Showing posts with label USM. Show all posts
Showing posts with label USM. Show all posts

Sunday, October 08, 2017

Bakal bergraduasi tak lama lagi!

Salam Readership. Miela nak kongsikan berita gembira kepada korang yang Miela tak lama lagi convo dalam masa 3 minggu lagi huhu. Syukurlah susah perit 4 tahun akan terbalas dengan scroll ijazah sarjana muda.


Minggu lepas baru sahaja dapat surat pengesahan tamat pengajian. Syukur juga dapat tamat pengajian on time. Okay untuk yang belum tahu lagi, Miela dulu study kat USM mengambil Ijazah Sarjana Muda Pengurusan bermajorkan Pemasaran dan Minor Pengajian Islam.


Majlis konvokesyen dijangka bermula 28 oktober sehingga 2 November di Dewan Tuanku Syed Putra, USM Pulau Pinang. Turn Miela konvo pada 31 Oktober, Selasa petang. Sebelum konvo ada banyak benda settle seperti nak apply cuti, isi borang, jawab survey graduan dan bila nak dekat konvo kena ambik jubah dan kena hadiri raptai. Tak lama dah ni, huhu excited juga. Doakan Miela dipermudahkan urusan ya!. Amin.

p/s: Sorry entri hari ni ringkas sangat. Tak tahu nak bebel apa lagi haha 😂. I think I'm too excited to tell others I will graduate soon. 

Wednesday, October 04, 2017

Kisah bagaimana boleh aktif berpesatuan

Salam Readership. Entri kali ni Miela nak share pengalaman sangat berharga masa masuk univerisiti. Dulu-dulu masa zaman sekolah, Miela memang tak aktif langsung. Sukan lagi lah, tak pernah terlibat langsung. Percapaian yang nampak hebat, anuegerah nilam je. Haha nampaknya skema hidup dengan buku-buku ni.


Masa zaman sekolah sekolah dulu, Miela takut sangat nak bercakap depan orang. Salah satu sebab takda kenyakinan diri. Tambah pula, dulu-dula kelas bawah je. Segala pertandingan pidato ke, coral speaking, nasyid semua langsung takda rasa nak join. Lagipun benda macam ni selalunya dimonopoli budak kelas atas. Sebab rasa diri tak layak. Dan low confident masa tu membelenggu dalam diri sampai habis sekolah.

Bila masuk universiti timbul satu dasar yang dimana kalau nak dapat hostel kena aktif. Untuk dapatlkan hostel kena kumpul mata mycsd. Mycsd lagi banyak kalau pegang jawatan tinggi. Kalau nak sewa rumah luar hostel memang mahal, plus masalah transport. Tapi masa tu redha je kalau tak dapat hostel sebab masih dalam gua lagi tak mau aktif.

Entah macam mana boleh terlibat dengan aktviti persatuan ni bila kawan ada ajak. Kebetulan dia tengah cari orang untuk edit poster. Jadi, oklah sebab tak perlu nak face orang kan?. Jadi edit poster buat kat bilik dapat mata jawatan banyak.

poster pertam dibuat untuk persatuan

Kemudian lepas tu, Miela dapat satu idea nak kumpul mycsd banyak dengan jadi tukang edit poster. Masa tu dapat survive kumpul mycsd banyak sampai habis semester 2. Tapi ada benda berjaya berubah Miela daripada buat kerja di dalam bilik bertukar join aktiviti luar. Sebab kenal kawan yang aktif pesatuan,  sekali dia terus minta Miela untuk jadi sukarelawan jaga pendaftaran. Masa tu rase takpe kot join, ada kawan taklah segan.

Kisah tu tak stop sampai situ je, bila pernah buat job buat poster kat organisasi lain secara tetiba orang lain minta jumpa untuk upkan jawatan sebab dia nampak Miela berpotensi. Masa tu terkejut sangat, tak tahu macam mana depa boleh nampak potensi Miela. Tapi sebab Miela tak reti nak tolak so terima jelah. Sebab masa sekolah, peluang macam ni tak pernah datang huhu.


Sampai macam-macam jawatan pernah pegang ajk pendaftaran la, jaga booth, jaga peralatan, cari sponsor, buat paperwork dan penolong timbalan. Benda paling bermakna bila dapat jadi Pengarah Projek dan Ketua Kluster. Semua tu datang bila Miela berjaya tunjukkan kat orang Miela pun boleh buat kerja pesatuan.

My team, Kluster Air Kampus Sejahtera

Bila difikir balik sebenarnya Miela ada satu sifat leadership cumanya sedar agak lambat. Actually sifat leadership ni sebenarnya semula jadi sebab Miela anak sulung. Tapi masa tu anak sulung rasa tak yakin sangat nak arah adik sendiri dan lebih banyak mengalah. Apa yang Miela nampak awal-awal, Miela banyak mengarah dan merancang untuk aktiviti dengan kawan-kawan haha. Dan sifat leadership berjaya di gilap bila join pesatuan.

Apa yang korang nampak segalanya Miela bermula dari bawah. Dari buat kerja dalam bilik, kemudian pegang jawatan kecil hingga jawatan ketua. Jadi korang kalau nak ubah diri tu biasanya ambil masa bukan terus naik keatas. Jika ada peluang, guna peluang sebaliknya. Join pesatuan kat univerisiti sangat best, memang payah nak jumpa pengalaman lepas kerja. Jadi enjoy your university life. 

Monday, January 23, 2017

Officially tamat zaman study


Salam Readership. Kali nak ceta bahawasanya Cik Miela dah tamat zaman study 😄. Sepatutnya update entri tajuk ni pada awal bulan satu selepas habis paper terakhir degree pada 4 haribulan *ingat lagi 😂. Tapi mood update muncul hari ni. Rasanya tak terlambat lagi kan?, huhu. 

Korang tengok tajuk pun dah tahu. Actually officially dah habis zaman belajar tapi belum rasmi jadi alumni USM sebab ada lagi satu semester iaitu satu sem focus totally to internship. Lepas ni takde nak pergi kuliah macam selalu. Takdalah sibuk kejar due date assignment. Paling penting dah tak jumpa manusia yang menstresskan hidup😪. Tinggal kat USM dah tak lagi, sebab dah dapat tempat pratikal dekat rumah.

Ada kawan tanya Miela, tak rindu ke USM?. Giler kau tak rindu, 3 tahun setengah duduk kat USM. First Miela akan rindu kawan-kawan yang banyak membantu Miela susah senang masa kat univerisiti. Even nampak jarang whatsapp dengan depa nak tanya khabar tapi Miela jenis prefer jumpa atau otp dengan kawan baik untuk tanya khabar. Sebab bila bercakap lagi puas daripada bermesej atau whatsapp untuk lepaskan rindu.

Second thing rindu everthing about penang. Makanan dan tempat memang best kat penang. Tau lah kan penang femes dengan makanan sedap-sedap. Even entri blog ni banyak update pasal makanan 😂. Masa duduk kat USM kalau keluar je tempat paling kerap pergi Bukit Jambul itupun kalau nak shopping beli bekalan makanan. Kalau melepak sikit tengok wayang kat Queensbay. Dua-dua tempat ni memang dekat giler memang jadi port budak USM outing. Dalam 10-15 minit dah boleh sampai.

Third ni Miela rasa sapa yang habis study confirm akan rindukan ini, kehidupan sebagai student. Even kadang-kadang stress nak capai gred lah sampai satu tahap rasa lulus pun dah okay. Belum masuk lagi dapat group assignment yang hackkan markah group assignment 😥. Dan kisah nak pergi kuliah sampai tersesat pun ada. Eh banyak benda nak ceta kehidupan zaman study ni. Tak cukup, well 3 tahun setengah begitu banyak pahit manis sebagai student ni.

Ok sebenarnya Miela bajet-bajet sedih lah konon 😝. Memang lepas ni kehidupan tak kan sama yang dulu. Tapi penang punyalah dekat 3 kali tol dah sampai USM *perjalanan ke USM ambil masa  lebih kurang 1 jam 15 minit. So rindu je, ada masa boleh melawat jaa penang. Cuma nombor satu dan tiga tu tak nafikan takkkan kekal ada masa hang kena lepaskan dan akan merindui dalam memori. Tapi nombor dua tu, penang kot dekat jah cik oi. Penang duduk situ jugak.

Perancangan lepas ni, bulan 3 akan start berpratikal selama 4 bulan. Ada lagi kawan-kawan tak sama course dan jugak junior kat USM. So kalau ada masa nanti I melawat depa-depa kat sana. Perjalanan sikit je lagi nak habis degree ni. Insyallah diizinkan Allah, hujung tahun ni dapat bergraduasi. Amin.



Sunday, July 17, 2016

Cara membuat Eko Enzim

Salam Readership. Tahu tak apa itu eko enzim?. Eko enzim atau nama english dia eco enzyme merupakan sejenis cecair yang diperbuat daripada sisa-sisa sayur atau buah buahan, gula perang dan air. Selalunya ia digunakan dalam pertanian, ternakan, sistem saliran, dan pembersihan.

Masa kat USM, Miela rajin buat kompos. Dalam proses membuat kompos tu ada belajar cara nak membuat eko enzim sebabnya eko enzim ni digunakan dalam proses membuat kompos supaya kompos tu senang menjadi. 

Anatara hasil eko enzim kami buat untuk kompos

Ok let go macam mana nak buat eko enzim. Mudah sahaja uolz.

Bahan yang diperlukan;
- 1/4 Sisa Buah atau sayur untuk botol 1.5 liter
- Gula perang 150g
- Air secukupnya
- Botol 1.5 liter

* untuk hasilkan1.5 liter botol eko enzim

Cara-cara:
1. Potong buah atau sayur kecik-kecik supaya nanti sisa tersebut senang terurai.
2. Isi air dalam botol 1.5 leter, jangan penuh. Agak-agak 3/4 gitu. Tujuan adalah untuk bagi ruang gas proses fermentasi tu bertindak balas.
3. Kemudian masukan gula perang dan buah di potong.Kemudian tutup botol dengan penutup botol tetapi tidak telalu kejap
4. Siap untuk memerap sisa buah/sayur untuk 3 bulan untuk menghasilkan eko enzim yang sempurna. 

Untuk seminggu pertama rajin-rajinlah bukak penutup botol tu untuk buang gas. Jangan bukak terus ye, takut ada letusan tak diingini. Bukan apa pernah ada kes student bukak penutup botol yang ada enzim tak kena gaya habis meletop satu bilik. Mau berbau buah basi dalam bilik tu huhu. Ini kerana sisa buah/sayur tu sedang bertindak balas dengan gula perang untuk proses pemerapan menghasilkan gas. Buka penutup botol tu perlahan-lahan sehingga keluar gas. Bau gas kurang menyenangkan sikit la. Tapi bila lepas 3 bulan tak busuk da bau dia.

Buah yang dipotong
Buat enzim tepi lokang pun pernah. Nasib longkang tu bersih

Ni eko enzim versi lebih dekat

Lepas 3 bulan enzim dah perap, kami tuang untuk proses buat kompos

Eko enzim memang banyak sangat kegunaan dia bukan sahaja untuk buat kompos, malah korang juga boleh dijadikan eko enzim sebagai pencuci semula jadi untuk kotoran lantai, dapur, tandas dan lain-lain. Kebaikan dia juga sekurang-kurangnya daripada kita membazir sisa buah dan sayur yang tak pakai lebih baik digunakan eko enzim. Jadi jangan ingat sampah atau sisa tidak langsung berguna, sebenarnya boleh menemukan "new treasure".

Tuesday, June 21, 2016

Pengalaman berpuasa di USM : Third Year Student

Salam Readership. Kali ni Miela nak story pengalaman berpuasa di USM. Tempoh yang cantik sebab 15 hari ramadhan di USM, kemudian bermula hari ni sampai raya beramadhan di rumah pula. Tahun lepas beberapa hari je berpuasa kat USM sebab tempoh tak lama. Tahun ni rasa macam "lama" sikit, huhu.

Berbanding zaman matrik dulu berpuasa, agak terhad di dalam kawasan matrik. Tapi bila masuk U bebas sikit la. Nak bukak kat luar pun boleh. Meriah jugak berbuka puasa di universiti sendiri, dapat berbuka dengan ramai orang sampai kadang-kadang tu dapat makanan free. Tu yang suka tu, hehe.


Bazar Ramadhan Bayan Baru. Waktu ni tak ramai orang sebab baru lepas hujan

Sebut tentang bazar ramadhan. Ada beberapa tempat pernah pergi. Tapi bazar ramadhan yang paling best sekali adalah dekat bazar bayan baru. Kat situ macam-macam juadah berbuka jual. Ni antara bazar besaq yang ada kat penang ni. Kalau pi sekali, mesti rasa nak pergi lagi. Ikutkan hati memang macam-macam nak beli, tapi dok kawal diri jangan beli bebanyak. Kang membazir. Yang sedap kat bazar ramadhan ni nasi ayam madu, karipap ayam dan daging, ayam goreng dan roti john.


Berbuka dengan coursemate pengurusan
Kisah kedua pula berbuka dengan coursemate pengurusan. Sebenarnya ada sejarah tersendiri kononya sebelum pergi berbuka dengan coursemate. Actually masa hari kejadian dah lama janji nak berbuka dengan kawan baik sendiri tetiba pula dia cancel last minute. Kebetulan hari tu school ada buat majlis berbuka berpuasa. Dengan pergi tanpa dirancang, sempat tshirt je uolzzz. Tak sempat nak iron baju kurung nak pergi. Nasib baik ada geng jugak pergi majlis berbuka pakai t-shirt je. Sedap lauk berbuka school punya ni terutama masak kambing, plus sebab free.

Bebuka dengan family baru SKS

Next pula berbuka dengan sekretariat Kampus Sejahtera di Ivory Bukit Gambir. Feeling macam dah tua sikit, mana taknya semua second year and first year yang join. Tapi muka I tetap muda gitew, hahaha. Menu-menu berbuka ialah ikan masak tiga rasa, tomyam campur, air green tea, kailan ikan masin dan telur dadar. Tak silap masa ni berbuka dengan 20 orang bersusun dengan 5 meja. Kiranya meja kami paling panjang dekat kedai makan tu. 

The last Miela nak simpulkan selain berbuka dengan dua group besar ni, hari-hari lain juga berbuka dengan kawan-kawan seuniverisiti. Ada berbuka di bilik kawan. Penuh bilik dengan juadah berbuka, sampai bergerak pun susah sebab penuh haha. Ada hari berbuka di KFC konon nak tukar selesa berbuka. Paling selalu nak berbuka kat luar selalunya di ivory juga, sebab dekat pintu pagar USM gitew,

Sangat seronok berpuasa di perantauan terutama masa zaman univerisiti. Miela tahu lepas habis universiti memang tak akan berbuka puasa gaya-gaya student kan. Masa tu jenuh jugak fikiaq hari-hari nak berbuka makan apa. Kalau kat rumah tu, makanan memang tersedia. Berbuka sesorang pun pernah rasa. Sampai bersahur makan biskut saja pun pernah rasa. Itu semua pengalaman. Next year tak tahu lagi pengalaman berpuasa sebagai budak pratikal macam mana. Harap dapat ketemu lagi ramadhan tahun hadapan.


P/s: Jom shooping raya di Ladya Shops. Banyak koleksi menarik dengan harga berpatutan!. 

Thursday, June 02, 2016

BBQ di Tasik Fajar



Salam Readership. Eh update pasal makan lagi?. Haha nasib lah kuat makan tapi badan masih kurus lagi. Huhu. Ok kalau hujung-hujung sem ni selalu makan dinner kat hotel. Tapi Miela pula lain ceritanya. Tak mampu uolzz. Kite bbq hujung sem dengan kawan-kawan. Best paaa bbq ni, dapat mengeratkan silaturahim. Dari awal-awal beli barang sampai dok bakaq ayam. Masa tu hampa boleh detect sapa yang tak reti masak muahahaha.

Kalau ikut semester ni ada 3 tak silap bbq Mila join, tapi nak cerita dua ja. Sebab yang first dah lama, buat awal semester. Yang dua ni buat hujung semester, masih baru lagi dalam 2 minggu ja. Kami selalu buat bbq kat Tasik Fajar dekat dengan Desasiswa Fajar Harapan. Nama lain panggil tasik bewak, sebab kat tasik tu banyak bewak hahaha.


Yang ni bbq Kluster Air. Bbq hat ni Miela anjurkan sebab nak hargai anak-anak buah dah bertungkus-lumus melaksanakan projek kluster sekali gus nak meraikan Miela yang bersara sebagai ketua kluster muahahhahaha. Miela yang anjur, depa banyak buat kerja perap dan bakaq ayam bbq semua. Nak berehat kononnya, yelah selama satu sidang macam-macam Miela sebagai ketua nak menghadap karenah anak buah ni. Ingat senang ka ketua weiiiiiiii, tapi best sebab boleh kenal ramai orang huhu.

Pulun depa bakaq. Tapi serious ayam depa perap sedap sebab depa pakai bahan blended

Anak buah lagi besaq dari hakak ni. Haha

Thanks for everyone who coming to BBQ event

Ok untuk next stroy, event bbq Kampus Sejahtera. Tujuan bbq ni dibuat untuk meraikan MT lama dan MT baru. So tiap tahun MT baru ni kena buli sikit kena prepare untuk bbq untuk MT lama. Tapi masalahnya Miela MT lama dan MT baru next sidang haha. Tapi takpa tahun lepas bbq, Miela balik kampung awal memang tak kena dua kali keja prepare bbq kat MT lama.




Bbq hat ni meriah sikit. Sebab tetamu hampir 100 orang jugak. Makanya tukang prepare ayam bbq banyak buat kerja, huhu.  Ayam pulak hampir 20 ekoq dibakar okay. Banyak tuu.

Geng cuci ayam

Bbq ni dari petang sampai malam okay

Kampus Sejahtera Family

The last, Miela sangat enjoy kedua-dua bbq ni. Sampai dah muak makan ayam bbq ni, huhu. Miela lebih suka acara makan bbq daripada majlis dinner. Even kena tahan bahang api bakar, bau asap, basuh ayam dan perap ayam semua tu tapi dari situ kita build memory dan menambah erat hubungan silaturahim dalam menjayakan majlis makan-makan ni. Yang penting save cost tak perlu bayar fee mahal-mahal.

Saturday, January 30, 2016

Program Motivasi Jejak Lestari USM

Salam Readership. Semester 5, boleh dikatakan Miela banyak jugak join macam-macam program kat USM. Normal kalau study di USM, memang banyak gila program. Sebab tu USM boleh lahirkan ramai student yang aktif di luar kuliah.  

Cuma hari ni Miela nak flashback balik antara program yang masih tak boleh move lagi, hahaha. Dulu masa second year pernah pergi ke Kampung Selamat Bukit Merah. Juga pernah Miela cerita kan pengalaman di entri Bakti Siswa di Kampung Selamat.

Tag ni masih simpan lagi

Apa kaitanya dengan Program Motivasi Jejak Lestari USM?. Kalau dulu kami pergi ke Kampung Selamat buat program, kali ni budak-budak Kampung Selamat mai USM join program kami. Gituu ceritanya.

Hari Pertama : 27 November 2015
Petang lepas zohor Miela join jemput budak Kampung Selamat dekat Bukit Merah tu. Sepatutnya Miela tak pergi, sebab petang ada rehearsal persembahan hari Ko-k. Tapi terponteng pula, so pergi juga ke Kampung Selamat jemput dorang haha.

Budak-budak ni excited nak naik bas pergi USM

Sampai USM nak dekat nak senja tak silap. Memang agak jem nak sampai USM, hampir satu jam tersempit jem dalam pulau. Bila dah sampai, budak-budak diserahkan kepada abang dan kakak angkat untuk penempatan budak-budak ni tinggal. Dorang ni tinggal di bilik abang dan kakak angkat dorang selama 3 hari 2 malam.

Pendaftaran

Lepas maghrib ada sesi ice breaking, pengenalan sikit dan juga sedikit ceramah. Malam tu Miela tak join sebab sibuk buat persembahan hari Ko-k di DTSP. So tak berapa pasti apa aktiviti dorang buat macam mana, hehe.



Hari Kedua: 28 November 2015
Hari kedua agak padat sikit aktiviti dia. Macam biasa pagi-pagi breakfast dulu, kemudian ada senaman Tai-Chi. Kebetulan hari tu ada Karnival Gaya Hidup Lestari kat situ. So kami bawa budak-budak ni datang ke karnival tu dari pagi sampai tengah hari. Budak-budak Kampung Selamat ni juga join majlis pelancaran karnival sampai ke Tasik Fajar untuk tengok acara simbolik tanam pokok kat situ. 

Ini akak-akak fasi perempuan yang jaga budak-budak ni. haha
Ada sesi bergambar bersama anak-anak Kampung Selamat

Lepas ronda-ronda karnival, kemudian makan dan solat. Aktiviti petang agak best, sebab kami bawa mereka ni pergi jalan-jalan ke Bukit Bendera. Free okay, of course lah tiket di sponsor huhu.







Seronok bawa budak-budak ni berjalan. Ada sebahagian mereka memang tak pernah lagi pergi Bukit Bendera, patutlah excited. Pada yang sama dapat juga lupakan assignment yang tertangguh bila dok berjalan dengan depa ni haha. Kemudian malam tu selepas balik dari Bukit Bendera pula ada ceramah motivasi oleh wakil fasi. Tujuan dia nak bagi budak-budak ni semangat untuk belajar sampai menara gading.


Hari Ketiga: 29 November 2015
Hari terakhir bersama-sama dengan anak Kampung Selamat. Pagi tu maka kakak dan abang angkat depa terpaksa berpisah dengan budak-budak kampung Selamat ni. 

Abang angkat tolong angkatkan beg adik angkat sampai
ke padang kawad
Tapi nanti dulu, awal lagi kann nak balik. Lepas abang dan kakak angkat mereka ni hantar ke padang kawad, macam biasa ada breakfast juga ada senamrobik untuk segar sikit badan tu. Pagi tu juga ada bebrapa aktviti sebelum mereka pulang ke kampung. 

Akak dan abang fasi ajar budak-budak ni main bukit yang cantik hey!!
Dorang diminta buat satu peta kampung impian yang dorang impikan
Kemudian ada presentation oleh budak-budak kampung selamat

Habis sahaja aktiviti, ada majlis penutup. Kemudian barulah depa boleh pulang ke kampung tempat mereka tinggal. Agak tacing tapi boleh tahan lagi ayaq mata tu nak berpisah budak-budak ni  buat -buat tabah *haha boleh pulak. Tapi Miela percaya satu hari nanti, Insyallah ada rezeki jumpa lagi budak-budak ni. Miela harap budak-budak Kampung Selamat ada suntikan semangat untuk belajar sampai  berjaya hingga menara gading selepas join program ni. Ingatlah dalam kejayaan tu bermula dengan langkah yang pertama, bagaimana langkah pertama tu membawa kejayaan atau kegagalan *eh macam curi ayat someone ja >.< haha.


P/s: Siapa yang belum join Segmen Blogwalking by Cik Miela, jom join. Mana tahu korang bertuah kan. 

Monday, September 28, 2015

Surat cinta dari ????



Salam readership. Alhamdulilah ada juga ruang masa nak update blog ni. Sejak ada jawatan ni, memang agak sibuk sedikit. Kena bahagi masa dengan study lagi kan. Walaupun korang tengok orang ada jawatan sentiasa sibuk, penat semua tu tapi seronok sebenarnya. Bila kita aktif di Universiti, memang kita akan kenal ramai orang. Wujudlah ukhwah disitu. Takdelah balik kelas terperap dalam bilik je pastu just kenal coursemate je. 

Kite segan nak bagitau jawatan apa, bukan bangga pun. Jawatan kecik-kecik je huhu. Tapi sebagai pemulaan cerita untuk entri ni. Takda permulaan, takdalah pertengahan dan ending ceritanya dok?. Miela pegang jawatan sebagai Ketua Kluster Air dalam sekreteriat Kampus Sejahtera. Dalam KS, ada 6 kluster seperti Air, Pengurusan Sisa, Kesihatan, Biodervisiti, Agrotecture dan Kecekapan Tenaga. Secara ringkasnya KS ni satu badan di USM yang memperjuangkan agenda kelestarian supaya warga kampus mengamalkan gaya hidup lestari.

Dalam setiap kluster ada anak-anak buah. Lagi ramai ramai anak buah, lagi banyak cabaran nak kena hadapi. Lepas anak buah baru isi borang daftar sebagai sukarelawan KS, dibahagikan masuk mengikut kluster ditetapkan maka adalah perjumpaan pertama. Campur ahli lama dengan ahli baru dekat 200++ ahli. Glup!! telan air liur. Berdebar jugak, macam mana aku nak urus budak-budak ni?. Tapi demi tugas, kasi rendah jelah hahaha.

Maka Isnin minggu lepas Miela buat meeting dengan ahli kluster. Perkenalkan MT dan bahagi projek adalah agenda dia. Sementara nak tunggu orang yang baru habis kelas malam, Miela buat aktiviti sedikit. Saja nak lenggahkan masa sementara tunggu ahli lain. Aktivitinya, Miela minta depa ni ambil kertas tulis tentang kelestarian Air. Haa awal-awal dah bagi kerja, hahaha. Dan hasilnya..........

Selonggok kertas

Macam-macam jawapan depa tulis, ada yang tulis 4 5 patah perkataan je.  Ada yang tulis macam karangan pun ada. Miela tunjuk sedikit beberapa kertas yang Miela dapat. 

Ayat bawah sekali tu comel betul. Bangun pagi siram pokok bunga yer.
Kertas banyak ruang kosong, tulis 7 patah je. Akak tak suruh bazir kertas dik


Good answer
The last one. Walaupun jawapan ada lari sikit, tapi jawapan ni agak panjang dia beri.

Sebenarnya takda surat cinta sangat pun haha. Surat cinta dari anak-anak buah jer. Mimpi dapat surat peminat selonggok macam tu. Tapi dari survey surat "cinta" yang Miela dapat, rata-rata depa faham Kelestarian Air = Jimat Air. Betul juga jawapan tu tapi kurang tepat. Kelestarian Air bukan semata-mata jimat air juga merangkumi cara pengunaan air secara berhemah tanpa mencemarkan alam termasuk melidungi, menjaga dan memanfaatkan pengunaan air yang betul. 

Monday, September 07, 2015

I'm Third Year Student :)


Salam readership. Dengan perasaan sedih berbaur excited jugaklah semalam akhirnya pulang ke universiti usm tercenta ini. Pagi-pagi dah bersiap awal nak balik U, padahal lebih dekat je pun U dengan rumah . Bajet-bajet belajar kat U hujung dunia pula hehe. Bukan apa selalu kalau balik petang, confim jem. Balik pagi senang, jalan lengang sikit. Boleh kemas barang siap-siap kan. Petang boleh tidur gitu. Huhu sebenarnya tak jugak, sampai USM petang terus ada meeting T.T. sob sob awal-awal dah kena buat gerak kerja.



Ini gambar bilik Miela. Dah masuk third year baru nak upload gambar bilik hehe. Alhamdulilah sampai third year masuk duduk dalam hostel yang sama. Bilik ni pun dah dua tahun berturut-turut bilik yang sama. Roomate pun pun still sama. Dalam USM ni, Miela tinggal di Desasiswa Saujana. Desasiswa paling jauh nun dari dewan kuliah. Nasib sem ni bawah motor, jimatlah masa nak pergi kelas daripada kena turun tunggu bas.

Eh rasa baru je masuk USM, tengok-tengok sekarang dah masuk third year. Ada kawan sebatch Miela dah masuk third year sebab course depa tiga tahun but not me T.T. Course Miela 4 tahun, mereputlah lagi 2 tahun disini. Tapi course 4 tahun relax sikit, takdalah ambil unit banyak setiap sem. Oklah Miela tak boleh nak update panjan-panjang dalam entri ni, dah nak start sibuk nampaknya. Nampak tak betapa gigihnya nak update blog hehe?. Doakan Miela supaya dipermudahkan tahun ketiga ni :D. 


Nota: Maaflah ayat entri agak tunggang langgang sikit, taip cepat-cepat sebab ada kerja lain nak kena settle. Huhu


Sunday, August 09, 2015

Kem Pemimpin Muda Prihatin Air-ESD di Taiping

Salam Readership. Dalam minggu terakhir Julai 2015, dapat call dari seorang kawan "Mila hang nak jadi fasi Kem Air tak?". What??, masa tu memang terkejut sebab Miela tahu RCE memang dah ada wakil 5 orang student untuk jadi Fasi kem tersebut tapi disebabkan sorang tak dapat balik USM untuk buat persiapan maka depa fikir saya boleh mengantikan disebabkan rumah dengan USM tidaklah berapa jauh mudah untuk pulang ke sana memadangkan persiapan masa itu tinggal sehari lagi. 

Selepas dah ready segala persiapan maka tibalah hari Kem Pemimpin Muda Prihatin Air tu. Kem tu berlangsung selama 3 hari 28 -30 Julai. Program ini merupakan kerjasama antara RCE Penang bersama-sama Suruhanjaya Kebangsaan UNESCO Malaysia (SKUM)dan UNESCO-International Hydrological Programme (UNESCO-IHP Malaysia). Sebanyak 51 orang pelajar sekolah menengah dan 16 orang guru seluruh Malaysia telah terlibat dalam program selama 3 hari 2 malam ini. *yang bold saya copy paste je haha.


Budak-budak pun sampai di tempat kem. Tempat Kem di buat di Kolej Multimedia Taiping

Pelajar-pelajar yang mai kem ni diajar mengikut modul yang diberi oleh beberapa buah agensi seperti UTHM, Jabatan Pengairan dan Saliran, Kementerian Kesihatan Malaysia,  Institut Alam Sekitar dan Pembangunan (LESTARI) UKM dan agensi yang lain. Manakala tugas Miela sebagai co-fasi kem ni tugasnya adalah menjaga budak-budak ni, pastikan flow program berjalan dengan lancar pastu bantu dorang siapkan modul. Ni first time jugaklah jadi fasi, memang program ni amat berbeza dari program Kampung Selamat yang Miela pernah join.


Ni masa ice breaking. Entah apalah Miela dok merapu dengan budak-budak ni haha.
Ini gambar masa hari perasmian. Majlis perasmian ni dirasmikan oleh Prof Datuk Dr Omar Osman, Naib Canselor USM

Hari pertama program lebih kepada pengenalan dan teori tentang air. Biasalah sebelum nak buat aktiviti praktikal kena faham teori dulu. Kemudian hari kedua terdapat banyak aktiviti luar bermula di Burmese Pool sehinggalah ke Kuala Sepetang. Aktiviti hari kedua agak menarik sambil belajar kita aplikasikan kemudian kita lebih nampak dan jelas dengan demo depa tunjuk tu. Contohnya modul Bio-indikator di mana student kena tangkap haiwan tidak bertulang di sungai untuk nak tahu kualiti air.

Sebelum nak start aktiviti kena buat aktivi regangan dulu
Ini pula sesi modul air bawah tanah. Siap tunjuk demo lagi cari bagaimana depa ambik air tanah.
Melawat kilang arang
Tak jauh dari kilang arang pergi pula ke hutan paya bakau
Waktu petang kami naik bot menyusuri sungai di Kuala Sepetang
Selepas selesai aktiviti di Kuala Sepentang, kami pi pekena mee udang Mak Jah dulu.


Hari ketiga merupakan hari terakhir kem di Kolej Multimedia, seperti biasa ada persembahan dan juga majlis penutup.

Ini sesi bagi hadiah semasa majlis penutup, tahniah kepada pemenang. Ni Miela tak pasti yang ini pemenang nombor berapa, lupa haha.

Selesai saja majlis penutup maka tamatlah Kem Pemimpin Muda Prihatin Air-ESD di Taiping. Satu pengalaman yang sangat berharga walaupun Miela  bertugas co-fasi sekadar pantau budak-budak join kem tapi dalam masa sama dapat juga mengenai isu kelestarian air. Insyallah nanti buka semester boleh aplikasi ilmu yang ada ni untuk Kampus Sejahtera.