Showing posts with label Tutorial. Show all posts
Showing posts with label Tutorial. Show all posts

Wednesday, July 26, 2017

Rahsia Microsoft Words: Dapatkan pelbagai template dengan mudah

Salam Readership. Minggu lepas Miela baru sertai kursus komputer anjuran Pusat Internet 1 Malaysia. Tapi story tentang kursus tu, Miela nak hold dulu sampai sijil tu siap. Disebabkan takda kerja sangat, Miela nak share sikit apa yang Miela belajar daripada kursus komputer.

Walaupun rasa lebih 10 tahun mengunakan Microsoft Word actually ada beberapa fungsi kita belum dan terokai. Kadang-kadang ada benda tak perlu google pun semua benda ada tersedia dalam Microsoft Word. Bahkan contentnya lagi padat daripada bahan Google. Tahukah korang sebenarnya tak perlu susah-susah nak cari template seperti cover letter, brosur, flyers bahkan tak perlu cari resume melalui laman carian tapi cuma hanya di Microsoft Words sahaja!

1. Mula-mula buka Microsoft Word. Klik logo windows sebelah home dan klik new. Dia akan keluar macam gambar dibawah.


2. Nampak tak bahan template ada macam-macam template ada. Contohnya Miela nak cari template cover letter. Just cari template cover letter. So dia akan keluar macam dibawah.


3. Klik template yang kita nak kemudian dia akan keluar template dan boleh edit ikut kesesuaian.



Bonus. Kalau korang explore betul-betul macam-macam template kita boleh jumpa. Template ni boleh digunakan untuk keperluan assignment atau kerja. Contoh template boleh tengok dibawah.


Flyers. Sesuai kalau tak reti photoshop boleh guna template macam ni



Report. Kalau nak alignment yang lebih tersusun untuk report pun boleh guna template.



Forms. Dah tak perlu buang masa edit table bagai. Haa template khas buat forms pun ada, just edit sahaja.


Nampak tak kemudian Microsoft Word ni?. Ke korang dah tahu, just Miela je baru tahu 😂. Dan kenapalah baru tau sekarang ye, kalau tau lagi kan senang. Kalau masa study tahu benda ni, kan mudah kerjanya hehe. 

Monday, July 24, 2017

Cara dapatkan balik duit anda setiap kali top up


Salam Readership. Percaya atau tidak sebenarnya setiap kali korang top up ke mana-mana nombor, korang sebenarnya berhak mendapat mendapat balik duit atau cashback. Serius tak tipu, actually baru tahu juga dalam petengahan tahun ni. Dan apa bila tahu caranya, wahh memang amat berbaloi.

Cara dia dengan melalui website Shopback. Kalau korang belum tahu lagi, shopback merupakan website pengantara antara website online shopping lain untuk mendapatkan cashback setiap kali korang shopping. Sebenarnya tak nak intro banyak pasal Shopback, sebab shopback very well known dalam kebanyakan blog. Korang google je mesti ada sebut kelebihan tentang Shopback. 

Cuma kali ni Miela focus cara nak dapatkan cashback setiap kali kita top up sebabnya top up benda yang kita selalui buat. Macam rugi pula kalau kita tak dapat balik cashback setiap kali kita topup.

1. Mula-mula perlu daftar akaun Shopback. Yang menariknya anda akan dapat RM5  terus ke akaun anda. Cuma nak up lagi kena selalu shopping dengan Shopback la.

2. Lepas dah daftar akaun Shopback klik Mobile Reload akan keluar macam bawah ni


2. Pilih mana-mana telco yang anda ingin top up. Sebagai contoh Hotlink.

3. Tekan shop now dan terus direct ke Lazada. Kalau boleh ada akaun Lazada senang sikit korang nak shopping.

4. Klik buy now untuk  nilai yang korang nak reload. Contonya RM10. Then add to chart dan checkout.



5. Ini paling penting. Pastikan nombor yang anda ingin top upkan tu betul. Alamat tu korang ignore kan sebab dia takkan top up melalui post. Tapi pastikan pilih alamat yang ada nombor telefon betul macam dalam kotak merah di bawah tu. Kalau tak, korang kena edit tukar nombr telefon yang lain.


6. Continue dan buat payment macam biasa. Lupa nak bagitahu kalau top up melalui lazada ni dia masuk agak lambat sikit. Paling lambat pun sehari. So jangan expect top up terus masuk.

7. Tunggu email dari cashback untuk sahkan transaction korang tu. 

8. Ini adalah contoh cashback yang Miela pernah dapat. Yang kotak merah cahsback hasil daripada top up melalui Shopback


9. Nak bagi mudah faham nilai cashback dapat daripada kita toup:

Top up RM30 dapat RM1.05
Top up RM20 dapat RM0.07
Top up RM10 dapat RM0.35

10. Lagi satu masa untuk redeemable dia ambik masa 3 bulan tak silap. Setiap kali baru habis top up akan masuk bahagian pending. Then bila habis tempoh pending terus masuk ke bahagian redemamble.


Nilai  nak redeem duit cashback hanyalah RM10. Bayaran boleh terus masuk ke akaun bank. Inilah cara satu nak jana pendapatan shopback. Sebenarnya banyak lagi kegunaan shopback selain top up. Kalau boleh apa sahaja barang cuba maksimumkaan beli barang melalui online andai kata harga barang dalam online tu murah. Macam contoh tadilah top up. Takda kan orang jual top up yang lebih murah selain daripada Shopback?. Jadi rajin-rajinlah shopping melaui Shopback.

Monday, December 19, 2016

Ketahui bagaimana emel anda dibaca oleh penerima atau tidak


Salam readership. Pernah terfikir tak kan bagus emel ada fungsi seen macam WhatApps dan Messenger?. Haa bukan WhatsApp atau Messenger je boleh tahu massage yang kita hantar dibaca oleh penerima atau tidak. Emel pun sekarang ada fungsi track sama ada emel korang tu sampai dan dibaca oleh penerima. Fungsinya untuk make sure emel korang tu si penerima baca ke tidok?. Kalau emel yang dihantar takda siapa yang baca boleh menjadikan emel yang hantar sia-sia.

Disebabkan Miela sekarang sedang mencari tempat internship. Memang cacing kepanasan nak tahu emel tu sampai ke tidak. Kalau asyik nak call company nak tanya emel application dah sampai ke belum rasa macam annoying pulak haha. Jadi Miela guna email tracker untuk nak tahu status emel yang dihantar.


Solusinya Mila install email tracker di google chrome. Kalau pergi ke website email tracker pastu install macam biasa je. Nanti emel korang hantar selepas install email tracker barulah ada read notification.


Sebelum nak sent emel tu, nanti bila nak send jangan lupa tekan send jangan tekan send untracked. Kalau tekan button send untracked maknanya korang tak dapat track emel tu dibaca oleh penerima.



Nanti dia akan noti emel macam ni. Benda ni akan tunjuk berapa banyak penerima dok klik emel kita. So dengan adanya emel tracker korang tak perlu tertanya-tanya status yang kita hantar. Apa lagi, korang trylah install email tracker . Sangat berguna dalam kegunaan seharian. Selamat memcuba!!.

Wednesday, August 17, 2016

5 Cara Menetaskan Telur Pokemon Tanpa Berjalan



Salam Readership. Pokemon Go sekarang sudah popular di kalangan Malaysia. Menariknya Pokemon Go memerlukan pemain untuk berjalan untuk naikan level. Lagi banyak pokemon korang dapat lagi tinggi peluang nak naikan level. Salah satu quest pemain jugak perlu berjalan beberapa km untuk tetaskan telur pokemon. Boleh exerciselah kalau macam ni

Soalnya korang rajin ke nak berjalan kalau sampai 10 km semata-mata nak tetaskan telur?. Haaa kalau yang malas tu, wajiblah baca entri ini sampai habis yer. Mana tahu boleh follow step dibawah ni.


1. Naik kereta


Adalah lebih selamat kalau main Pokemon Go sebagai penumpang bukan bukan sebagai pemandu. Sebagai penumpang korang boleh tetaskan telur dengan speed tertentu iaitu dalam speed limit 10-20 km sejam je. Selalunya benda ni work kalau kereta tu tengah cari parking ataupun tengah jem teruk, sebab kalau cari parking mestilah kereta bawak slow kan.


2. Kipas Siling


Cara ni agak berani mati dan merisikokan handphone korang tetapi work untuk tetaskan telur dengan mudah hahaha. Tapi kipas siling perlu kelajuan satu supaya tak detect melebihi had laju berjalan dan pasti mengurangkan sedikit risiko handphone korang. Dan paling penting ikat hanphone korang tu elok-elok supaya tak terjatuh nanti.


3. Kereta kawalan jauh


Korang jugak boleh mengunakan kereta kawalan jauh untuk menaikan jarak berjalan untuk tetaskan telur pokemon. Caranya dengan melekatkan handphone diatas kereta kawalan jauh. Kemudian gerakan kereta kawalan jauh tetapi dengan kelajuan minimun. Sebab kalau laju sangat memang tak dikira berjalan, huhuhu.


4. Roda Basikal


Ada basikal kat rumah?. Boleh gunakan untuk mudahkan tetaskan telur pokemon. Senang sahaja, attach sahaja handphone dekat jejari roda basikal kemudian gerakan pengayuh dengan kelajuan sederhana.


5. Naik Basikal


Dah bosan pusingkan roda basikal untuk naikan jarak berjalan demi misi tetaskan telur pokemon?. Apakata korang naik basikal je kan senang sambil menikmati keindahan alam, gituuu. Cara ni paling mudah dan paling selamat. Paling penting sesuai untuk orang yang malas berjalan hahahaha.


Itu sahaja perkongsian tentang tips untuk trainer yang malas berjalan jauh. Tips ni takdalah berkesan sangat tetapi boleh naikan km berjalan jugak. Actually tips ni diambil daripada video dibawah ni. Kalau tak masih blur lagi boleh tonton video untuk fahami 5 tips ini lebih jelas.



p/s: Kalau apa-apa jadi kat handphone korang, Cik Miela tak bertanggujawab yer. Huhu.

Sunday, July 17, 2016

Cara membuat Eko Enzim

Salam Readership. Tahu tak apa itu eko enzim?. Eko enzim atau nama english dia eco enzyme merupakan sejenis cecair yang diperbuat daripada sisa-sisa sayur atau buah buahan, gula perang dan air. Selalunya ia digunakan dalam pertanian, ternakan, sistem saliran, dan pembersihan.

Masa kat USM, Miela rajin buat kompos. Dalam proses membuat kompos tu ada belajar cara nak membuat eko enzim sebabnya eko enzim ni digunakan dalam proses membuat kompos supaya kompos tu senang menjadi. 

Anatara hasil eko enzim kami buat untuk kompos

Ok let go macam mana nak buat eko enzim. Mudah sahaja uolz.

Bahan yang diperlukan;
- 1/4 Sisa Buah atau sayur untuk botol 1.5 liter
- Gula perang 150g
- Air secukupnya
- Botol 1.5 liter

* untuk hasilkan1.5 liter botol eko enzim

Cara-cara:
1. Potong buah atau sayur kecik-kecik supaya nanti sisa tersebut senang terurai.
2. Isi air dalam botol 1.5 leter, jangan penuh. Agak-agak 3/4 gitu. Tujuan adalah untuk bagi ruang gas proses fermentasi tu bertindak balas.
3. Kemudian masukan gula perang dan buah di potong.Kemudian tutup botol dengan penutup botol tetapi tidak telalu kejap
4. Siap untuk memerap sisa buah/sayur untuk 3 bulan untuk menghasilkan eko enzim yang sempurna. 

Untuk seminggu pertama rajin-rajinlah bukak penutup botol tu untuk buang gas. Jangan bukak terus ye, takut ada letusan tak diingini. Bukan apa pernah ada kes student bukak penutup botol yang ada enzim tak kena gaya habis meletop satu bilik. Mau berbau buah basi dalam bilik tu huhu. Ini kerana sisa buah/sayur tu sedang bertindak balas dengan gula perang untuk proses pemerapan menghasilkan gas. Buka penutup botol tu perlahan-lahan sehingga keluar gas. Bau gas kurang menyenangkan sikit la. Tapi bila lepas 3 bulan tak busuk da bau dia.

Buah yang dipotong
Buat enzim tepi lokang pun pernah. Nasib longkang tu bersih

Ni eko enzim versi lebih dekat

Lepas 3 bulan enzim dah perap, kami tuang untuk proses buat kompos

Eko enzim memang banyak sangat kegunaan dia bukan sahaja untuk buat kompos, malah korang juga boleh dijadikan eko enzim sebagai pencuci semula jadi untuk kotoran lantai, dapur, tandas dan lain-lain. Kebaikan dia juga sekurang-kurangnya daripada kita membazir sisa buah dan sayur yang tak pakai lebih baik digunakan eko enzim. Jadi jangan ingat sampah atau sisa tidak langsung berguna, sebenarnya boleh menemukan "new treasure".

Tuesday, June 07, 2016

Dapatkan icon MENARIK di Flaticon


Salam Readership. Alhamdulilah hari ni sudah dua hari kita berpuasa. Maka dah dua hari puasa di perantauan. Huhu okay dah biasa, dah 2 tahun puasa di perantauan ni. Hati hakak ni kan sado, kuikui. Okay dah dah, move next topic please. Untuk entry kali ni nak recommended korang satu website yang sediakan icon-icon yang menarik.


Jawapannya di Flaticon

Selalunya kalau nak buat poster atau design selalu cari icon kat Freepik. Tapi sekarang Flaticon lagi mudah. Sebab Flaticon menyediakan beribu-ribu design icon yang menarik. Malah menyediakan icon pelbagai format png, psd svg ke jadi lagi mudah. 


Tekan format yang kita nak, kemudian pilih pixel *jika ada*. Pastu tekan free download yer


Perasan dak icon contact facebook, twitter dan instagram kat sidebar blog Miela tu dah berubah?. Semuanya ambil dari Flaticon. Lepas ni nak edit poster, nak guna macam-macam icon pun boleh ambik icon dekat situ. Sama jugak nak design blog pun boleh ambik icon di flaticon. Harap dengan pengkongsian ini sedikit sebanyak dapat membantu korang dalam aktiviti mendesign ni. 

Website: Flaticon.com


p/s: Ladya Shops dah keluarkan koleksi sempena hari raya. Boleh usya disini.


Saturday, February 20, 2016

TUTORIAL MELUKIS KARTUN KAEDAH TEKAP (Mircosoft Excel)

Salam Readership. Tutorial sebelum ni Miela ada ajar melukis doodle dengan kaedah paling mudah sekali dengan mengunakan shape sedia ada di entri ini . Tapi kali ini Miela nak ajar cara melukis sedikit advance dari sebelum ni. Cumanya korang guna shape yang sedia ada tetapi ubah line dan points shape ikut gambar. Yang bestnya yang tak reti melukis tu, kaedah tekap ni membuat korang rasa boleh jadi pelukis profesional kononnya haha. Let's follow tutorial step by step.


1. Insert gambar korang nak lukis. Sebagai contoh tutorial, saya pilih gambar Minions. Kemudian resize gambar Minions sebesar korang nak. Lagi besar gambar, lagi cantik kualiti gambar bila save nanti.



2. Yang ini saya pakai size dalam anggaran tinggi row 30.
3. Untuk badan Minions saya guna shape bulat. Untuk lebih mudah menekap, klik disable colour shape fill untuk lebih nampak. Resize ikut bentuk badan.



4. Dah masuk shape bulat, tapi tak ikut badan minions?. Mudah je klik format > edit shape > convert to freeform. Kemudian klik balik edit shape>edit points.
5. Sekarang korang dah boleh lukis tekap ikut badan minion dengan mengedit point shape.



6. Sambung pula buat lukis bentuk tangan, kasut, mata etc dengan bentuk yang sesuai. Tips dia kena pandai main edit point bila shape dah convert to freeform.
7. Tips 1: Kalau ada points yang tak sesuai boleh tekan delete



8. Bila dah siap lukis semua, korang akan nampak banyak shape yang digunakan. Seterusnya bolehnya fill shape dengan colour.



9. Tips 2: Fill colour bahagian paling luar. Contoh fill colour anak mata, kemudian mata seterusnya last sekali baru colour bahagian badan.



10. Tip 3: Kalau nak bagi ada tone colour untuk lebih cantik gambar boleh klik kat gradient.



11. Hasil colour seperti di dalam gambar. Kemudian tekan ctrl+a Right click, select group



12. Paste di paint. Kemudian dah boleh save gambar.






Tadaaaaaaa ni hasil lukisan Miela. Harap ada follow tutorial ni. Kalau tak faham boleh tanya di ruangan komen. 

Tuesday, February 09, 2016

Tutorial Melukis Doodle Muslimah Dengan Mudah

Salam Readership. Sebelum ni memang ramai juga bertanya macam mana nak buat doodle. Jawapannya Microsoft Excel. Malah orang yang tak reti melukis macam Miela ni, lebih suka guna excel berbanding Paint Tol Sai, Adobe Photoshop, Paint etc sebab excel ada bentuk (shapes) sedia ada. Tinggal nak ubah colour,size dan juga curve.

Untuk hari ni nak share cara lukis doodle muslimah dengan mudah terutamanya yang baru nak belajar nak melukis doodle. Harap korang boleh follow tutorial ni. Kalau tak faham boleh tanya yaaa


1. Select insert>shape>flowchart (delay shapes)
2. Tukar colour dan outline ikut warna kesukaan

3. Insert pula shapes oval kemudian resize kepada size yang sesuai.
4. Tukar colour shapes dan outline warna yang korang suka.

5. Masukan shapes mata warna hitam pula. Susun seperti di dalam gambar
Tips: Kalau nak mudah kerja copy paste je mata doodle supaya size mata sama.

6. Untuk buat mulut doodle, insert block arc shapes. Susun dan warna shapes mengikut kesesuaian


7. Klik mana2 shape, kemudian tekan ctrl+A. Right click, select group. 
8. Klik shapes yang sudah digroupkan, kemudian copy

9. Buka paint dan paste. Ok dah siap boleh save as doodle anda.

Saturday, February 06, 2016

Download substitles di Subscene

Salam Readership. Miela tak sure ramai ka dah tahu tentang kewujudan Subscene ka belum. Tapi tetap juga nak taip pasal Subscene, kalau yang tak tahu mungkin tambah ilmu sikit kan. Actually, dah lama tahu tentang kewujudan Subscene itupun sejak gila tengok movie kat hostel hahaha. 

Pernah tak hampa bila copy movie dari kawan atau download movie luaq negara punya. Bila bukak tengok langsung hampa tak faham sepatah haram depa cakap. Lagi-lagi kalau bukak movie Thailand atau Bollywood, fuhhhh. Sayang pulak kalau nak delete kan. Miela suggestkan hampa download substitles di Subscene ni. 


Ada pernah satu peristiwa tu kan. Miela download movie Dilwale sekali dengan subtitles. Bila tengok, alamak subtitles macam apa tah. Tak matching langsung. Typo subtitle pulak bersempah, haha. So cari subtitiles yang lebih baik dekat Subscene ni. Selain tu juga, bila tengok movie Hollywood kalau pelakon dia speaking tak berapa nak faham. Kat subscene jugak, boleh download subtitles malay. Alang-alang meh Miela nak tunjuk tutorial nak letak subtitles dalam movie


Contoh nak download malay subtitles Maze Runner. Search ja kat kotak subtitles search, nanti hampa akan jumpa yang macam ni



Lepas tu dia ada bagi list subtitles. Macam-macam language ada. Selalu yang ada kotak warna hijau, subtitle memang berkualiti lah. Lepas tu klik list yang hampa suka.



Tekan download, dia akan keluar lebih kurang macam ni. Sekejap je download subtitles ni sebab pakai kb sikit. Normally, subtitles berformat srt. 


Lepas dah siap download, bila buka movie drag je file subtitle masuk dalam video player. Kalau tak boleh juga klik insert subtitles from file.


Maka boleh tengok movie dengan subtitle. Tambah-tambah lagi ada subtitle bahasa kita, mudah lah kita faham jalan ceritanya. Lepas ni takda blur tengok movie, krik krik tak faham. Subscene kan adaaa.

p/s: Kalau dapat subtitles lari timer dengan movie. Try and error download list subtitles yang lain di Subscene.