Friday, July 03, 2015

Resepi agar-agar Oreo Milo

Salam Ramadhan. Nak berbuka tapi bosan dengan dessert yang sama?. Apakata kali  ni berbuka dengan dessert Agar-agar Oreo Milo. Bunyi pun macam sedap ja, actually dessert ni memang sedap perghhh. Resepi ni Miela dapat from another blog tapi Miela ubah ikut gaya Miela haha. Dan buat agar-agar ni senang ja nak buat, bahan pun mudah dicari.

Bahan-bahan yang diperlukan


Bahan-bahan:-

12grams paket agar-agar
600 ml air *anggaran 1 botol air
1 tin susu
7-9 sudu besar gula *kalau nak lebih manis boleh letak lebih
Setengah paket besar oreo *lebih tu boleh makan terus hehe
Serbuk milo secukupnya

Cara membuatnya:-

1. Masak agar-agar hingga cair kemudian masukkan susu dan gula. Kacau dengan sebati.
2. Asingkan 3/4 dari periuk. 3/4 agar-agar itu yang di masak bancuh dengan serbuk Milo kemudian tuangkan dalam bekas untuk lapisan pertama.
3. Bila lapisan pertama agak-agak dah keras tu tuangkan lebihan agar-agar atas permukaan lapisan agar-agar Milo. Tak perlu tunggu lama-lama untuk lapisan pertama betul-betul keras takut nanti tak melekat dengan lapisan kedua.
4. Selepas tuang lapisan kedua tu, hancurkan oreo tersebut dan taburkan keatasnya
5. Bila agar-agar betul-betul mengeras, boleh siap untuk dihidangkan.

Siap!!


Mudah kan?. Agar-agar ni sekejap ja buat, cuma nak tunggu dia keras je. Dan hasilnya memang sedap sampai licin. Hoho Selamat Mencuba!!

4 comments: