Wednesday, January 20, 2016

Pengalaman pergi ESCAPE Penang



Salam readership. Kali ni nak cerita pengalaman pergi Escape. Dah lama dah pergi masa bulan November 2015. Baru laa ni nak update story hihi. Escape ni sesuai untuk sukakan aktiviti lasak ni. Sangai berbaloi kalau pergi, best gila beb!. Tips kalau nak beli tiket, jangan beli on the spot sebab harga confirm lah RM75. Tapi kalau korang beli online boleh dapat harga serendah RM41.50!!. Tapi harga dia macam tiket flight juga, beli awal dapat murah. So yang paling murah harga tiket 2 bulan sebelum pergi. Kalau nak survey harga tiket boleh ke https://ticket.escape.my.

Ok dah settle story pasal tiket. Bila dah booking tiket, tiba hari kejadian maka dapatlah pergi ke Escape. Miela pergi dengan kawan berlima naik kereta dari USM ke Escape. Escape Penang ni terletak di Teluk Bahang. Jauh sikit dari USM. Kalau tak tau jalan, pakai waze Insyallah jumpa dan tak sesat kuikui.

Pagi-pagi dah ramai orang

Disarankan kalau nak pergi escape, better pukul 9 pagi dah terpacak kat sana. Sebab memang ramai orang unless pegi hari biasa. Tapi kalau pergi lambat tak best jugak, nanti tak sempat main semua game. Game kat sana semua best-best. Hampa bayaq satu harga, boleh main semua game sampai repeat game yang sama pun takpa. 

Sebelum masuk depa akan check barang kita. Makanan memang tak allowed bawak. 

Kalau pergi Escape tak sah kalau tak gambaq gelang tangan ni

Kalau nak tahu fungsi gelang tangan ni bukan semata-mata sebagai pas masuk escape tapi boleh digunakan untuk beli makanan dan kunci locker. Korang boleh topup ikut suka berapa. Tapi nanti bila keluar dari escape kalau ada baki duit lagi dalam gelang tu boleh dapat refund balik.

Barang korang bawak tu kenalah simpan dalam locker, yelah nak main takkanlah nak bawak beg bagai. Handphone tak bawak masa main game, nanti jatuh pula nangis tak berlagu. Korang kalau main game kat Escape serius dapat hilangkan stress. Dapat hilang segala tekanan dengan aktiviti lasak. 

Disebabkan handphone simpan dalam locker, so gambar masa main game takda. Tapi jangan risau, kat ESCAPE ada photographer khas dan free pulak tu. Si photographer ni akan tangkap gambar masa kita main dan akan upload gambar teresebut 2 3 hari kemudian di Facebook escape.my

Miela sebenarnya jenis takut aktiviti lasak ni, tapi sebab teringin nak memcuba pula. Tambah-tambah bila dah bayar harga tiket tu, amat tak berbaloi kalau tak try game sebanyak mungkin. Mula-mula ingat tak pass dalam game satu ni, sebab tak pernah main langsung. Last-last ketagih jugak nak main lagi, hehe. 


Kalau main game ni, jangan tengok bawah. Nanti korang takut nak terjun.
Bila terjun tak sampai 5 sc dapat sampai kat bawah, sekejap je

Miela dah try beberapa game di Escape seperti Monkey Business, Atan's Leap, Tubby Racer dan Flying Lemur. Yang spoilnya time petang tetiba hujan, so demi keselamatan tidak digalakkan bermain *lain kali kalau pergi pastikan cuaca betul-betul elok, huhu. So tak semua game dapat main T.T

Flying Lemur sangat recommended untuk main. Game ni ala-ala flying fox, tapi yang hat ni
lagi panjang laluannya. Main game ni boleh tengok keindahan alam kat situ sambil
menjerit-jerit main benda ni hahaha.

So kesimpulan Miela nak tekankan di sini kalau nak pegi ESCAPE silalah rancang sebaik-baiknya. Bila rancang korang boleh booking tiket awal, akan dapat harga yang lebih murah dari asal. Plus pastikan nak pergi jangan pergi musim hujan, sebab mosltly game di escape tak sesuai untuk waktu hujan. Sebaiknya pergi awal. Tak dinafikan makan disitu mahal sikit, so nak berjimat makan sebelum masuk or selepas keluar escape, huhu. Apa-apa pun memang berbaloi harga tiket dengan nikmat bermain kat situ. Trylah ke ESCAPE terutama yang duduk kat penang okay?.

Muka-muka yang dah pergi ESCAPE, anda bila lagi?

3 comments:

  1. Was very awesome beb. But murah gila ticket. Tadi baru check adult is around 70 smethg juga :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. tgk tarikh/buan lain. ada lagi murah :)

      Delete
  2. macam nak pergi tapi tetiba haritu baru saya tahu saya ni macam gayat lah jugak haha

    ReplyDelete