Showing posts with label Tips. Show all posts
Showing posts with label Tips. Show all posts

Saturday, January 16, 2016

Tips Mengatasi Masalah Pelajar Poket Kering



Salam Readership. Baru-baru ni kecoh tentang student tak cukup duit, sampai terpaksa mengikat perut di hujung semester. Masalah ini selalu berulang setiap hujung semester, cumanya disebabkan kos sara hidup yang meningkat, ramai mahasiswa menyuarakan masalah ini. Miela juga tidak terkecuali terasa juga tekanan ekonomi sekarang. Tapi nak buat macam mana, kena survive jugak.

Bayangkan study di kawasan bandar, Penang pulak tu. Memang antara bandar yang mahal kat Malaysia ni. Dugaan banyak, tambah-tambah dikelilingi kedai makan, shopping mall dan tempat nak yang menarik. Hati kena ketal beb, nafsu membazir kena kawal. So entri ni nak kongsikan sedikit Tips Mengatasi Masalah Pelajar Poket Kering yang Miela amalkan di universiti. Belum pernah lagi sampai tak makan seminggu, cuma prinsip dia berjimat dalam berbelanja. Harap membantu :).




1. Merancang pembelajaan
Sesuatu pekara kalau nak buat sesuatu mestilah merancang. Firtsly sentiasa tengok baki dalam akaun bank berapa. Daripada wang kita ada, so kita boleh rancang bajet dalam sebulan nak belanja berapa. Contoh target paling maksimun belanja RM480 sebulan, kalau boleh jangan lebih dan lebih baik kurang daripada jumlah tersebut. Ada orang cakap kita hanya merancang last-last tak jadi. Ingat kalau tak merancang, bila lagi nak start?. Jangan pernah gagal merancang. 

2. Simpan duit
Setiap kali duit biasiswa atau pinjaman seeloknya 15-20% daripadanya kita buat simpanan. Kalau rasa diri tu boleh kawal berbelanja sila pindahkan duit simpanan ke akaun bank lain. Macam Miela, setiap kali masuk duit pt, akan ambil 20% daripada duit pt kemudian simpan ke bank BSN. Lepas tu sekali dengan kad bank BSN tinggalkan kat rumah. So dekat situ, bila kat universiti takdelah terguna duit simpanan bila kad akaun bank tak bawa. Kalau tetiba masa tu darurat nak guna duit, barulah kita guna duit tu.


3. Beli Printer
Miela rasa printer lah banyak save cost sebenarnya. Memang awal-awal beli makan budget, tapi lama-lama korang akan rasa berbaloi beli printer. Sebab apa?, sebab boleh jimat kos print assignment dan nota, kedua boleh bisnes printing at same time. Tapi Miela sarankan kalau korang nak beli printer, beli printer jenama HP because very cost effective. Dahlah ink dia murah around rm30++ pastu boleh tahan dalam satu semester. Cuba bandingkan kos print note dan assignment di kedai dengan print sendiri?. Berbaloi sebenarnya beli printer. 

4. Jangan beli air
Maksudnya disini disarankan sentiasalah bawa air sendiri kemana-mana pun. Buat apa pergi kedai order ayaq teh, milo, horlick tapi sebenarnya hampa boleh buat ayaq sendiri kat bilik?. Ramai ja kawan-kawan Miela buat macam ni. Kadang-kadang selamber jaa bawa botol ayaq ke kedai makan kat luaq, sebab tak nak order ayaq. Paling bajet pun order ayaq kosong kat kedai, buat apa nak malu kan?. Tapi seriously memang berbaloi kalau bawa air sendiri daripada beli kat luar.


5. Jauhi kawan-kawan suka menghabiskan duit
Miela ni semua orang boleh berkawan, cuma rapat atau tidak je. Yang selalu jalan-jalan makan cafe hispter, suka travel, beli barang berjenama bagai tu tak rapat sangat pun. Tahu diri ni kena ukur baju dibanda sendiri huhuhu, takut terpagaruh juga nanti. Betulah orang cakap, kawan-kawan memang banyak bawak banyak pengaruh, kena pandai pilih kawan terutama kat universiti yang berbeza latar belakang.


6. Join kelab/pesatuan/sekretariat
Sejak aktif join sekretariat kat universiti, jadi agak busy sikit daripada aktiviti melagha kuikui. Bila busy takda masa nak tengok barang-barang online. Dan tiada juga masa nak jalan-jalan berhibur tiap-tiap minggu walaupun study kat Penang banyak tempat best-best. Tapi enjoy join benda ni, hang akan rasa pengalaman hidup student sebenarnya. Lagi satu, kalau ada program yang ada makanan free, hampa join ja. Dapat jimat duit makan juga pengalaman dan ilmu. 

Hari tu join program motivasi jadi urusetia. 3 hari 2 malam dapat jimat duit belanja makan,
sebab dapat makan free. Yang best lagi dapat pergi Bukit Bendera free sebab bawak
budak-budak yang join program motivasi jalan-jalan. Nasib baik program ni di sponsor, huhu. 

7. Jana pendapatan sendiri
Kalau nak cari alternatif tanpa harapkan duit biasiswa/ptptn atau duit parents, boleh buat kerja part time jadi promoter ke, jurujual ke, buat student cab ke atau apa-apa sahaja. Tapi Miela tak mampu buat kerja part time tiap-tiap minggu sebab kekangan masa. Selalu jana duit sendiri bila masa free contohnya tolong design logo/poster tak pun jual craft felt. Blog yang sedang hampa baca ni pun sebenarnya boleh jana duit sendiri dengan nuffnang. Kadang-kadang 2 3 bulan tak aktif blog, masuk juga duit sikit-sikit. Lagi satu join program yang dapat elaun, dapat pengalaman dapat duit.


8. Banyakkan bersedekah
Dalam mengejar mengumpul harta dunia, jangan lupa bersedekah. Sedekah ni ibarat pelaburan dunia dan akhirat. Di akhirat pahala akan dihitung manakala di dunia Insyallah jika hati kita ikhlas bersedekah Allah akan bukakan rezeki buat kita. Lagipun sedekah inikan amalan sunnah Rasulullah.

Thursday, January 14, 2016

Tips Jimat Air


Salam Readership. Miela tahu sekarang musim panas gila-gila terutama kawasan yang belah utagha tu. Orang cakap panas lit lit, boleh berpeluh-peluh dibuatnya even dalam bilik. Akibat cuaca panas berterusan boleh menyebabkan ayaq kt muka bumi ni kering tau. Bila ayaq makin kering, sumber ayaq pun makin berkurang

So hari ni nak kongsi serba sedikit tentang tips jimat air. Actually tips ni Miela rangkumkan sendiri berdasarkan sumber-sumber dari internet. Kemudian tips ni disebarkan melalui page untuk memdidik mahasiswa cakna tentang kelestarian air. Sebenarnya tips ni adalah lebih fokus kepada student, tapi orang biasa boleh amalkan juga kan? *ikut kesesuaian. Jom ikuti tips ini



1. Jangan biarkan air mengalir dari pili air.


Air adalah penting untuk kita setiap hari. Air yang mengalir dari pili air mempercepatkan kadar pengunaan air seterusnya boleh menaikan bil air. Tutup pili air jika kita tidak mengunakannya.



2. Baiki dengan segera semua kebocoran pili, paip dan sistem tandas.


Kebocoran pili, paip dan sistem tandas menyebabkan berlakunya pembaziran air. Jika berlaku kebocoran air di kampus segera laporkan kepada pihak berwajib seperti Pejabat Desasiswa atau Jabatan Pembangunan.



3. Kurangkan kekerapan mencuci kereta atau motosikal.

Tidak salah kita mencuci kereta atau motorsikal kerana fungsi air juga digunakan untuk mencuci. Namun jika terlalu kerap mencuci juga boleh menbazirkan air . Jika anda perlu mencuci, gunakan air baldi dan span ataupun kain basah.



4. Gunakan mesin pencuci hanya dengan muatan basuhan penuh
Sewaktu membasuh pakaian, basuh pakaian apabila muatan pakaian penuh kerana biarpun separuh muatan, tetap akan menggunakan jumlah air yang sama. Namun begitu amat digalakan membasuh pakaian tanpa mesin kerana mencuci tanpa mesin lebih menjimatkan air pada masa yang sama dapat menjimatkan tenaga elektrik.



5. Gunakan Air Hujan


Air hujan merupakan sumber air semula jadi kepada penduduk bumi. Dengan menadah air hujan dan mengunakan air hujan untuk aktiviti menyiram ataupun mencuci dapat digunakan secara percuma.



6. Kurangkan masa mandian dan gunakan pancuran mandian bertekanan rendah.


Bilik air merupakan tempat di mana penjimatan perlu ditekankan kerana 3/4 air digunakan di bilik air. Kita sepatutnya meminimakan penggunaan air semasa mandi dengan mengurangkan masa madian dan mengunakan pancuran mandian bertekanan rendah. Ketika bersabun tutup pancuran mandian sebentar supaya air tidak membazir begitu sahaja.




7. Jimatkan air di Tandas


Meletakan sebotol air mineral 500 ml ke dalam tangki tandas merupakan cara paling mudah untuk menjimatkan air tanpa menggangu keupayaan tandas tersebut. Kaedah ini dapat menjimatkan air sebanyak 30% pengunaan air. 


Monday, June 01, 2015

Tips untuk bangkitkan semangat study

Salam readership. Sejak bermenjak-menjak ni entah kenapa pula Miela rasa macam rajin nak update blog, padahal nak exam lebih kurang seminggu je lagi hoho. Waktu biasa, taknak pulak kau nak update blog bagai? hahaha. Entahlah, kali ni rasa update blog salah merupakan satu cara nak hilangkan stress selepas study.

Semangat study, jangan malu-malu tau datang 

Dulu sebelum masuk zaman belajaq a.k.a zaman sekolah atau dikenali zaman berhingus.  Miela ada cita-cita, "bila aku masuk U nanti, aku nak belajar bersungguh-sungguh sampai mak ayah aku bangga". Tapi bila dah masuk U ni kan, ermmm entahlah semangat study macam ke laut China Selantan. Kenapakah?? "Adakah bila kau dah dapat apa yang kau nak, aku malas nak berusaha?"

Semangat study ni dah ibarat masuk dalam hutan, susah nak cari line internet gitu, hahaha. But I try force myself to study. Tak study, A mana boleh turun dari langit kan. Try untuk cari semangat study. So disini Miela nak bagi tips kat hampa untuk bangkitkan semangat study tu :-

1. Kalau study week hang balik kampung, try tengok muka mak ayah korang. Ingat balik macam mana depa berkorban untuk hang supaya hang masuk univerisiti. Kalau hat tak balik rumah time study week sebab jauh, tengok gambaq pun bolehlah. Yang penting hampa kena ingat mak bapak hampa, jadikan depa sebagai inspirasi untuk belajaq.

2. Dengaq lagu universiti. Ingat tak masa minggu orentasi, hampa punyalah semangatlah bila nyanyi lagu universiti. Masa tu dah pasang tekad nak belajaq bersungguh-sungguh sampai grad. Bila hampa pasang lagu univerisiti, hampa jadi campak belakang masa minggu orentasi tu.

3. Study and reward. Ini Miela rasa ramai sangat student selalu buat. Lepaih study ada reward macam makan ke, tengok movie ke, layan whatsapp ataupun tidoq. Tapi tips ni macam kureng berkesan, sebab selalunya reward akan lebih daripada study hahahaha. Contoh study 5 minit, reward main facebook 2 jam, kahkahkah.

Ramai student selalu buat :3

4. Ok ni last, sebab Miela pun dah start mengantuk bila taip part ni, huhu. Selalu Miela akan terangsang semangat study bila tengok orang lain study. Bila orang dah study banyak, kalut lah nak study. Kalau boleh nak sama atau lebih ngan orang, semangat bersaing bak hang. Tapi kalau dapat kawan jenih malas study, kita pun jadi malas. Ini namanya pengaruh kawan.


Ini sahaja tips dari hamba Allah yang juga seperti pelajar lain sedang dibelenggu oleh sifat MALAS. Mari kita bebaskan diri penjara MALAS, jangan terus dibuai angan dan keseronokan. Ayuh semangat, kita berperang bersenjatakan BUKU. Selamat study week semua dan Good Luck for Your Exam!!

Monday, March 05, 2012

Tips menulis entri blog



Inilah masalah sering dihadapi oleh blogger terutama blogger newbie, tidak tahu menulis entri yang bombastik. Cik Miela bukan bangga diri sebab entri-entri blog Cik Miela bagus tapi sekadar berkongsi tips dan padangan sahaja sesama blogger. Cukuplah entri blog kita dapat menyampaikan mesej yang tersirat dan mudah difahami kepada pembaca. Bukan entri berjela-jela tetapi pengisiannya kosong (teringat lagu najwa latif yang baru- kosong. hehe). Berkat pengalaman Cik Miela berblog hampir 3 years, Cik Miela nak kongsi tip-tip menulis entri, kena alert tau!.

1. Idea
Ni adalah main problem http://www.emocutez.com oleh si penulis blog. Idea tak da, tak tahu nak tulis apa?. Mungkin ada alasan tersendiri iaitu tiada story istimewa hendak di cerita, lainlah blogger tu ada kehidupan yang bagus hampir tiap-tiap hari update kehidupan dia. Tidak semestinya ada story "wow" baru sibuk-sibuk taip entri. Cuba fikir dalam 24 hours, apa yang kita lakukan?. Mungkin memasak,hangout dengan kawan-kawan?. Benda begitu boleh dijadikan story dalam blog tapi biarlah berpada-pada jangan sampai benda pravicy http://www.emocutez.com pun hendak dicerita. Isu semasa pun boleh dijadikan story, contoh paling senang perkahwinan lisa and yusri, kita boleh taip entri tentang pendapat kita mengenai perkahwinan tersebut.

2. Copy and Paste
Benda macam ni blogger gemar lakukan sebab kita tak perlu perah otak http://www.emocutez.com nak taip entri. Mereka gemar copy paste lirik lagu, berita dari online, dan hal-hal agama. Tapi yang tak sedap di dengar, ada pula si blogger copy paste entri dari blogger lain seperti tutorial, entri dari tulisan blogger sendiri tanpa meminta kebenaran mahupun menulis credit atau link dari entri yang dicopy. Ingatlah, jika anda selalu berbuat begitu, anda tiada identiti sendiri http://www.emocutez.com . Tak salah kita copy paste tapi kenalah tahu adabnya, mungkin kita boleh kreatifkan dengan entri copy paste dengan meletakan pendapat kita dibawah entri copy paste.

3. Short form
Kepada blogger tolonglah elakkan menulis tulisan short form seperti yg, x, dan bkn. Jangan MALAS http://www.emocutez.com menaip tulisan penuh, bukan apa mudahkan pembaca untuk membaca blog anda meskipun mereka faham jika anda menulis short form. Lebih sedap mata memadang jika anda sifar dari short form sekali gus mengurangkan pencemaran Bahasa Melayu yang semakin meruncing.

4. Gambar
Tak letak gambar dalam entri pun tak pe, tak wajib. Tapi sebab gambar ramai orang tetarik untuk membaca entri anda. Kadang-kadang anda tak perlu taip-taip apa pun tapi meletakan beberapa gambar http://www.emocutez.com dalam entri, sudah cukup dapat menyampaikan maksud yang tersirat sebab hanya sekeping gambar orang dapat faham apa benda hendak disampaikan. Tapi kalau hendak entri tu KUAT http://www.emocutez.com, letaklah gambar walaupun anda ambil dari pak cik Google dan jangan lupa letak ayat entri anda.


Itu je yang mampu Cik Miela kongsikan tips untuk korang, tapi kalau korang tak setuju dengan tips ni, Cik Miela tak marah sebab ini cuma perkongsian bukan peraturan. Sory ayat-ayat tips kat atas tadi skema sebab dah lama sangat tak tulis karangan Bahasa Melayu, giler rindu kot. Ok, harap tips-tips nie dapat menbantu korang dalam menulis entri yer.

Thursday, September 15, 2011

TIPS: Bagaimana nak score BM dalam Karangan

Ehmm, kali ni nie Cik Miela jadi cikgu BM korang. Untuk pengetahuan semua entri ini sesuai untuk pelajar-pelajar sekolah jer. Tapi yang lepas sekolah sekolah pun boleh juga, apa salahnya kan?.Kotlah nak bagi sedap ayat-ayat entri blog korang?. Sebenarnya Cik Miela nie budak giler-giler cermelang karangan, tapi entri ni cuma sekadar perkongsian maklumat. Ilmu nie tentu dari cikgu BM cik Miela laa, tak kan dari cikgu matematik pula. Mungkin ramai tak tahu untuk menghasilkan karangan yang berkualiti sebenarnya memerlukan kosa kata berkualiti atau lebih senang cakap ayat power dalam karangan. Budak-budak sekolah memang takut letak ayat power dalam karangan. Sekarang tak perlu takut, bila hampa baca baru tau (alamak cakap penang la pulak). Berikut adalah contoh kosa kata berkualiti yang boleh digunakan dalam karangan

1. Seyogia
Bermaksud: sepatutnya
Contoh: Seyogia, sebagai remaja haruslah meluangkan masa dengan lebih berfaedah.

2.Cakna
Bermaksud: ambil berat
Contoh: Semua pihak perlu cakna terhadap isu ini.

3. Hemat
Bermaksud: pendapat
Contoh: Pada hemat saya, kecuaian permandu merupakan salah satu faktor kemalangan.

4. Wahana
Bermaksud: alat/medium
Contoh: Media massa merupakan wahana dalam membentuk peribadi remaja pada hari ini.

5. Kompak
Bermaksud: bersatu-padu
Contoh: Kita perlu kompak untuk menangani gejala sosial yang kian menjadi-jadi.

6. Kemaslahatn
Bermaksud: Faedah/keabaikan
Contoh: Terdapat kemaslahatan yang kita dapati melalui internet.

7. Efektif
Bermaksud: Berkesan
Contoh: Penguatkuasaan undang-undang sangat efektif bagi menbendung gejala rasuah.

8. Kekangan
Bermaksud: Halangan
Contoh: Terdapat banyak kekangan daripada pihak luar dalam merealisasikan misi tersebut.


Lapan kosa kata saja Cik Miela bagi, yang lain bolehlah cari kat internet sendiri yer. Tak susah pun just gunakan kosa kata tersebut macam kata sinonim. Oklah, Selamat Berjaya!!...:D

Saturday, April 30, 2011

TIPS STUDY: Salin, Highlight, Nota

Sekarang cik mila ada study la jugak sebab lagi dua minggu je nak peksa pown. Lagipun cik mila kan ambik exam spm (sijil paling mahal) pada tahun nie jugak. Kena la berlajar sungguh cikit. Tapi time last minit baru study gila-gila. Sekarang nie cikit-cikit je, bila ada mood study la, macam tulis blog la, ada mood tulis, tak mood tak tulis. Apa-apa pun hopefully dapat result bagus la. Kali nie cik mila nak kongsi cikit bagaimana cik mila study ye..



1.Salin

Kenapa salin?. Bagi korang yang memang malas nak jawab soalan latihan dalam buku atau memang tak tahu jawab, korang SALIN balik jawapan jew. Senang, boleh ingat balik apa yang kita tulis. Lagipun kita boleh la baca banyak kali. Kowt la soalan dalam buku latihan tue masuk.



2.Highlight

Kalau sebut highlight mesti korang terfikir pen HIGHLIGHT jenama Stabilo, Pastel, Faber Castle dan lain-lain. Tak kira la jenama apa pun ke atau tak de jenama ke yang penting korang gunakan untuk study. Cara nie memang berkesan pown, korang hightlight la isi penting pastu baca balik apa korang hightlight insyallah masuk dalam fikiran korang. Sebab warna-warna nie lagi kita mudah ingat sesuatu.




3. Nota

Sebenarnya cik mila dulu bukannya pandai buat short note tapi sejak dengar ceramah dari penceramah yang mana tah(lupa la tu) terus cik mila rajin buat NOTA ringkas. Tak susah pun, kalau cik mila buat nota ringkas, cik mila ambik kertas A4, pastu lipat kecik-kecik ataupun potong kecik-kecik then tulis nota ikut citarasa korang. Menarik jika korang rajin short note, time last-last minit ke, beberapa jam nak exam korang bolahla tengok balik nota korang tulis tu. Tapi jangan bawa sampai ke dewan peperiksann sudah lar