Tuesday, February 09, 2016

Tutorial Melukis Doodle Muslimah Dengan Mudah

Salam Readership. Sebelum ni memang ramai juga bertanya macam mana nak buat doodle. Jawapannya Microsoft Excel. Malah orang yang tak reti melukis macam Miela ni, lebih suka guna excel berbanding Paint Tol Sai, Adobe Photoshop, Paint etc sebab excel ada bentuk (shapes) sedia ada. Tinggal nak ubah colour,size dan juga curve.

Untuk hari ni nak share cara lukis doodle muslimah dengan mudah terutamanya yang baru nak belajar nak melukis doodle. Harap korang boleh follow tutorial ni. Kalau tak faham boleh tanya yaaa


1. Select insert>shape>flowchart (delay shapes)
2. Tukar colour dan outline ikut warna kesukaan

3. Insert pula shapes oval kemudian resize kepada size yang sesuai.
4. Tukar colour shapes dan outline warna yang korang suka.

5. Masukan shapes mata warna hitam pula. Susun seperti di dalam gambar
Tips: Kalau nak mudah kerja copy paste je mata doodle supaya size mata sama.

6. Untuk buat mulut doodle, insert block arc shapes. Susun dan warna shapes mengikut kesesuaian


7. Klik mana2 shape, kemudian tekan ctrl+A. Right click, select group. 
8. Klik shapes yang sudah digroupkan, kemudian copy

9. Buka paint dan paste. Ok dah siap boleh save as doodle anda.

6 comments:

  1. senang je kan...
    terima kasih atas perkongsian...

    ReplyDelete
  2. Salam saya pun pernah cuba pakai ni memang lagi muda,
    tapi kalau nak yang superduper cantik memang photoshop kena pro la..

    ReplyDelete
  3. ohh macam ni ke nak buat doodle.. Boleh laa try lepas ni. :D

    ReplyDelete
  4. Memang bukan tgn seni. Haha :')
    Dah try buat. TQ :*

    ReplyDelete