Saturday, February 06, 2016

Download substitles di Subscene

Salam Readership. Miela tak sure ramai ka dah tahu tentang kewujudan Subscene ka belum. Tapi tetap juga nak taip pasal Subscene, kalau yang tak tahu mungkin tambah ilmu sikit kan. Actually, dah lama tahu tentang kewujudan Subscene itupun sejak gila tengok movie kat hostel hahaha. 

Pernah tak hampa bila copy movie dari kawan atau download movie luaq negara punya. Bila bukak tengok langsung hampa tak faham sepatah haram depa cakap. Lagi-lagi kalau bukak movie Thailand atau Bollywood, fuhhhh. Sayang pulak kalau nak delete kan. Miela suggestkan hampa download substitles di Subscene ni. 


Ada pernah satu peristiwa tu kan. Miela download movie Dilwale sekali dengan subtitles. Bila tengok, alamak subtitles macam apa tah. Tak matching langsung. Typo subtitle pulak bersempah, haha. So cari subtitiles yang lebih baik dekat Subscene ni. Selain tu juga, bila tengok movie Hollywood kalau pelakon dia speaking tak berapa nak faham. Kat subscene jugak, boleh download subtitles malay. Alang-alang meh Miela nak tunjuk tutorial nak letak subtitles dalam movie


Contoh nak download malay subtitles Maze Runner. Search ja kat kotak subtitles search, nanti hampa akan jumpa yang macam ni



Lepas tu dia ada bagi list subtitles. Macam-macam language ada. Selalu yang ada kotak warna hijau, subtitle memang berkualiti lah. Lepas tu klik list yang hampa suka.



Tekan download, dia akan keluar lebih kurang macam ni. Sekejap je download subtitles ni sebab pakai kb sikit. Normally, subtitles berformat srt. 


Lepas dah siap download, bila buka movie drag je file subtitle masuk dalam video player. Kalau tak boleh juga klik insert subtitles from file.


Maka boleh tengok movie dengan subtitle. Tambah-tambah lagi ada subtitle bahasa kita, mudah lah kita faham jalan ceritanya. Lepas ni takda blur tengok movie, krik krik tak faham. Subscene kan adaaa.

p/s: Kalau dapat subtitles lari timer dengan movie. Try and error download list subtitles yang lain di Subscene.

8 comments:

  1. yesss tp qila suka yify more than subscene! :D hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh baru first time dengar pasal yify. Boleh try jugak

      Delete
  2. omg,thank you so much. selama ni kalau movie tak ada substitle mmg sy akan delete trus walaupun dah berjam2 download sbb spoil mood nak tgk tapi tak faham. hehe thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome. Hehe sayang kalau delete, dahlah download berjam2. Lepas ni boleh tengok movie dengan fahamnya

      Delete
  3. Wah thank you Miela! Selalu saya main google je tapi dia tak sama dengan apa yang diorang cakap haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak faham susah2 google dah. terus je ke subscene then cari sub yang kita nak, hihi

      Delete
  4. wah menarik ni.. tq kak!!

    kak, jemput join GA Shawal.. ^^

    http://akubukaninnocent.blogspot.my/2016/02/daebakfebruary.html#comments

    ReplyDelete