Saturday, February 20, 2016

TUTORIAL MELUKIS KARTUN KAEDAH TEKAP (Mircosoft Excel)

Salam Readership. Tutorial sebelum ni Miela ada ajar melukis doodle dengan kaedah paling mudah sekali dengan mengunakan shape sedia ada di entri ini . Tapi kali ini Miela nak ajar cara melukis sedikit advance dari sebelum ni. Cumanya korang guna shape yang sedia ada tetapi ubah line dan points shape ikut gambar. Yang bestnya yang tak reti melukis tu, kaedah tekap ni membuat korang rasa boleh jadi pelukis profesional kononnya haha. Let's follow tutorial step by step.


1. Insert gambar korang nak lukis. Sebagai contoh tutorial, saya pilih gambar Minions. Kemudian resize gambar Minions sebesar korang nak. Lagi besar gambar, lagi cantik kualiti gambar bila save nanti.



2. Yang ini saya pakai size dalam anggaran tinggi row 30.
3. Untuk badan Minions saya guna shape bulat. Untuk lebih mudah menekap, klik disable colour shape fill untuk lebih nampak. Resize ikut bentuk badan.



4. Dah masuk shape bulat, tapi tak ikut badan minions?. Mudah je klik format > edit shape > convert to freeform. Kemudian klik balik edit shape>edit points.
5. Sekarang korang dah boleh lukis tekap ikut badan minion dengan mengedit point shape.



6. Sambung pula buat lukis bentuk tangan, kasut, mata etc dengan bentuk yang sesuai. Tips dia kena pandai main edit point bila shape dah convert to freeform.
7. Tips 1: Kalau ada points yang tak sesuai boleh tekan delete



8. Bila dah siap lukis semua, korang akan nampak banyak shape yang digunakan. Seterusnya bolehnya fill shape dengan colour.



9. Tips 2: Fill colour bahagian paling luar. Contoh fill colour anak mata, kemudian mata seterusnya last sekali baru colour bahagian badan.



10. Tip 3: Kalau nak bagi ada tone colour untuk lebih cantik gambar boleh klik kat gradient.



11. Hasil colour seperti di dalam gambar. Kemudian tekan ctrl+a Right click, select group



12. Paste di paint. Kemudian dah boleh save gambar.






Tadaaaaaaa ni hasil lukisan Miela. Harap ada follow tutorial ni. Kalau tak faham boleh tanya di ruangan komen. 

10 comments:

  1. Aduii baru tau, boleh buat begini hahaha thanks a lot hehe!

    ReplyDelete
  2. Wowww,baru tau cara ni.. :) Thanks 4 sharing :)

    ReplyDelete
  3. guna excel je..hebat..tq for sharing

    ReplyDelete
  4. wawa still failed guna excel >.<

    ReplyDelete
  5. lepas ni, boleh guna excel jela yee.. thanks yee

    ReplyDelete
  6. pakai excel pun boleh? baru tahuu..hihi

    ReplyDelete
  7. hebatnya guna excel

    pstttt.. terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #22. maaf mia baru sempat nak blogwalking.

    blog ini tersenarai dalam http://www.mialiana.com/2016/01/senarai-url-blog-22.html

    pemenang diumumkan kat http://www.mialiana.com/2016/02/pemenang-bertuah-url-blog-22.html

    ReplyDelete
  8. cool.. baru tahu boleh guna excel..

    by the way, jgn lupa singgah di blog saya..
    http://usagilovetravels.blogspot.my/

    ReplyDelete