Showing posts with label KMPk. Show all posts
Showing posts with label KMPk. Show all posts

Friday, June 19, 2015

Soalan mengenai matrik

Salam Ramadhan. Pernah dak hampa bila bukak email atau message rupa-rupanya dah berbulan-bulan tapi baru sekarang nak baca. Some with me T__T. Alahai rasa bersalahnya "kenapa aku baru baca message sekarang?. Hmm mesti depa ingat ceq sombong" . Minta maaf naa, Miela betul-betul tak perasan message tu. Facebook pun satu, tak bagi notifications bila dapat message.


Ada yang PM Miela tanya tentang Matrikulasi, mungkin sebab depa google pasal matrik jumpa blog ni pastu baca, kemudian terus PM Miela. Haaaa begitulah andaian Miela rasa. Walaupun message tersebut dah lama, Miela nak jawab jugak soalan hampa ni. Mungkin boleh dijadikan rujukan junior lain pada masa akan datang.

Dari Nisa:



Walaikumsalam. Untuk soalan pertama, matrik tak pernah mewajibkan student bawak laptop, even ramai je kawan akak masa matrik tak bawak laptop. Tak pakai sangat pun sebenarnya tapi tak tahu laa sistem matrik yang sekarang macam mana. Adakah mengalakkan student mengunakan laptop dalam sesi pembelajaran?. Kedua, koperasi ni depends ikut tempat matrik, kalau matrik Perak dulu bukak sampai kol  10-11 malam kalau tak silap. Manakala untuk jawapan ketiga, kelas biasanya start dari pukul 8 pagi hingga pukul 4 petang. Dan akan ada gap 1-2 untuk makan tengah hari dan solat.


Dari Nur Liyana:

Walaikumsalam. Terlebih dulu nak ucapkan tahniah kepada Nur Liyana sebab dapat melanjutkan pelajaran ke matrik. Pilihan Liyana untuk study kat matrik Insyallah satu jalan yang sangat berbaloi sebenarnya. Berkaitan soalan tadi, Akak tak pasti bagaimana saluran untuk melanjutkan ke luar negara dengan course akaun ni. Kalau melalui universiti  swasta memang jalan mudah tapi memakan duit yang banyak kecuali dapat biasiswa. Kalau melalui awam, itu tak berapa pasti macam mana. Actually, walaupun study dalam universiti awam, ada peluang untuk merasa study di luar negara tetapi hanya satu semester jelah. Ia dikenali sebagai study exchange program. Contoh kat USM ni, kalau ada yang berminat untuk sertai exchange program kena melalui interview dan result yang bagus.


Itu sahaja jawapan Miela mampu berikan. Hehe maaflah tak dapat jawab dengan baik, tapi Miela try jawab. Jika ada khilaf sepanjang mejawab soalan ni, harap dimaafkan. Miela menjawab sekadar Miela tahu sahaja, takut jugak kalau buat tahu-tahu ni. Untuk pengetahuan hampa, dah lama Miela tinggalkan zaman matrik hampir 3 tahun. Miela masuk matrik pada May 2012 dan sekarang study di USM, nak masuk tahun ketiga dah pun. Huhu rasa dah tua lah pulak, sekejap sahaja masa berlalu tinggal zaman matrik ni.

Thursday, June 06, 2013

Setahun berlalu dan inilah hasilnya

Salam readership. Setelah result pspm  asyik tangguh tangguh dan tangguh akhirnya tahu juga result pada hari ini. Teringat pula kenangan kat matrik sementara tunggu result sem 1 ada rumours cakap kalau elaun tak masuk kena tendang. Boleh diterima akal, yelah kalau kena tendang buat apa nak masukkan elaun kat student lagi?. Lagipun masakan pokok tak bergoyang kalau tak ada angin?.

Waa Miela terus pergi ke mesin atm nak check duit elaun masuk ke tak, nasib baik masuk. Kalau tak masuk, tak ke sedih?. Giler baq hang, student beratur panjang macam kereta api depan mesin atm kononya nak check duit. Eh check duit ke check result ni?.  Siyes bila teringat balik, memang kelakar. Boleh pulak, dorang percaya bulat-bulat termasuklah aku, hahaha. Ada tak dapat elaun, menangis-nangis ingat kena tendang. Last-last langsung tak betul khabar angin tersebut.

Khabar angin yang telah meng'ayam' pelajar KMPk pada suatu masa dahulu

Sekarang pula result pspm 2 pun ada konteversi, mula-mula cakap semalam keluar pukul 10. Lepaih tu pulak cakap petang semalam. Dan tanggguh punya tangguh *tak larat nak cerita pasal tangguh ni . Terima satu massage, masa tu Miela tengah buat aiskrim homemade. Result dah boleh check pakai fon. Terus taip . MOE MAK <no kad pengenalan> hantar ke 15888Dapat massage maka terjawablah segala resah gelisa pasal result ni. Tadi baru jap-jap tadi dah boleh check pakai online kononya pukul 4 boleh check -_- .

Setelah setahun Miela study di matrik, inilah hasilnya. Selama ni Miela dok cerita kehidupan di matrik kan?. Yang hampa ingat matrik ni susah. Miela asal tak basic akaun, ekonomi dan bisnes. Alhamdulilah boleh bawa walaupun dulu macam nak keluar balik je. Tentang result ni pula, erm kecewa sikit result sem 2 menurun gara-gara ekonomi kalau tak mungkin pointer mungkin sama dengan sem 1. BI dengan Math tak boleh nak kata, dah takat tu ja ceq boleh. Maklumlah cheq lemah sikit bab-bab cakap orang putih dan mengira sampai pecah otak. Tapi, syukur alhamdulilah atas result Miela dapat. Terima kasih tak terhingga kepada ibu bapa, pesnyarah dan kawan-kawan kerana sudi membantu menberi semangat dan tunjuk ajar kepada saya.

Monday, June 03, 2013

Ada apa jer di kmpk?

Salam readership. Kali ni Miela nak bercerita apa yang ada di kmpk. Selalu Miela story tentang memori dan aktiviti Miela buat di kmpk kan?. Mungkin agak terlambat sedikit nak buat entri ni sebab budak matrik 95 dah selamat daftar matrik pun. Tak apa lah, entri ni bersifat recyle, tiap-tiap tahun orang search pasal kmpk.

Maaflah yer, most of gambar-gambar ni semua bukan Miela punya just 1 je, maklumlah masa kat matrik bukannya sibuk tangkap gambar-gambar macam tu. Sebenarnya sibuk tangkap gambar dengan kawan-kawan tak pun sibuk mencari crush nak tangkap gambar bersama, haha. Memang tak teringat nak tangkap  gambar bangunan dan infrastruktur segala sebab Miela bukanya nak buat folio sejarah, haha. Setahun sekali seumur hidup pergi matrik, kau tak ingat pulak nak tangkap gambar satu matrik :3.


First korang kena tahu sebelum masuk matrik, kmpk ada UFO. Kalau time sebelum masuk pintu pagar kmpk, korang akan  nampak dari jauh ada UFO tinggi punya. Hoho  bila nampak memang rasa excited nak masuk matrik, tapi kalau dah lama-lama korang mungkin  menyampah jugak dengan UFO ni. Sebab waktu korang nak datang balik kmpk, nampak je UFO "Ala dah nak sampai pun". Apa-apa pun UFO ni mercu tanda kmpk, kalau takda UFO ni entah-entah boleh sesat nak masuk kmpk.


Ini pula dataran kmpk. Dataran ni ada satu bangunan iaitu bangunan Pusat Sumber. Di dalamnya ada bilik tutoran, makmal komputer, sains dan bahasa dan juga library. Tapi yang penting, bangunan ni ada lif ok?. Miela selalu sangat guna lif nak naik tingkat 3 di sebabkan malas nak excersie. Nampak tak kemalasan disitu? :P.


Cantik kan masjid ni?. Ini adalah masjid Al-Magfirah. Masjid terletak sebelahan dengan kolam, memang sejuk pemadangan dia. Selalu apa-apa aktiviti keagamaan selalu buat kat masjid nilah. Masjid ni ada dua tingkat, tingkat atas untuk student perempuan dan manakala tingkat bawah untuk student lelaki. 


Di Kmpk juga ada 6 lecture hall. Lecture 5 dengan 6 adalah yang paling besar, manakala lecture hall 1-4 adalah dewan kuliah yang kecil. Kadang-kadang kalau duduk dalam lecture hall ni lama-lama dah macam berada di kutub utara, sejuk sangat. Mengigil gua dalam lecture hall sampai dah tak masuk apa yang diajar. Nasiblah kan?. Tapi ikutlah musimlah, kadang-kadang sejuk kadang-kadang suhu biasa-biasa je. 


Korang jugak perlu tahu kat kmpk ada Anjung Siswa. Anjung siswa tempat student nak melepak, study, tunggu kelas/kuliah start ke, pameran dan sebagainya. Tapi awas jangan jadikan tempat anjung siswa sebagai anjung dating pulak. Haa kalau nasib tak baik HEP tangkap korang tengah dating tu, siapa yang malu?. Tanggunglah sendiri.


Bistro ni selalu student terjah diwaktu kelaparan selain cafe. Makanan di bistro ni ala-ala fast food, tak payah tunggu lama-lama. Choose and Pay je. Lagipun student selalu singgah ke bistro untuk mengisi perut dorang, maklumlah rehat pukul 1 2 petang. Dalam waktu gap dengan kelas lain lebih kurang  10- 5 minit singgah sekejap bistro beli makanan. Makanan paling famous naget seringgit. Kalau biarkan perut kosong, susah nak fokus nanti kan?. 



Kmpk juga ada gelanggang petanque. Rasanya pasal pentanque ada dalam entri ni.Gelanggang petanque ni terletak bersebelahan dengan blok kerian. So kalau rasa malas nak beriadah jauh-jauh, korang beriadah main pentaque pun kira oklah. Tapi apa menariknya lagi, kat  kmpk korang boleh berbasikal di atas bukit. Yelah kmpk memang sudah azali bertapak di bukit, kalau berbasikal memang best. Sorry memang tak da untuk part berbasikal ni, sebab Miela berbasikal di kmpk cuma sekali je, haha. 


Specialnya kmpk ada rekabentuk ala-ala coliseum. Kat situ ada padang, astaka dan pelbagai gelanggang. Luas jugaklah kalau tengok. Tapi yang penting pemadangan memang cantik. Memang tak akan jumpa di matrik lain selain kmpk. Pastikan kalau nak mohon matrik tu, pilih kmpk sebagai pilihan pertama ye adik-adik?.


Untuk gambar yang last ni, dalam blok setiap bilik ada 4 atau 5 katil. Bilik dia agak luaslah, kalau nak berguling-guling atas lantai pun boleh. Miela tak dapat tunjukkan gambar bilik Miela kat matrik sebab bilik Miela berselerak sikit, so nak lebih selamat Miela tunjukkan gambar dari sebuah blog. Bilik ni dipercayai bilik lelaki. Haha macam tak percaya pulak, selalu bilik lelaki macam tongkang pecah. Setiap bilik ada lampu, almari, penyidai tuala, plug, meja, kerusi dan dashboard. Kalau tak cukup, pergilah jumpa penyelia blok. Boleh tambah apa yang tak cukup.

Sumber gambar : Pak Cik Google dan Fage Kolej Matrikulasi Perak (KMPk)

Saturday, June 01, 2013

Entri Bergambar: Detik-detik akhir di kmpk part 2

Salam readership. Setelah sekian lama, Miela membiarkan entri ni tertangguh tanpa kesinambunganya akhirnya hari ni baru ada semangat rajin untuk meyudahkan cerita yang tertangguh pada 2 minggu lepas. Kan? dah masuk bulan enam pun. Haha takpe takpe, barulah orang curious nak tau kisah kesinambangannya. Kita biarkan orang tertunggu-tunggu :P.

Oklah, Miela nak sambung balik cerita pasal matrik kebanggaan ni. Matrik mana tu? matrik peraklah. Dah setahun pun berlalu dari hari mula-mula daftar. Sampaikan dah seminggu junior daftar matrik, sungguh cepat masa berlalu. Gila kau tak rindu? of courselah rindu sessssanggat. Aik merepek apa pulak ni?.

Yang dibawah ni pulak gambar selepas malam dinner. Ada lagi aktiviti kami buat sebelum menamatkan zaman matrik. Antaranya ialah dinner dengan classmate sendiri n sekali dengan aktiviti ala-ala camp fire. Paling best dapat me "sumbangkan" suara dengan classmate. Maaflah suara saya tak sedap macam najwa latif apatah lagi dengan Datuk Siti. Bagai bumi dengan pluto, jauh bezanya cik kak oi.

Dinner kita orang ni buat kat cafe mama. Cafe mama ni boys cadangkan, maklumlah cafe mama ni murah. Memang tak hairan kalau malam-malam lepas maghrib cafe mama dah macam cafe asrama lelaki. Penuh laki dalam cafe mama, ada beberapa kerat je girl dalam cafe mama. Nak kata sedap, bolehlah. Miela suka masakan cafe mama cuma banyak minyak. Kalau nak kurang minyak, masak sendiri jawabnyer.


Menu malam dinner kami ialah chicken chop *kelas gitu. Sedap tak sedap tak sedap makan je. Dah bayar RM8 tak silap, memang kena makanlah. Chicken chop ni kurang tang kuah tu, rasa hangit sikit. Arghh peduli apa, Miela makan je. Tapi Miela bab-bab makan beradab. Sebenarnya............ saya tak reti makan chicken chop pakai pisau ngan sudu garfu. Tapi terpaksa jugak buat gaya-gaya ala pro, dah aku duduk sebelah selunggok budak laki kelas aku kena control cara makan haha. 

Kek ni memang sadis. Sebab Miela tak berpeluang langsung makan kek secret recipe. Orang pelawa, aku cakap dah full. Kang perut melutop siapa yang susah?. Kenyang kot makan chicken chop, tak boleh masuk makanan lain. Hmm takda rezeki kan?. Tu namanya mahu tapi full, haha.

 Makan jangan tak makan

Lepas je makan, kami buat aktiviti. Mula-mula mennyanyi macam-macam lagu. Makin ramai yang nyanyi makin bertambah volume sumbang menyumbang, bhahaha. Lepas seronok menyanyi, ada aktiviti luah perasaan. fuhh nasib baik tak main true or dare, kalau tak mampus gue. Aktviti luah perasaan nilah buat wa menitiskan air mata, serius masa tu rasa tak nak berpisah je dengan dorang ni. Tapi apatah daya takdir menentukan untuk berpisah.

Tak puas malam tu, dua hari tiga kemudian, kami buat photoshoot. Disebabkan budak kelas Miela ada seorang photograpfer, so kos dia freelah. Takpe nanti kalau aku nak kawin, aku cari kau yer mukmin. Nasib badan dapat phootoshoot wending free, hahaha. Mesti korang hairan kenapa baju semua merah?. Oh itu tshirt kebanggaan matrik kamilah. Matrik mana tu? matrik perak!. Haa tahu pun :P.

Ni budak laki kelas aku. Handsome tak?. Oh maaflah yer kwang soo saya handsome lagi :P

Ni pulak dengan girl classmate. Ramai kan?. Pemandang kat belakang memang cantik. Cuba teka kami photoshoot kat mana?. Padang golflah. Ingat matrik takda padang golf. Ada k? cuma taklah luas mana pun.


Cik Miela pun nak berphotoshoot jugak yer. Dah macam budak sekolah aku tengok. Elok dah gambar, dok tambah editnyer. Tengok siap ada rimau dan rusa lagi. Miela edit gambar ni guna pisc art. Pics art ni boleh doawnload google store. So, sampai sinilah cerita detik-detik akhir kat matrik ni. Dan hasilnya dah jadi pelajar lepasan matrikulasi sesi 2010/2013. Alhamdulilah.

Monday, May 13, 2013

Entri Bergambar: Detik-detik akhir di Kmpk


.
Salam readership. Untuk ke beberapa kali Miela update pasal matrik. Tak habis story pasal matrik. Sebelum memulakan ceritakan izinkan Miela guna gelaran "aku" untuk entri kali ni untuk mempernudahkan jalan cerita. Banyak cerita disebalik gambar-gmbar di bawah ni
Seminggu sebelum study week, budak-budak matrik punyalah pulun tangkap gambar. Maklumlah nak buat kenangan, walaupun setahun banyak kenangan manis kat matrik. Tambah-tambah lagi hari last kuliah, perghh dah macam hari raya kat kmpk. Dengan baju melayu dan baju kurung sedodon pulak tu. Bercahaya sungguh hari tu walaupun pagi dek cahaya flash dari kamera, haha. 
Aku pun apa kurangnya, sibuk jugak nak bergambar. Nak datang kmpk lagi? memang tak dapatlah. Lainlah tetiba aku jadi lecture kat kmpk. Tapi takkan sama dengan kenangan bersama-sama kawan di matrik dulu. Tapi aku paling teruja nak tangkap gambar dengan lecturer. Maklumlah lepas ni lecturer mungkin susah aku nak jumpa dah, kalau kawan-kawan tu insyaallah boleh jumpa lagi. Tak kisah kat mana kita  boleh jumpa meskipun masa kenduri kawin dorang ke? :P.

Yang di tengah tu Pn. Juliana. Dialah mengajar kami subjek perakauan.
Sunggu comel classamateku berposingyer
Ini pula bersama dengan Pn Roshidah pesyarah dinamika. Kelas
 dinamika memang aku suka sekali sebab bolehlepas tension. Kalau kelas
dinamika korangbelasah je apa korang nak cakap, haha.

Ni pula dengan Sir Lingas yang ajar kami subjek bisnes.
Gambar ni agak menyedihkan. Why? sebab muka terlindung
oleh kawan aku. Mungkin tak cukup tinggi?. Tulah gegeh nak duduk
sebelah lecture. Kan dah kena? :P
Tak cukup di kelas, tangkap dengan lecture dalam kuliah.
Sekali imbas semua macam student. Yelah yang student macam
lecturer, yang lecturer macam student.
Gambar ni aku suka. Cantik kan?. Ini bergambar dengan budak kuliah aku
A3. Kuliah gempak mana tu?. Kuliah A3 kuliah A3!!.


Dan malam sabtu hari last kuliah ada dinner bagi budak perakauan. Ini kali kedua datang dinner, satu kat hotel tower rengecy yang kali kedua kat dewan sri kinta. So aku pakai baju pun biase-biase jelah sesuai dengan tempat dia. 

Tak cukup di kelas tutor, hah kat dinner nak gambar jugak dengan lecturer.
Kali ni dengan En jijul yang ajar math kat kami. Oh seperti biasa kalau
tangkap dengan cikgu ke pensyarah memang aku suka duduk sebelah.

Sebelum makan, kita posing dulunyer :P




Jangan salah faham yer, yang tengah bukan lecturer tapi ketua tutor aku,
khai. Buat gaya-gaya pak ustaz baru balik hajilah pulak. Tapi candid jugak
gambar ni.


Aku rasa sampai sini dahulu storyer. Nak cerita sampai habis nanti terpaksa pulak korang scroll blog ni yang panjang-panjang. Tunggu part 2 yer. Lagi menarik akan dipaparkan, tungggguuu

Wednesday, May 01, 2013

Tamat sudah Program Matrikulasi Satu Tahun Sesi 2012/2013



Salam readership. Wahai pembaca blog ini sekalian, dengan ini saya ingin memberitahu bahawa secara rasminya saya sudah tamat menjalani program matrikulasi perakaunan satu tahun sesi 2012/2013. Yahooooo! bestnye :D. Alhamdulilah.. Tak sangka berjaya juga habiskan study kat matrik. Rasa sekejap sangat, lepas bolehlah buat ladang anggur kat rumah sementera tunggu tawaran UPU, haha.

Habis last paper ekonomi, terus blah dari kmpk. Bukan tak sabar, tapi sebenarnya tak nak nangis kat situ. Sorry kawan-kawan tak sempat jumpa : /. Jawab paper terakhir tu dugaan banyak sikit, fikir balik je memanjang, kritikal subjek pula tu. Tak tahulah pointer jadi macam mana nanti. Apa-apa pun semua benda dah lepas, jangan di kenang.

Hidup kat matrik sebenarnya best, best sama macam zaman sekolah dulu. Most of student banyak sama umur dengan kita. Sebab hampir setiap masa berhadapan dengan dorang ni, dah nama pun duduk tinggal dalam asrama.

Akhir kata, Miela pasti akan rindu KMPk. Tahniah KMPk, kerana banyak mengubah hidup saya. And I will miss you to all my friend ex-student KMPk ;"). Semoga ukhwah kita tidak tamat di matrik, tetapi hingga hujung nyawa.

Gambar last day di matrik. *sebelum ambil exam untuk last paper



Kalau rindu dorang, suka dengar lagu ni walaupun
ramai tak berapa suka sangat lagu ni, hehe.

Saturday, March 30, 2013

Entri Bergambar: Mencanting Batik


Hello? tak da orang ke?. Eh eh lupa pula nak bagi salam, salam readership. Dalam beberapa hari lepas kan, anjaran unit dinamika A3T12b telah mengadakan pertandingan mecanting batik. Patutnya pertandingan ni berlansung pada bulan lepas, tapi disebabkan macam-macam masalah nak buat benda ni, banyak sangkutnyer. Tetapi akhirnya berakhir dengan kepuasan setelah banyak halangan ditempuhi :D. Tahu kah anda, Miela selaku SU sudah banyak kali paper work pertandingan kena reject. Tapi tak apa, akhirnya berjaya jugak

Projek ni kira boleh dikatakan berjaya jugaklah walaupun bajet mahal sikit. Baru berapa hari, dah full nama peserta. Projek kelas A3T12b berkerjasama dengan Kilang Fauzi Batik. *ala-ala menulis report gitu*. So kalau nak buat tempahan batik, buat lawatan atau sewaktunya hal-hal batik. Bolehlah hubungi Kilang Fauzi Batik. Pertandingan mencating batik memang dihandle oleh kami.



Nampaknya peserta tak sabar mecanting batik. hehe

*iklan: Si Faiz bagi taklimat macam nak ajar orang bersenam

Abang demonstrator bagi tunjuk ajar cara mencanting batik. Canting batik bukan
macam melukis atas kertas lukisan

Tekun nampak gayanya

I love Kmpk

Semuanya berbakat. Tak tahu nak pilih yang mana satu

Adik-adik kalau masuk kmpk, kalau nampak tiang ni ingat akak
tau. Sebab nama akak ada kat tiang ni.

Sempat lagi nak bergambar

Pandangan dari bawah. Look nice

With AJK publisiti pertandingan, Sya

Pesyarah dinamika, Pn Roshidah dengan Bendahari projek, Khai.


Lagi hasil cantingan batik

Saat diumumkan nama pemenang

Hasil cantingan batik oleh para pemenang. Cantik kan?


Nota: Ucapan terima kasih yang tak terhingga kepada Pn Roshidah, pesyarah unit dinamika kami sebagai penasihat projek kami dan juga Kilang Fauzi Batik sudi berkerjasama dengan A3T12b. Tak lupa juga ketua projek, Luqman , penolong ketua projek Ina dan lain-lain. Tak sempat nak mention, hehe. Sekarang fokus untuk PSPM2 pula yer.