Showing posts with label KMPk. Show all posts
Showing posts with label KMPk. Show all posts

Friday, March 01, 2013

Entri Bergambar: Malam Glamour and Glitter



Kesilauan berlaku *eh minggu lepas baru nak update*, Miela telah menghadiri satu majlis dinner ala-ala prom nite gitu. Sebenarnya majlis ni untuk dinamika. Majlis ni sebagai praktis cara-cara makan di majlis rasmi. Padahal pernah pergi majlis di hotel sebelum ni, takpelah boleh tambah pegalaman lagi ^^V. Tak lupa juga etika berpakaian di majlis rasmi. Tak boleh pakai t-shirt je pergi majlis sebgitu, majlis rasmi pun ada pakaian tertentu, kan?.

Bertemakan Glamour & Gliiter Night, pakaian of course kena ikut tema. Glamour ke?. Tapi Miela takdelah glamour mana pun *ayat rendah diri*. Pakai baju raya tahun lepas je, hakhak. Oh hampir terlupa pula, tempat dinner tu di Hotel Tower Rengecy. First time pegi hotel kat Ipoh hoo. Miela dan classmate tercinta bertolak dalam pukul 5 petang lebih gitu. Sebenarnya patut bertolak pukul 3.45, tapi ada masalah sikit bertolak lambat sikit lah. Eh lambat ke?, kalau boleh nak pegi pukul 8 malam jer.

Dipendekkan cerita, majlis tu pun start la. Ada persembahan, makan-makan macam biasalah. Cabutan bertuah pun ada, tapi saya tak bertuah pun. Mungkin tuah hanya sekali kot? :/.  Menunya, ermmm jap eh fikir....... Err tak ingatlah, yang penting sedap, hehe. Persembahan budak kelas lain yang buat, kalau Mielalah buat persembahan mungkin ribut taufan datang. Maklumlah suara tak berapa nak sedap. Masam rasanya :P. Then, biarlah gambar dibawah berbicara.

Like a family

Get ready for dinner

9 orang. Ala-ala Girl Generation itu.

Yang baju kuning, tu Yonna yer.  *perasan jap

selesai makan. erkkkk

when the handsome boy at the middle. auw auw

Artis wanita korea di tengah-tengah . Hehe sebenarnya dia classmate saya, namanya Pei San.

dan lagi dari A3T12b

Dah nak balik,. Peace yawww


Sekian sahaja story untuk hari ini

Saturday, December 29, 2012

Meja Belajar

Semangat mengupdate blog tetiba je muncul selepas menbaca blog Fatin Liyana. Memang selalu jugak follow story kak Fatin Liayana. Cara dia tulis eh bukan, sebab blog mana boleh tulis guna pen atau pensil bak kata Saudi, sebut taiplah senang cite. Perghh memang best ayat-ayat dia. Suka tengok blog yang entri guna ayat bersahaja je tak payah guna ayat-ayat skema sangat. Nanti bosan.

Ok ok ok, tujuan Miela update entri ni sekadar nak tunjuk-menunjuk study table Miela kat Kmpk ni :P bukan promo untuk sellling eh,. Tahulah meja study meja hak kerajaan Malaysia, yang tak seberapa sangat. Tapi meja nilah nak study, nak makan, nak main laptop dan hah meja nilah nak update blog pun. Thanks yea meja, hahaha.

Cantik tak cantik tak?


Ada basket, beg, meja, buku, segala benda dekat meja study tu. Meja Miela takdelah selawa meja-meja budak kmpk yang lain. Takdalah cantik, tapi asalkan tak nampak macam sarang tikus dah kira bagus. Hahaha

Laptop mesti ada.
Nampak serabut je charger laptop dengan charger fon

Buku-buku yang tersusun
Nampak tak nampak tak? (nampak ape? -,-'). Buku Muet, buku tutor, buku add math SPM pun ada. Ingat tak pakai ke buku SPM  bila masuk matrik? masih boleh digunakan lagi tahu?.  Kalau korang perasan buku yang hujung belah kanan tu buku tu bertajuk ' The Secret of Dajal'. Serius buku tu memang best, sesuai untuk kita sebagai manusia akhir zaman. Moga-moga kita dilindungi daripada fitnah dajal. Amin...

Softboard

Habis softboard dipenuhi oleh note, jadual, kelendar dan gambar. Note kalau letak depan mata senang nak ingat. Bolehlah korang nak follow tips ni untuk study.Then, gambar kelas pun ada kat softboard ni, hari-hari dorang tengok Miela study. Boleh jadi pembakar semangat gitu #Ehh. Kalendar pun ada, senang nak hitung hari bila nak cuti. Isk-isk orang menghitung hari nak exam, dia pula menghitung hari nak cuti.



Sekian sahaja story untuk hari ini

Tuesday, November 06, 2012

Tamat Semester satu

Akhirnya, akhirnya. Secara rasmi saya mengumumkan semester satu bagi pelajar Matrikulasi sesi 2012/2013 sudah tamat. Haha. Yes!!.  Terseyum gembira keluar dari dewan peperiksaan. Habis exam siapa tak suka, kan?.  But jangan lupa ucap syukur alhamdulilah sebab dapat menduduki exam.

How about your exam? . Hah? don't ask me again. Sebenarnya malas nak fikir dah pasal exam ni. Sudah berusaha buat yang terbaik, yang lain tu berserah sajalah (ayat pasrah). Paper QA016, AA015, AE015 dan  AN015 sudah menjadi sejarah.Hah apakah kod itu, google sendiri la :P.  Nak kata yang paling senang ke yang paling susah mana-mana paper nothing to say. Asalkan boleh jawab dengan tenang pun dah ok :).


Ini ini ada slip exam saya. Tempat duduk bernombor 65. Maklumat lain terpaksa di rahsiakan (bajet berahsia) haha. Nampak tu lokasi di PERPUSTAKAAN, tersangat la special. Sudahlah berecon, kerusi empuk, meja besar perghh memang awesome lah. Exam dalam keadaan selesa walaupun dingin dalam keadaan berecon, huhu.


Ini ini adalah library kmpk sebelum disusun untuk PSPM 1. Eh lupa pula nak bagi tahu PSPM is Peperiksaan Semester Pelajar Matrikulasi. Ada orang kata PSPM tu Peperiksaan Singkir Pelajar Matrikulasi, isk jangan kata macam tu, ngerilah. Berbalik kepada cerita library nampak tak 2 meja tersusun?. Kalau dipecah dua boleh digunakan enam orang. Tapi bila exam satu meja untuk satu pelajar, betapa specialnya. Tidur atas meja pun boleh :P

Oh yaa, seronok tak terkira habis exam. Tapi sebenarnya bukan boleh balik rumah lagi sampailah hari jumaat. Sabtu ni Muet woi, test listening, writing and reading. Selepas selesai MUET boleh balik la ke kampung halaman iaitu Kuala Kurau. Tak sabar rasanya 


Saturday, October 20, 2012

Entri bergambar : Semester satu



Salam readership. Sedar tak sedar semester satu dah nak habis. Just tinggal exam PSPM 1 dan test MUET . Macam baru je hari lepas orentasi (haha cehwah) tup tup dah nak exam. Aih? sempat lagi update?. Hehe, sekejap je (Ok fine). Oh yaa, semester satu dah nak habis lupa pula nak perkenalkan classmate Miela yang tercinta kat blog ni.

Biar Cik Miela menerangkan lebih lanjut. Classmate tutor Miela  asalnya 28 orang yang terdiri 8 orang lelaki, 20 perempuan. Nampak sangat dunia akhir zaman, perempuan lebih ramai dari lelaki. So kelas ni memang dimonopoli oleh kaum gadis, yeah. Nama kelas tutor kami A3T12, tapi kalau subjek math dan perniagaan kami berpecah kepada A3T12a dan A3T12b. Tapi hati kami tetap bersatu.Haha.


dari kiri wawa, tasha, mas, azmira, ecah, luqman, khai dan mukmin. 
Ni time kononnya photoshoot, tahu tak time ni masa bulan puasa?. Masih bertenaga lagi kan kami kan walaupun masa penat.

Ini adalah Saudi a.k.a ketua tutor A3T12

Tapi....... now, sekarng he is ex ketua tutor kami kerana beliau telah keluar matrik atas keputusannya sendiri. Saudi ni baik orangnya, buat kami rasa terpukul sikit atas kepergian beliau. So, apabila kapal tiada nakhodanya maka si khai menreplacekan tempat Saudi


Start dari sebelah baju putih tu ika, wani, ainin, azira dan sya. Then plus tambah satu gambar.


Yang baju biru pula ina. Yang baju putih tu faham-faham jelah, siapa. haha. Mereka-mereka nie merupakan teman pergi ke kuliah. Best sangat kawan mereka nie, yelah dapat kawan daripada pelbagai pelusuk sedangkan ku berasal dari kampung.


Dari atas shahira, ashirah dan satu lagi syahirah. Tu la kan malas nak cakap memang kelas kami unik, ada nama yang sama,haha. Then, ashirah a.k.a my roomate. Untung dapat roomate satu kelas :).


Untuk mempercepatkan lagi menghabiskan entri ni, so letak gambar ni.
Tasha, saya, Wani, Sya, Ecah, Ashirah, Shahira, Wawa, Farah, Fira
Mukimin, Said, Zul, Faiz, Khai, Danial, Luqman
Yaya, Mas


Sebenarnya ada sorang lagi tidak tertera gambarnya is Lai Pei San. Tak jumpa pula gambarnya. Nampaknya masa sungguh mencemburi diri ini. Padahal macam-macam story nak cerita. Kalau boleh nak buat satu novel (hiperbola pula ayat). Mereka nilah teman-teman Miela dalam menuntut ilmu di semester satu di Kmpk. Insyallah semester 2 kalau ada jodoh kami satu kelas lagi.  Doakan kami untuk dapat 4flat dalam PSPM

Sumber gambar: Rakan sekelasku :)

Friday, September 28, 2012

Main Petanque??


Assalamualaikun readership. Sememangnya apabila keseorangan di dalam bilik no ** tingkat * Sri Intan tetiba terlebih rajin menbuahkan satu entri baru di blog ni. Teringat zaman kegemilangan dulu, rajin benarnya Cik Miela mengupdate blog. Tetapi sejak belajar kat matrik, boleh dikatakan 1 bulan 1 entri 1 Malaysia yeah (tetiba pula =="). Tajuk pun tak tahu nak tulis apa, hetam sajalah lah, haha.

Nak cerita tentang apa ya?. Haha tanya orang pula. Haa tentang Petanque ( dah benda tu tetiba ada di fikiran :P). Apa tu Petanque?. Petanque adalah sejenis sukan yang menggunakan “boule” atau bola yang diperbuat daripada logam dan dimainkan mengikut peraturan-peraturan tertentu (ayat kopi dan pasta).


Haa nampak tak gambar di atas tu? itulah petanque. Best tau main benda alah ni, Haha maklum sahajalah kat Kmpk ahli kelab Petanque. Cik Miela ambil subjek kokurikulum pada semester 1, so kena masuk mana-mana kelab. Akhirnya kelab Petanque juga dipilih. Sebab kalau main petanque tak penat macam badminton, ke bola sepak, bola tampar dan sewaktunya denganya. Yang kaler merah tu jet, tapi kalau kat luar tak semestinya asal merah je jet kaler lain pun boleh.

Cara bermain, korang baling benda yang kaler sliver a.k.a boule. Tapi kena ada cara pegang betul tau, Kena letak boyle kat tapak tangan, gengam dan tangan mesti ke bawah then baling boule hingga menghampiri jet. Kalau banyak boyle korang dekat ngan jet dapatlah mata.




Yang dalam gambar tu ketika bermain pada waktu kokurikulum. Ni gara-gara takda keja,hehe. Gambar curi-curi. ahakss. Best tau main game ni. Trylah. Mesti nak main lagi.hee. 


Saturday, September 22, 2012

Dari Sains Tulen ke Akaun

Di suatu ketika di makmal fizik


Salam Readership. Sudah lama blog ni tak terupdate. Berhabuk pulak tu. Kesian follower yang follow blog nie, tak dapat baca entri yang segar bugar dari blog ni. Maaf ye, miyane. Thanks yea kepada follower yan masih setia follow blog yang jarang update. Maklumlah sejak masuk matrik, macam liat sikit nak up to date blog nie.

Cik Miela masuk matrik ambil course akaun yang memang sangat bertentangan course saya ambil kat sekolah. Of course lah, memang takda basic langsung akaun, Bukan akaun je bisnes dan ekonomi sekali. Sebenarnya tak pernah terfikir pun nak ambil akaun, then masa mohon matrik main-main je pun, ikut kawan pilih akaun. Masa tu fikir, tak mahu masuk matriklah. Matrik susah kena study hard, kalau fail terus kena tendang.

Namun takdir siapa menduga, UPU tak dapat terpaksa jugalah masuk matrik nie. Ingat nak jadi engineer. Tapi bila masuk baru dapat tawaran course Cik Miela minat, tapi tak sampai hati pula nak hampakan hati kedua ibubapa. Mak bapak Cik Miela tak galakkan saya ambil course engineer, katanya susah dan tak sesuai untuk perempuan. Masa tu rasa kosong je, so kena teruskan juga ambil course akaun.

Mula belajar akaun, perghh blur. Apa tu debit, kredit?. Tetiba ada ABB la ABT. Memang tak faham langsung masa tu, sampai menangislah. Masa tu Cik Miela rasa sains lebih senang dari akaun sebab kalau sains kita ada basic. Tapi nasib baik pensyarah tahu yang saya ada masalah dengan subjek akaun, buat kosultasi selama beberapa minggu kemudian Ujian Pertengahan Semester (UPS).

Dan bila  result  UPS keluar, A bersamaaan 4flat untuk subjek akaun.Moral of the story, akaun sebenarnya tak susah mana pun dan lebih senang dari sains tulen, Senang nak score markah even tulis beberapa angka nombor. Yang susahnya bila nak belajar tu, bila tahu buat senang jadinya. Tapi lagi senang kalau ada basic akaun. Eh, kenapalah aku tak ambil course akaun je kat sekolah??. Bagaimanapun Cik Miela tak pernah menyesal belajar sains tulen kat sekolah walaupun kat matrik dah pencen dengan subjek tu. Sebaliknya, banyak ilmu Cik Miela dapat tak kira akaun mahupun sains. Kan kita kat dunia  nie menuntut ilmu kerana ALLAH?. Tiada istilah rugi pun kalau menuntut ilmu walaupun tak aplikasikan.


Kami pelajar akaun. Apa yang kami mahu 4Flat!!.

Saturday, June 02, 2012

Minggu orentasi yang padat

Salam. Hari ni Cik Miela nak taip entri ringkas-ringkas punya. Nak cepat, yelah esok nak balik matrik. Kol sepuluh setangah kena ada dalam bas. Balik nie pun sebab ada benda nak dibereskan. By the way, minggu orentasi sangat-sangat penat dan pack timenya tapi.................. BEST.
Bukit bukau subur menghijau..lalalala~
Mula-mula masuk matrik macam culture shock sikit untuk Cik Miela. Yelah Cik Miela mana pernah rasa duduk hostel. Tahu tak matrik kat perak ni sangat-sangat lah besar dengan berbukitnya. Time orentasi kena jalan untuk menuju ke dewan masjid cafe anjung siswa dll. Siyes bukan setakat jalan tapi mendaki lagi. Nama pun duduk kat kawasan berbukit, kalau tiap-tiap hari mendaki ada harapan la tawan gunung everst,bhahahaha. Tentang jadual yang pack pulak, memang padat. Makan pun tak sempat sampai nak menangis nak terkenanglkan rumah tak sempat weyy. Sebab sibuk sangat terlupa terkenangkan tentang family even ada contact family hehe.

Orentasi yang Cik Miela suka ialah aktiviti bersama Mentor Mentee. Hehehe hal ini kerana, Cik Miela tak suka duduk dalam dewan, sebab dalam dewan padat giler kalah ikan dalam tin sardin yang menuat 2500 lebih pelajar matrik [batch paling ramai dalam 10 tahun]. Kalau aktiviti Mentor Metee tak lah panas macam kat dewan. Pelajar matrik dibahagi setiap kumpulan dengan tempat berlainan. Cik Miela dapat bilik kuliah 6, best jugak. Kebanyakan dalam dewan tu bila present memang daebak Cik Miela cakap, mereka pandai cakap kat depan macam motivator. Tapi Cik Miela ni jenis memalu sikit, maaf memang saya begitu :P.
Padat kan dewan nie. Penuh wooo
Minggu Orentasi nie mestilah ada orang yang menguruskan, siapa lagi kalau bukan abang kakak AJKO [pelajar matrik bacth lepas]. Macam-macam perseonaliti abang kakak AJKO, ada yang garang, semangat, dan seporting. Abang AJKO paling seporting is abang Luqman. Klik nama dia, dapat lah usha blog dya, haha promate blog orang jap. Giler abang nie lawak, sampai nak tergelak guling-guling, nasib baiklah dewan tu sempit kan. Abang nie boleh kecek kelate lagi.

Maaf sampai disini Cik Miela boleh cerita kat korang pasal minggu orentasi. Haha kalau TAK FAHAM isi entri nie, maaf sekali lagi. Sebab taip pun kelam kelibut nampak, tapi kalau budak KOLEJ MATRIKULASI PERAK batch 2012/2013 pasti faham dan rasai apa Cik Miela rasa sepanjang minggu orentasi.