk raptai majlis sambutan, dan petang sesi tangkap gambar buat kad matrik semua tulah. Malam pula, kitaorang makan free, sebab malam ada dinner desasiswa. Cuma hari kedua, dah rasa kepenatan kena berjalan 30 minit ke dewan T.T.

Hari ketiga
Korang pernah tengok filem ali setan??. Part angkat sumpah, lebih kurang sama apa kami buat. Cuma baju calourfull gitu, saat tu Miela rasa "Betulkah aku disini?". Tapi realitinya inilah tempatku menuntut ilmu selama 4 tahun. Insyallah 4 tahun akan di dewan tu juga Miela akan bawa segulung ijazah ;).

Hari keempat dan kelima
Part ni Miela takda modal banyak cerita, biasalah manusia mana boleh ingat-ingat satu-satu. Apa yang Miela ingat, masa tu kitaorang macam ikan sardin nak daftar ko-k dan bahasa, kalah pasar malam. Dan Miela tak boleh lupa walkrobik. Best sangat, walapun hujan kitaorang tetap acara cheer dari desasiwa masing-masing. Nampak semangat distu, tapi tapi bukan desasiswa Miela yang menang. Ist okay, janji dah buat terbaik

Haa begitulah cerita orentasi Miela. Dan bermula kehidupan sebagai seorang student USM...

Tuesday, July 16, 2013

Sambung study??


Salam Ramadhan. Boleh tak Miela nak meluahkan perasaan kat sini?. Boleh tak boleh tak??.  Haha soalan apa daaa, blog sendiri mestilah boleh. Well semua orang tahu Miela akan sambung study di USM Kampus Induk Pulau Pinang, Alhamdulilah.

Actually, mula-mula dapat tawaran USM, Miela sendiri macam tak percaya. Sebab sebelum dapat tawaran tu, Miela ada baca bahawa dalam 20 ribu lebih yang mohon hanya 5 ribu lebih yang mohon dapat tawaran USM *apa kejadahnya nak hafal nombor sejibik sedangkan numbor telefon sendiri pun tak hafal?. See??, probabiility nak dapat pun rendah. Miela betu-betul target UKM or UTem untuk sambung study. Last-last USM jugak jadi pilihan di hatiku sebab target pun tersasar jauh dari landasan, huhu.

Macam-macam Miela fikir tentang USM. First think "arghh macam mana aku nak study kat sana, kat sana tempat budak pandai tuuu". Dari dulu Miela suka mengelak duduk dalam kelompok pelajar lebih pandai. Miela suka study dengan orang biasa-biasa je taklah tension. Kalau sekolah menengah dulu, sangguh-sungguh nak tukar kelas, tak nak duduk kelas pertama padahal orang lain teringin sangat nak kelas pertama. Tu sekolah menengah, ini bila di matrik tak boleh mengelak dah lah. Agak kejutan budaya wa duduk  di sana, budak-budak matrik rajin gila tak macam Miela ni suka sangat main-main. Last-last selamat dah tamatkan zaman matrikulasi dengan jayanya, huahua.

Kadang-kadang Miela fikir kan senang tak payah study. Duduk rumah ke? kahwin dengan orang kaya ke?. Senang tak payah-payah hidup, tak payah perah otak sampai tak da isi. Tapi itukan angan-angan minah jenin. Nak hidup senang je. Ok tak pun jadi budak-budak, tak payah fikir banyak masalah dunia. Minta itu ini, mak bapak baik bagi je.

USM. Universiti dalam taman

Tapi sekarang dah lain, umur dah masuk 19 tahun lain citernye. Miela sedih tau, dalam banyak-banyak budak classmate Miela masa matrik 23 orang tak da seorang nyawa pun satu Universiti dengan Miela tau. Tak da seorang pun, bayangkan. Nak cari budak kuliah dalam satu pusat pengajian pun payah, itu pun masih tak jumpa lagi. Miela tengok orang lain dah ada geng pergi U nanti, maklumlah dapat U sama. Jelous disitu. Macam Miela sorang je dapat USM, bhahhaa. Takdalah ada je budak kmpk yang dapat USM, tapi bukan satu pusat pengajian pun -__-.

Bertambah tension lagi Miela tengok group Bakal Mahasiswa Universiti Sains Malaysia Sidang 2013/2014. Ada nak kena buat itulah inilah kan. Dengan question apa-apa tah tentang persediaan minggu orentasi. Orentasi paling Miela tak suka, memenatkan kadang sampai nak mandi tak sempat. Tapi bila Miela tengok gambar-gambar bangunan dan hostel yang dikenali sebagai desasiswa tu nampak macam best je. Maklumlah USM tu uneversiti dalam taman.  Padahal Penang tu, hampir sebati dengan wa, ok hampir je belum lagi sebab satu Penang masih belum khatam lagi.

USM penang bukanlah terletak di celah-celah batu, tapi di celah bandar jauh lebih baik dari kmpk dalam kelapa sawit tu. Tapi penang ni wa dah jemu selalu pergi dan dekat . Teringin nak dapat sabah dan serawak boleh jugak melencong sambil study. Mungkin rezeki Miela memang ditakdirkan study dekat-dekat. My parents happy sangat dapat USM, bolehlah selalu jenguk ceq kat sana naa. Miela patut bersyukur sedangkan yang lain ada dari selatan study ke utara dan ada pula asal dari barat study ke timur. Yeah I'm lucky.

Miela kagum dengan senior dalm group tu, even junior tanya banyak kali soalan yang sama still jawab dengan jawapan begitu baik. Cuma Miela tak da kawan kat sana, tak guna duduk di bandar tapi kawan seorang pun takda.  Wait!! tak panjang ke cik miela oi dengan luahan perasan pepajang??hehe. Di pendek cita senang ja, "HANG SUKA KAA, TAK SUKA KAA HANG KENA SUKA JUGAK", hahaha.

P/s: Miela bersyukur sangat dah tawaran sambung study sedangkan kat luar sana ramai lagi tak dapat tawaran. Doakan Miela supaya berjaya di sampai ke menara gading.

Thursday, July 11, 2013

Dapat tawaran UPU dan USM

Salam Ramadhan. Tahu tak hari ni hari apa?. Hari ini kite dah cukup couple seminggu yer uolzzz #ehh. Tak sebenarnya hari ini sudah terjawab teka teki yang Miela tunggu selama ni. Macam makcik kat kampung tunggu anak dia pulang di hari raya *perumpamaan pelik. Menunggu dan menunggu. Hari-hari boleh Miela katakan, selalu usha facebook UPU dan laman web usm walaupun tahu result keluar 11 hrbln. Haha mana tahu result keluar awal. Haha gila bukan?.


Sebelum result keluar perasaan Miela gambar di atas ni, haha over kan?. Pagi-pagi  dah dok depan lappy tercinta. Tunggu punya tunggu akhirnya keluar jugak. Terketar-ketar jari ni nak taip no IC, nasib baik tak lupa. Macam mana tak terketar-ketar, sebab benda ni melibatkan masa depan.


Alamdulilah, dapat dua tawaran sekali gus berkat bulan ramadhan. Bertambah lagi dugaan, dulu dugaan menunggu sekarang dugaan nak memilih Universiti. Nampak je senang, tapi nak buat pilihan tu payah. UPM dan USM, dua-dua antara universiti terbaik di Malaysia. Haih susahnya nak pilihan. Hmm thinking again. Semoga Allah permudahkan Miela dalam membuat pilihan.

P/s: What you see is what you get