Showing posts with label Tutorial. Show all posts
Showing posts with label Tutorial. Show all posts

Monday, December 19, 2016

Ketahui bagaimana emel anda dibaca oleh penerima atau tidak


Salam readership. Pernah terfikir tak kan bagus emel ada fungsi seen macam WhatApps dan Messenger?. Haa bukan WhatsApp atau Messenger je boleh tahu massage yang kita hantar dibaca oleh penerima atau tidak. Emel pun sekarang ada fungsi track sama ada emel korang tu sampai dan dibaca oleh penerima. Fungsinya untuk make sure emel korang tu si penerima baca ke tidok?. Kalau emel yang dihantar takda siapa yang baca boleh menjadikan emel yang hantar sia-sia.

Disebabkan Miela sekarang sedang mencari tempat internship. Memang cacing kepanasan nak tahu emel tu sampai ke tidak. Kalau asyik nak call company nak tanya emel application dah sampai ke belum rasa macam annoying pulak haha. Jadi Miela guna email tracker untuk nak tahu status emel yang dihantar.


Solusinya Mila install email tracker di google chrome. Kalau pergi ke website email tracker pastu install macam biasa je. Nanti emel korang hantar selepas install email tracker barulah ada read notification.


Sebelum nak sent emel tu, nanti bila nak send jangan lupa tekan send jangan tekan send untracked. Kalau tekan button send untracked maknanya korang tak dapat track emel tu dibaca oleh penerima.



Nanti dia akan noti emel macam ni. Benda ni akan tunjuk berapa banyak penerima dok klik emel kita. So dengan adanya emel tracker korang tak perlu tertanya-tanya status yang kita hantar. Apa lagi, korang trylah install email tracker . Sangat berguna dalam kegunaan seharian. Selamat memcuba!!.

Wednesday, August 17, 2016

5 Cara Menetaskan Telur Pokemon Tanpa Berjalan



Salam Readership. Pokemon Go sekarang sudah popular di kalangan Malaysia. Menariknya Pokemon Go memerlukan pemain untuk berjalan untuk naikan level. Lagi banyak pokemon korang dapat lagi tinggi peluang nak naikan level. Salah satu quest pemain jugak perlu berjalan beberapa km untuk tetaskan telur pokemon. Boleh exerciselah kalau macam ni

Soalnya korang rajin ke nak berjalan kalau sampai 10 km semata-mata nak tetaskan telur?. Haaa kalau yang malas tu, wajiblah baca entri ini sampai habis yer. Mana tahu boleh follow step dibawah ni.


1. Naik kereta


Adalah lebih selamat kalau main Pokemon Go sebagai penumpang bukan bukan sebagai pemandu. Sebagai penumpang korang boleh tetaskan telur dengan speed tertentu iaitu dalam speed limit 10-20 km sejam je. Selalunya benda ni work kalau kereta tu tengah cari parking ataupun tengah jem teruk, sebab kalau cari parking mestilah kereta bawak slow kan.


2. Kipas Siling


Cara ni agak berani mati dan merisikokan handphone korang tetapi work untuk tetaskan telur dengan mudah hahaha. Tapi kipas siling perlu kelajuan satu supaya tak detect melebihi had laju berjalan dan pasti mengurangkan sedikit risiko handphone korang. Dan paling penting ikat hanphone korang tu elok-elok supaya tak terjatuh nanti.


3. Kereta kawalan jauh


Korang jugak boleh mengunakan kereta kawalan jauh untuk menaikan jarak berjalan untuk tetaskan telur pokemon. Caranya dengan melekatkan handphone diatas kereta kawalan jauh. Kemudian gerakan kereta kawalan jauh tetapi dengan kelajuan minimun. Sebab kalau laju sangat memang tak dikira berjalan, huhuhu.


4. Roda Basikal


Ada basikal kat rumah?. Boleh gunakan untuk mudahkan tetaskan telur pokemon. Senang sahaja, attach sahaja handphone dekat jejari roda basikal kemudian gerakan pengayuh dengan kelajuan sederhana.


5. Naik Basikal


Dah bosan pusingkan roda basikal untuk naikan jarak berjalan demi misi tetaskan telur pokemon?. Apakata korang naik basikal je kan senang sambil menikmati keindahan alam, gituuu. Cara ni paling mudah dan paling selamat. Paling penting sesuai untuk orang yang malas berjalan hahahaha.


Itu sahaja perkongsian tentang tips untuk trainer yang malas berjalan jauh. Tips ni takdalah berkesan sangat tetapi boleh naikan km berjalan jugak. Actually tips ni diambil daripada video dibawah ni. Kalau tak masih blur lagi boleh tonton video untuk fahami 5 tips ini lebih jelas.



p/s: Kalau apa-apa jadi kat handphone korang, Cik Miela tak bertanggujawab yer. Huhu.

Sunday, July 17, 2016

Cara membuat Eko Enzim

Salam Readership. Tahu tak apa itu eko enzim?. Eko enzim atau nama english dia eco enzyme merupakan sejenis cecair yang diperbuat daripada sisa-sisa sayur atau buah buahan, gula perang dan air. Selalunya ia digunakan dalam pertanian, ternakan, sistem saliran, dan pembersihan.

Masa kat USM, Miela rajin buat kompos. Dalam proses membuat kompos tu ada belajar cara nak membuat eko enzim sebabnya eko enzim ni digunakan dalam proses membuat kompos supaya kompos tu senang menjadi. 

Anatara hasil eko enzim kami buat untuk kompos

Ok let go macam mana nak buat eko enzim. Mudah sahaja uolz.

Bahan yang diperlukan;
- 1/4 Sisa Buah atau sayur untuk botol 1.5 liter
- Gula perang 150g
- Air secukupnya
- Botol 1.5 liter

* untuk hasilkan1.5 liter botol eko enzim

Cara-cara:
1. Potong buah atau sayur kecik-kecik supaya nanti sisa tersebut senang terurai.
2. Isi air dalam botol 1.5 leter, jangan penuh. Agak-agak 3/4 gitu. Tujuan adalah untuk bagi ruang gas proses fermentasi tu bertindak balas.
3. Kemudian masukan gula perang dan buah di potong.Kemudian tutup botol dengan penutup botol tetapi tidak telalu kejap
4. Siap untuk memerap sisa buah/sayur untuk 3 bulan untuk menghasilkan eko enzim yang sempurna. 

Untuk seminggu pertama rajin-rajinlah bukak penutup botol tu untuk buang gas. Jangan bukak terus ye, takut ada letusan tak diingini. Bukan apa pernah ada kes student bukak penutup botol yang ada enzim tak kena gaya habis meletop satu bilik. Mau berbau buah basi dalam bilik tu huhu. Ini kerana sisa buah/sayur tu sedang bertindak balas dengan gula perang untuk proses pemerapan menghasilkan gas. Buka penutup botol tu perlahan-lahan sehingga keluar gas. Bau gas kurang menyenangkan sikit la. Tapi bila lepas 3 bulan tak busuk da bau dia.

Buah yang dipotong
Buat enzim tepi lokang pun pernah. Nasib longkang tu bersih

Ni eko enzim versi lebih dekat

Lepas 3 bulan enzim dah perap, kami tuang untuk proses buat kompos

Eko enzim memang banyak sangat kegunaan dia bukan sahaja untuk buat kompos, malah korang juga boleh dijadikan eko enzim sebagai pencuci semula jadi untuk kotoran lantai, dapur, tandas dan lain-lain. Kebaikan dia juga sekurang-kurangnya daripada kita membazir sisa buah dan sayur yang tak pakai lebih baik digunakan eko enzim. Jadi jangan ingat sampah atau sisa tidak langsung berguna, sebenarnya boleh menemukan "new treasure".

Tuesday, June 07, 2016

Dapatkan icon MENARIK di Flaticon


Salam Readership. Alhamdulilah hari ni sudah dua hari kita berpuasa. Maka dah dua hari puasa di perantauan. Huhu okay dah biasa, dah 2 tahun puasa di perantauan ni. Hati hakak ni kan sado, kuikui. Okay dah dah, move next topic please. Untuk entry kali ni nak recommended korang satu website yang sediakan icon-icon yang menarik.


Jawapannya di Flaticon

Selalunya kalau nak buat poster atau design selalu cari icon kat Freepik. Tapi sekarang Flaticon lagi mudah. Sebab Flaticon menyediakan beribu-ribu design icon yang menarik. Malah menyediakan icon pelbagai format png, psd svg ke jadi lagi mudah. 


Tekan format yang kita nak, kemudian pilih pixel *jika ada*. Pastu tekan free download yer


Perasan dak icon contact facebook, twitter dan instagram kat sidebar blog Miela tu dah berubah?. Semuanya ambil dari Flaticon. Lepas ni nak edit poster, nak guna macam-macam icon pun boleh ambik icon dekat situ. Sama jugak nak design blog pun boleh ambik icon di flaticon. Harap dengan pengkongsian ini sedikit sebanyak dapat membantu korang dalam aktiviti mendesign ni. 

Website: Flaticon.com


p/s: Ladya Shops dah keluarkan koleksi sempena hari raya. Boleh usya disini.


Saturday, February 20, 2016

TUTORIAL MELUKIS KARTUN KAEDAH TEKAP (Mircosoft Excel)

Salam Readership. Tutorial sebelum ni Miela ada ajar melukis doodle dengan kaedah paling mudah sekali dengan mengunakan shape sedia ada di entri ini . Tapi kali ini Miela nak ajar cara melukis sedikit advance dari sebelum ni. Cumanya korang guna shape yang sedia ada tetapi ubah line dan points shape ikut gambar. Yang bestnya yang tak reti melukis tu, kaedah tekap ni membuat korang rasa boleh jadi pelukis profesional kononnya haha. Let's follow tutorial step by step.


1. Insert gambar korang nak lukis. Sebagai contoh tutorial, saya pilih gambar Minions. Kemudian resize gambar Minions sebesar korang nak. Lagi besar gambar, lagi cantik kualiti gambar bila save nanti.



2. Yang ini saya pakai size dalam anggaran tinggi row 30.
3. Untuk badan Minions saya guna shape bulat. Untuk lebih mudah menekap, klik disable colour shape fill untuk lebih nampak. Resize ikut bentuk badan.



4. Dah masuk shape bulat, tapi tak ikut badan minions?. Mudah je klik format > edit shape > convert to freeform. Kemudian klik balik edit shape>edit points.
5. Sekarang korang dah boleh lukis tekap ikut badan minion dengan mengedit point shape.



6. Sambung pula buat lukis bentuk tangan, kasut, mata etc dengan bentuk yang sesuai. Tips dia kena pandai main edit point bila shape dah convert to freeform.
7. Tips 1: Kalau ada points yang tak sesuai boleh tekan delete



8. Bila dah siap lukis semua, korang akan nampak banyak shape yang digunakan. Seterusnya bolehnya fill shape dengan colour.



9. Tips 2: Fill colour bahagian paling luar. Contoh fill colour anak mata, kemudian mata seterusnya last sekali baru colour bahagian badan.



10. Tip 3: Kalau nak bagi ada tone colour untuk lebih cantik gambar boleh klik kat gradient.



11. Hasil colour seperti di dalam gambar. Kemudian tekan ctrl+a Right click, select group



12. Paste di paint. Kemudian dah boleh save gambar.






Tadaaaaaaa ni hasil lukisan Miela. Harap ada follow tutorial ni. Kalau tak faham boleh tanya di ruangan komen. 

Tuesday, February 09, 2016

Tutorial Melukis Doodle Muslimah Dengan Mudah

Salam Readership. Sebelum ni memang ramai juga bertanya macam mana nak buat doodle. Jawapannya Microsoft Excel. Malah orang yang tak reti melukis macam Miela ni, lebih suka guna excel berbanding Paint Tol Sai, Adobe Photoshop, Paint etc sebab excel ada bentuk (shapes) sedia ada. Tinggal nak ubah colour,size dan juga curve.

Untuk hari ni nak share cara lukis doodle muslimah dengan mudah terutamanya yang baru nak belajar nak melukis doodle. Harap korang boleh follow tutorial ni. Kalau tak faham boleh tanya yaaa


1. Select insert>shape>flowchart (delay shapes)
2. Tukar colour dan outline ikut warna kesukaan

3. Insert pula shapes oval kemudian resize kepada size yang sesuai.
4. Tukar colour shapes dan outline warna yang korang suka.

5. Masukan shapes mata warna hitam pula. Susun seperti di dalam gambar
Tips: Kalau nak mudah kerja copy paste je mata doodle supaya size mata sama.

6. Untuk buat mulut doodle, insert block arc shapes. Susun dan warna shapes mengikut kesesuaian


7. Klik mana2 shape, kemudian tekan ctrl+A. Right click, select group. 
8. Klik shapes yang sudah digroupkan, kemudian copy

9. Buka paint dan paste. Ok dah siap boleh save as doodle anda.

Saturday, February 06, 2016

Download substitles di Subscene

Salam Readership. Miela tak sure ramai ka dah tahu tentang kewujudan Subscene ka belum. Tapi tetap juga nak taip pasal Subscene, kalau yang tak tahu mungkin tambah ilmu sikit kan. Actually, dah lama tahu tentang kewujudan Subscene itupun sejak gila tengok movie kat hostel hahaha. 

Pernah tak hampa bila copy movie dari kawan atau download movie luaq negara punya. Bila bukak tengok langsung hampa tak faham sepatah haram depa cakap. Lagi-lagi kalau bukak movie Thailand atau Bollywood, fuhhhh. Sayang pulak kalau nak delete kan. Miela suggestkan hampa download substitles di Subscene ni. 


Ada pernah satu peristiwa tu kan. Miela download movie Dilwale sekali dengan subtitles. Bila tengok, alamak subtitles macam apa tah. Tak matching langsung. Typo subtitle pulak bersempah, haha. So cari subtitiles yang lebih baik dekat Subscene ni. Selain tu juga, bila tengok movie Hollywood kalau pelakon dia speaking tak berapa nak faham. Kat subscene jugak, boleh download subtitles malay. Alang-alang meh Miela nak tunjuk tutorial nak letak subtitles dalam movie


Contoh nak download malay subtitles Maze Runner. Search ja kat kotak subtitles search, nanti hampa akan jumpa yang macam ni



Lepas tu dia ada bagi list subtitles. Macam-macam language ada. Selalu yang ada kotak warna hijau, subtitle memang berkualiti lah. Lepas tu klik list yang hampa suka.



Tekan download, dia akan keluar lebih kurang macam ni. Sekejap je download subtitles ni sebab pakai kb sikit. Normally, subtitles berformat srt. 


Lepas dah siap download, bila buka movie drag je file subtitle masuk dalam video player. Kalau tak boleh juga klik insert subtitles from file.


Maka boleh tengok movie dengan subtitle. Tambah-tambah lagi ada subtitle bahasa kita, mudah lah kita faham jalan ceritanya. Lepas ni takda blur tengok movie, krik krik tak faham. Subscene kan adaaa.

p/s: Kalau dapat subtitles lari timer dengan movie. Try and error download list subtitles yang lain di Subscene.

Wednesday, January 27, 2016

Cara daftar mengundi SPR


Salam Readership. Baru minggu lepas Miela daftar mengundi. Maklumlah umur dah cukup 21 tahun bila masuk bulan november tahun lepas. So cuti semester ni, ada masa terus daftar mengundi. Sebagai rakyat Malaysia *cehwahh*, kita perlulah jalankan tanggungjawab mendaftar sebagai pemilih. Pendaftaran sebagai pemilih adalah hak warganegara di bawah Perkara 119 Perlembagaan Persekutuan.

Sebenarnya tak tahu pun nak daftar mengundi macam mana, jenuh jugak google tak jumpa-jumpa. Akhirnya Miela tanya parents dan kebetulan ada kawan baru daftar mengundi. Rupa-rupanya mudah sangat daftar mengundi ni. Ada tempat boleh mendaftar pemilih seperti Ibu Pejabat SPR, Pejabat Pilihan Raya Negeri dan Pejabat Daerah. Tapi yang tempat paling mudah mendaftar ialah pejabat pos, sebab berdekatan dengan tempat tinggal kita.

Seperti Miela katakan tadi, mudah sangat daftar mengundi ni. Hampa terus pergi tempat pendaftar pemilih seperti pejabat pos. Ambil nombor, tunggu turn. Kemudian cakap nak daftar mengundi, nanti orang tu akan minta kad pengenalanan. Kemudian orang tu akan daftar kita sebagai pemilih, siap daftar dia akan minta tanda tangan kita untuk sahkan. Pendek kata daftar mengundi cuma hanya guna kad pengenalan sahaja.

Lepas kita daftar mengundi, kita akan daftar kertas ni

Mudah kan daftar mengundi?. Masa daftar mengundi kita tak tahu parlimen dan dun mana kita dapat. Mungkin nak dekat masa hari pengundian baru tahu. So, mana-mana yang dah cukup umur 21 atau belum mendaftar, daftarlah diri sebagai pemilih sebab ini tanggungjawab kita sebagai warganegara Malaysia. Jika ada sebarang kemusykilan juga boleh rujuk soalan lazim SPR di sini

Tuesday, August 11, 2015

Cara tunaikan cek Nuffnang dengan mesin deposit cek

Cek dari Nuffnang

Salam readership. Alhamdulilah semalam dapat cek dari Nuffnang selepas 1 bulan lebih menunggu. Ini juga hasil pertama berblogging selepas dua tahun pasang iklan Nuffnang. Terima kasih kepada yang selalu klik iklan dan juga yang jadi unique vistor blog ni. Tapi bila dah dapat cek, macam mana nak tunaikan yea???.

First Miela pilih Maybank sebagai bank tunaikan cek. Tak semestinya bila dapat cek HSBC kena tunaikan kat bank yang sama. Miela pilih Maybank sebab nanti hasil duit berblogging boleh shopping online huhu. Ternyata nak tunaikan cek di Maybank sangatlah mudah, just guna mesin deposit cek. Ok cara-cara tunaikan cek Nuffnang macam ni:

1. Sebelum memulakan urusan isikan maklumat di belakang cek seperti nama, nombor akaun dan nombor telefon.
2. Pilih Cek Deposit
3. Masukan nombor akaun.
4. Kemudian masukan jumlah tunai cek yang ingin ditunaikan. Pastikan sama nilai dengan cek tersebut.
5. Bila ada arahan suruh masukkan cek, masukkan cek mengikut arah dengan betul.
6. Bila proses dah siap maka keluar resit seperti di bawah ni.


Nota: Cek akan di proses selama 3 hari bekerja. Jika cek deposit dibuat selepas 4.00pm akan diproses pada hari bekerja berikutnya

Sunday, July 05, 2015

Cara transfer duit mengunakan Maybank2u

Salam Ramadhan. Dulu Miela pernah ajar cara transfer duit mengunakan mesin atm dan cdm BSN dalam entri Mudahnya BSN. Tapi kali ni Miela nak ajar cara transfer duit mengunakan Maybank2u pula. Miela tahu ramai kat luar sana ada akaun Maybank2u sebab dengan adanya Maybank2u hampa tak perlu nak pergi atm jika urusan boleh dilakukan secara online. Malah mostly kedai online di dalam internet mengunakan Maybank2u sebagai alternatif untuk urusan jual beli.

Ini memudahkan lagi hampa untuk lakukan pembayaran. Tapi mungkin ada belum tahu bagaimana untuk transfer duit mengunakan Maybank2u. Syaratnya perlu ada akaun Maybank2u barulah boleh buat transaksi, kalau yang takdak tu sila pergi ke cawangan Maybank untuk daftar. Harus diingatkan tutorial ini hanya untuk transfer duit dari akaun Maybank ke akaun Maybank yang lain.


Cara-cara transfer duit mengunakan Maybank2u (Maybank ke Maybank):-

1. Log ke Maybank2u

2. Klik Accounts & Banking


3. Kemudian klik Transfer

4. Klik New 3rd party account transfer




5. Isi detail untuk transaksi seperti di dalam gambar;



Amount: Jumlah ingin di transfer
To 3rd Party Account Number: Nombor akaun penerima
Effective date: Masa aktif transaksi. *kalau nak transfer laaa tu jugak, so pilih today
Recipient email: Email penerima *kalau penerima takdak email, letak email sendiri pun boleh hoho
Recipient reference: Nama transaksi *contoh boleh letak nombor order ke, or apa-apa subjek transaksi ingin diletakkan
Other payment details: Maklumat lain ingin diletakkan dalam transaksi *tak letak pun takpa

6. Selepas maklumat transaksi dirasa betul boleh tekan confirm. Kemudian request TAC number untuk aktifkan transaksi. Nanti server akan hantar nombor tersebut melalui message ke nombor hampa daftarkan. Lepas tu boleh isi TAC number dan tekan confirm.

7. Apabila transaksi berjaya, dia akan jadi gambar seperti ini. Ini contoh transaksi Miela buat masa shopping dengan Nile hari tu.



Semoga tutorial ini membantu anda!!!

Saturday, February 07, 2015

Buat gambar polaroid sendiri



Salam Readership. Ehm ehmmm dulu Miela cerita yang Miela teringin nak beli kamera polaroid dalam entri ni . Tapi sampai sekarang tak beli-beli lagi, muhahahahha. Entahlah, Miela sibuk membeli benda lain kot, lagipun kita ni cuma harap biasiswa dari PAMA dengan duit PT jer. Study kat penang ni, faham-faham jelah duit mengalir macam air. Kalau free ja hujung minggu, pergi tengok wayang tu tak termasuk kos lain makan, shopping and melencong ke tempat lain.

Mungkinlah satu hari nanti kalau dah kerja ataupun tetiba income blog ni naik mendadak boleh beli kamera polaroid satu hari nanti, Insyallah. Sementara tunggu duit berkepok, haa apakata kita buat sendiri gambar polaroid. Sangat mudah dan budget kurang RM1!!!! *per each paper

Sediakan:
1. Glossy paper/photo paper
2. Printer

printer dan glossy paper

Korang boleh guna glossy paper/photo paper sama ada 4R atau A4. Kalau A4, boleh print banyak sekali gus, tapi Miela beli yang 4R je. Sebab boleh print satu satu, so bila ada gambar baru boleh terus tak payah tunggu kumpul gambar banyak-banyak baru boleh print.

Mula-mula sekali Miela edit guna handphone je. Korang nak edit gambar kat photo grid pun boleh asal nampak bentuk macam polaroid picture atau boleh gunakan mana-mana aplikasi mengedit gambar.

I edit guna photo grid je uolzzzz
Lepas dah edit gambar, Miela transfer gambar ke lappy untuk print. Miela guna Microsoft Word print gambar ni, lagi senang. Tapi korang kena set size paper kepada 4R jika nak print photo paper 4R (4 x 6 inc). Kemudian insert gambar yang korang dah edit, resize nak bagi besar ke gambar korang tu ataupun nak kekalkan saiz gambar. Kalau buat saiz kecik, 4R boleh dapat dua gambar tau. Dan jangan lupa letak border kat gambar korang tu supaya senang nak potong.
set size 4x6 inc jika guna photo paper saiz 4R
jangan lupa letak border gambar yee
Sebelum print, jangan lupa set media photo paper . Bukan tak boleh print macam biasa, boleh je. Tapi kualiti gambar kureng sikit. Selalu kita print paper memang dah set plain paper, tapi kita guna photo paper so haruslah set photo paper supaya gambar yang kita print tu lebih berkualiti.


set photo paper

siap!!!
Selamat Mencuba