Showing posts with label Resepi. Show all posts
Showing posts with label Resepi. Show all posts

Sunday, July 24, 2016

Resepi Ketang Goreng Cheese Daging/Sosej

Salam Readership. Beberapa hari lepas Miela ada try masak Ketang Goreng Cheese ni. Kemudian olah sikit ikut citarasa gitu. Main tauk-tauk je tup tup dah jadi satu resepi. Kemudian bila makan tu kongsi dengan adik licin terus. Memang sedap tapi agak berlemak sikit. Kalau makan hari-hari mau naik badan.

Kali ini untuk resepi baru Miela tak bagi kuantiti sebenar, sebab Miela buat pun agak-agak je. Sebenarnya jumlah daging dan sosej bergantung kepada jumlah kentang korang guna. Kentang selalu lebih kena lebih daripada daging atau sosej.  Ok jom tengok bahan apa lagi diperlukan


Resepi kentang goreng cheese daging/sosej

Bahan menumis:
- 2  ulas bawang merah
- daging atau sosej atau campur dua-dua
- sedikit serbuk kari
- sedikit serbuk lada
- sedikit sos cili 

Bahan lain
- kentang segera
- beberapa keping slice cheese 

Cara-cara:
1. Tumiskan bawang, kemudian goreng daging atau sosej bersama serbuk kari dan lada. Kemudian bila daging dan sosej masak gaulkan bahan tumis dengan sos cili. Selepas itu asingkan ke tepi.
2. Goreng kentang segera sehingga masak dengan minyak mencukupi.
3. Selepas itu sediakan bekas loyang untuk buat lapisan kentang cheese daging/sosej.
4. Lapisan pertama letakan semua kentang segera yang digoreng.
5. Lapisan kedua letakan daging/sosej yang ditumis.
6. Lapisan ketiga letakan slice cheese untuk menutupi lapisan kedua.
7. Akhir sekali , panaskan 3 lapisan tadi di dalam microwave selama 3 minit dan sedia untuk dihidangkan.

Tips: Padangan Miela kentang dengan daging lebih sedap berbanding sosej sebab dia akan rasa ala-ala kebab gitu. Tapi kalau takda bahan guna sosej pun boleh.

Mudah je kan? Orang bujang pun boleh buat beb. Tak payah susah-susah pergi kafe hipster sebab sekarang pun boleh kentang cheese sendiri.

Tuesday, June 28, 2016

Resepi Cornflakes Coklat

Salam Readership.  Sabtu lepas ada try resepi dari facebook ni. Nampak mudah sebabnya tak perlu bakar. Mudah sangat resepi cornflakes coklat. Tak perlu bahan banyak pun. Budak-budak suka makan punya biskut ni. So kali ni Miela nak share resepi serba ringkas biskut raya tanpa bakar iaitu Cornflakes Coklat.


Bahan - bahan:
- Cornflakes
- Coklat
- 1/4 Butter
- Gula manik sebagai hiasan

p/s: Bahan-bahan ni boleh main agak-agak berapa banyak. Miela tak tetapkan berapa sukatan. Tapi yang penting kuantiti coklat kena lebih daripada conflakes supaya senang melekat.


Cara-cara:
1. Ramas cornflakes. Biar cornflakes hancur rata. Tapi jangan terlalu hancur sangat ye, hancur gitu-gitu je.



2. Cairkan coklat & butter dengan mengunakan teknik double boil. Gaul rata.
3. Masukkan cornflakes yang diramas tadi ke bekas yang berisi coklat dan butter. Gaul rata biar cornflakes sebati dengan coklat.


4. Kemudian sudukan cornflakes yang digaul ke dalam paper cup.
5. Taburkan gula manik atasnya sebagai hiasan.
6. Kemudian masukan dalam peti ais seketika untuk cornflakes coklat mengeras.



Tadaaaa dah siap Cornflakes Coklat. 

Friday, July 03, 2015

Resepi agar-agar Oreo Milo

Salam Ramadhan. Nak berbuka tapi bosan dengan dessert yang sama?. Apakata kali  ni berbuka dengan dessert Agar-agar Oreo Milo. Bunyi pun macam sedap ja, actually dessert ni memang sedap perghhh. Resepi ni Miela dapat from another blog tapi Miela ubah ikut gaya Miela haha. Dan buat agar-agar ni senang ja nak buat, bahan pun mudah dicari.

Bahan-bahan yang diperlukan


Bahan-bahan:-

12grams paket agar-agar
600 ml air *anggaran 1 botol air
1 tin susu
7-9 sudu besar gula *kalau nak lebih manis boleh letak lebih
Setengah paket besar oreo *lebih tu boleh makan terus hehe
Serbuk milo secukupnya

Cara membuatnya:-

1. Masak agar-agar hingga cair kemudian masukkan susu dan gula. Kacau dengan sebati.
2. Asingkan 3/4 dari periuk. 3/4 agar-agar itu yang di masak bancuh dengan serbuk Milo kemudian tuangkan dalam bekas untuk lapisan pertama.
3. Bila lapisan pertama agak-agak dah keras tu tuangkan lebihan agar-agar atas permukaan lapisan agar-agar Milo. Tak perlu tunggu lama-lama untuk lapisan pertama betul-betul keras takut nanti tak melekat dengan lapisan kedua.
4. Selepas tuang lapisan kedua tu, hancurkan oreo tersebut dan taburkan keatasnya
5. Bila agar-agar betul-betul mengeras, boleh siap untuk dihidangkan.

Siap!!


Mudah kan?. Agar-agar ni sekejap ja buat, cuma nak tunggu dia keras je. Dan hasilnya memang sedap sampai licin. Hoho Selamat Mencuba!!

Thursday, August 28, 2014

Resepi Samosa Daging Burger


Salam Readership. Kali ini kita berada di rancangan ketuk-ketuk Merdeka, ehhh???. Mimpilah hang Miela nak buat rancangan memasak sendiri, lengkuas dan halia pun tak gheti nak beza cehhhh *malu sekejap*. Relakssss kakak semua, hari ni Miela nak kongsi resepi samosa daging. Tak guna pun halia lengkuas kunyit semua tu. Guna daging burger uollzzz, tak payah nak rebus daging dah.  Ini resepi punya senang saja, sebab Miela suka yang ringkas haaaa. Ok mula-mula kita nak masak samosa kena sediakan muka yang cantik dan comel *ok gurau je*.

Resepi Samosa Daging Burger


Bahan-bahan

kulit popia secukupnya5 keping daging burger *dipontong cincang*
1 biji bawang besar dihiris *dipontong dadu*
3 ulas bawang putih *di pontong cincang*
1 sudu besar rempah kari
1 sudu besar lada hitam *hancurkan*
Garam secukup rasa
1 tangkai daun kari *optinal*
500g ubi kentang di pontong dadu *lupa nak letak*
sedikit minyak untuk menumis
Telur putih secukupnya

Cara-cara

1. Tumis bawang besar dan bawang yang telah dipontong sehingga naik bau.
2. Masukkan lada hitam dan tambah sedikit air.
3. Tambah garam secukup rasa.
4. Masukkan daging, kacau sehingga masak dan kering. Tutup api.
5. Ambil satu keping kecil kulit popia. Masukkan inti.
6. Lipat kulit popia dalam bentuk segitiga, boleh tengok tutorial disini.
7. Di pehujungnya gamkan dengan telur putih.
8. Sedia untuk digoreng

p/s : Pssssssstttt, Giveaway #CikMielaBukaKedai tinggal dua hari sahaja lagi. Yang belum join, jemput join. Mana tahu anda orang bertuah tu kan. 

Saturday, August 16, 2014

Resepi mudah kek coklat marble


Salam Syawal. Dah 6 hari tak update blog. Nak kata sibuk, bukannya sibuk mana. Cuti sem masih berbaki 3 minggu. Lepas raya jadi makin bosan pula, asyik buat benda yang sama sahaja. Makan, tidur, tengok drama, baca novel semua tu dok ulang macam astro pula. Tak payah basa basi sangatlah, cakap je tak mood nak update blog kan. Kah kah kah.

Dahlah malas Miela bebel bukan-bukan. Sebenarnya kann Miela nak share resepi kek coklat marble. Resepi hasil gabungan resepi yang ada kat goggle dan bahan yang sedia ada. Resepi ni mudah, sebab Miela kan suka yang mudah dan simple!


Bahan - bahan:
2 cawan tepung gandum *diayak*
1 cawan marjerin Daisy *Daisy menyebabkan kek mudah kembang dan lembut*
1 cawan gula *boleh kurang kalau tak nak manis sangat*
1/2 cawan susu pekat 
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu makan serbuk penaik *diayak*
2 sudu makan serbuk koko
sedikit pewarna

Cara-cara:
1. Pukul marjerin sehingga kembang
2. Masukan gula
3. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji sehingga kembang dan sebati.
4. Masukan esen vanila dan susu pekat
5. Masukkan tepung dan serbuk penaik yang telah diayak bersama, sedikit demi sedikit ke dalam adunan.
6. Bahagikan 2 bahagian * 3 bahagian pun boleh*
Adunan 1: Masukan pewarna * kacau sebati*
Adunan 2 : Masukan serbuk koko *kacau sebati*
7.  Masukan adunan 1 dan 2 secara berselang-seli ke dalam acuan
8. Bakar adunan kek selama 45 minit dalam suhu 180c 


Wednesday, June 12, 2013

Resepi: Aiskrim coklat daebak!! (homemade)

Ice cream Ice cream
I’ll melt you down like Ice cream
Ice cream Ice cream
I’ll melt you down like Ice cream

Salam readership. Udah beberapa hari gue enggak mengupdate blog sih *merepek sekejap. Sebut je ais krim tetiba Miela teringat pulak baris lirik kat atas tu. Yaa....lagu Hyuna ice cream ice cream tu. Lagu dia memang best tapi video klip dia seksi giler habis. Tengoklah artis dia siapa Hyuna, padanlah dengan orangnyer.

Eh sebenarnya bukan Miela nak bercerita pasal Hyuna ni, tapi tentang resepi nak buat ice cream. Pembetulan, ni bukan resepi buat ais krim satu Malaysia yang harga 20sen tu yer. Kalau yang tu budak tadika tahu buat. Ini resepi aiskrim coklat daebak!!. Tetiba je bajet macam jadi masterchef sesuka suki letak nama resepi, bhahaha. Resipi ni sangatlah senang, main campak-campak je. Kalau rasa dah jemu makan aiskrim beli tak kiralah aiskrim dari pakcik aiskrim pedel pop yang naik moto tu ke, supermarket ke or jemu dengan aiskrim magnum mungkin?. Apakata try buat aiskrim sendiri.

Antara bahan-bahan di perlukan

Bahan yang diperlukan
2 cawan susu ducth lady perisa coklat
2 cawan coffee mate (serius masa beli barang terlupa pula beli benda alah ni, so Miela ganti dengan susu pekat)
1 biji telur (Miela tak letak pun. Bile teringat balik, buat aiskrim bukannya masak pakai api. So automatik telur pun tak masak. Its up to you nak letak ke tak)
1 sudu besar gula halus (saja letak bagi manis lagi)
sebuk milo dan coklat secukup rasa 
1 selinder ovalett

Mungkin ada yang first time dengar perkataan ovalett. Ovalett kalau nak buat kek macam kek span, guna benda alah ni. Tapi harus diingatkan, kalau nak beli ovalett kena hati-hati,takut-takut ada bahan-bahan di ragui . Dalam Islam menggalakkan makan makanan yang halal lagi toyibba bukan?. Belilah ovalett jenama nona, sah-sah halal.
Contoh ovalett yang halal

Orang lain selalu buat aiskrim guna mixer, tapi Miela kes dia special sikit. Kes malas namanya, bhahahaha. Guna blender pun boleh, asalkan bahan-bahan tu semua gau sebati. Hampa masukkan semua bahan-bahan tu dalam blender, blend 5-10 minit sampai berbuih. Lepas tu masukkan dalam bekas ais krim. Kalau nak lagi menarik tabur sikit coklat rice atau bahan-bahan hiasan lain dirasakan sesuai

Siap!!. Bersedia untuk dimasukkan dalam peti ais. Biarkan 6-7 jam dalam peti ais.

Hasilnya. Tadaaa



Nampak benor nipunyer? 0.o"

Trylah buat, mudah je bukan??. Terlupa pula nak ambil pic ais krim selepas sejuk beku. Lepas keluarkan dari peti ais terus nggapp, hehe. Macam tak percaya je, boleh buat aiskrim sendiri. Mungkin satu hari nanti boleh bukak kilang aiskrim. Wahh berangan sekejap :P.