Showing posts with label Jalan - jalan. Show all posts
Showing posts with label Jalan - jalan. Show all posts

Thursday, November 07, 2013

Trip ke Thailand(Songkhla dan Hadyai) selama 2 hari 1 malam

Salam readership. Hari ni Miela berbesar hati nak cerita tentang pengalaman Miela melancong di Thailand.Class gitu dapat melancong pi Thailand, padahal naik bas je pun, haha. Pasport langsung tak buat, sebab Mila guna border pass / pas sempadan. Pas sempadan nak buat murah, RM10 boleh guna 6 bulan. Nak pergi hari-hari pi Thailand pun tak pa, haha. Tapi pas sempadan ni khas untuk orang perlis,perak,kedah dan kelantan sebab negeri-negeri ni bersempadan dengan Thailand. Untung kome jadi orang perak :P.

Contoh pas sempadan *abaikan muka yang di mosaic :P

Cetanya gini, Miela dan family ke Thailand dengan Thailand Travel Agency, so naik bas lah. Naik bas save cost sikit daripada naik kereta, yolah kalau minyak habis terpaksa isi minyak di Thailand dengan harga 4X harga minyak di malaysia. Tak habis tak habis dengan save cost Miela oi!, haruslah kan hehe.

Nak masuk sempadan Thailand, kami masuk melalui pintu sempadan Bukit kayu hitam. Perghh memang sesak kat situ, masing-masing sibuk nak cop pasport/border pass. Tambah-tambah lagi masa tu cuti depavali, selunggok rakyat Malaysia kat pintu masuk sempadan.

Kemudian kami teruskan perjalanan ke Songkhla, mengambil masa dua jam. Mula-mula tengok negara Thailand, tak berkelip mata tengok dari tingkap bas. Nampak bahasa thailand, tapi malangnya lansung tak faham. Then, Selatan Thailand ni banyak betul 7eleven dan Tecso Lutos. Jalan sikit nampak 7eleven takpun Tesco. Rasanya lebih 10 7eleven Miela jumpa kat selatan Thailand ni. Satu lagi uniknya Thailand, motor dorang, comel betul dengan raga kat depan macam raga basikal. Dorang ni naik 3orang atas satu seat motor selamber je, kalau Malaysia pun ada cuma tak banyak macam kat Thailand ni naik 3 orang atas satu seat motor.

*sumber google


Part ni pula, Miela excited nak ceta. Kami telah  berkunjung ke Samila Beach. Tak percaya??. Cer google, terharu pulak jumpa Beach nama sendiri macam jejak kasih gitu. Memang empunya nama ni tak lepaskan peluang tangkap gambar di Samila Beach. Sebelum jalan-jalan di sekitar Samila Beach, kitaorang makan dulu di restoran di sekitar Samila Beach. Disebabkan kami noob sangat, orang Thai bagi harga cekit darah 960 Bath lebih kurang RM96. Gila tak mahal, kitorang just makan nasi putih,tomyam, telur dadar,kailan masin dengan udang masak sambal je. Besalah, pelancong luar selalu terkena perkara macam ni. Jadi kalau melancong pandai-pandai pilih tempat makan, terutama jangan pilih tempat makan yang tak ramai orang yee.

Owner Samila Beach :P

Lepas makan , kita orang berjalan disekitar Samila Beach. Cantik sungguh pantai dia, *dalam hati macam tak caya je sampai Thailand. Disitu jugak, boleh jumpa ramai pelancong Malaysia. Bestnya kat sini ada jual askrim kelapa, harga dia cuma 30 bath. Rugi tak rasa kalau pi Samila Beach, sangat sedap sebab aiskrim dengan isi kelapa nyum nyum. Samila Beach jugak ada jual keychain, baju dan barang-barang yang lain boleh dibuat ole ole. Macam Mila beli keychain sepeket dalamnya ada 10 keyhain cuma 100 bath, maknanya 1 keychain lebih kurang seringgit la. Nampak tak murahnya di situ.

Sekitar Samila Beach

Malam pula, singgah pasar terapung di Hadyai. Apa lagi. shopping timelah masa tu. Kat situ ada kasut cantik-cantik cuma 100 bath. Miela kalau nampak benda murah kat pasar malam, boleh jadi ratu pasar malam ni, nampak barang murah semua nak beli hihi. Makanan pun ada jual, tapi yang menariknya air minuman yang dijual di pasar terapung Hadyai jual dalam pasu kecik. Boleh bawak balik pasu kecik sebagai kenangan. Akhirnya malam baru kami check in Hotel di Greenview hotel setelah seharian berjalan.

Hari kedua pula, eh hari terakhir di Thailand la. Nama pun melancong dua hari. Sarapan pagi kitaorang makan di restoran Hamid di tengah-tengah bandar Hadyai. So, kami naik tuktuk lebih kurang macam teksi lah. Teruja sungguh naik tuktuk ni, 6 orang cuma 280 bath. Restoran Hamid antara restoran halal yang ada di Thailand dan masakan semuanya dari Malaysia. Menu paling sedap of course lah nasi lemak. Itu makan sebelah pagi, kalau sebelah malam menu dia mungkin  lebih sedap. Lepas makan, shopping lagi, jalan-jalan di sekitar bandar Hadyai.

Kenderaan kaler biru itulah tuktuk

Berjalan punya jalan, maka sampai destinasi pelancongan terakhir di Thailand iaitu Danok. Hok alah dekat je dengan Malaysia, berapa meter je dari Malaysia. Time kat Danok lah kitaorang habiskan saki baki duit Thailand ni kat situ, haha shopping lagi. Kat situ banyak baju cantik-cantik, rambang mata dibuatnya. Kat Danok jangan risau kalau duit Thailand dah habis, sebab di Danok boleh terima duit Malaysia.

Itulah cerita serba ringkas pengalaman melancong di Thailand. Miela ni kalau jalan, lupa dah nak tangkap gambar bebanyak. So tak dapatlah tunjuk banyak gambar. Tapi pengalaman melancong ke Thailand sangat best, sambil melancong kita boleh kenal budaya di sesuatu tempat. Rasa nak pergi lagi je. Anyway, Miela nak sponsor hadiah giveaway berupa dua keychain dari Thailand. So siapa yang berminat sila komen di entri ni beserta nama,url blog, facebook dan nama giveaway sedang/bakal dilancarkan. Hanya satu blog terpilih akan disponser, dan Miela akan pm terus melalui facebook. 

Keychain dari Thailand


P/S: Nak buat giveaway sendiri tak mampu, sebab kekakangan masa. Lagi satu, tolong like gambar ni, like je kan tak susah, hee.