Friday, July 24, 2015

Laksa Ketam Kuala Kurau

Salam Readership. Salam Syawal. Alhamdulilah dah seminggu kita beraya. Belum sempat nak update tentang entry raya Miela dah excited cerita tentang petang tadi hehheh. Entry raya tu next entry, later on la.

Alkisahnya fenomena laksa ketam Kuala Kurau ketam masih ramai belum tau lagi. Cuma dengar khabar angin ada laksa ketam kat Kampung Nelayan Kuala Kurau, Perak. Dan semalam juga nampak kawan post gambar laksa ketam sesama. Apalagi Miela ws kawan ajak makan laksa ketam. Maka petang tadi dapat merealsasikan kempunan nak makan laksa ketam. Miela memang suka makan laksa, ketam pun suka jugak. Laksa campoq ketam lagi bertambah sukalah. 

Laksa ketam yang menyelerakan

Mula-mula ingat laksa ni special cuma ketamnya je. Ingat bajet laksa rasa biasa ja. Tapi sekali rasa laksa dia, perghhh sedap gila. Kuah laksa sedap sangat, tak terlalu pekat dan tak terlalu cair gitu. Dari segi harga dia jangan terkejut ya, harga sepinggan laksa ketam hanya RM9.00 SAHAJA. Sekali pakej bagi ayaq masak free lagi. 

Manakala tempat pula terletak di Kampung Nelayan Kuala Kurau. Landmark dekat bawah jambatan Kuala Gula. Kat bawah tu ada signboard kecik nak ke warung laksa ketam Kampung Nelayan. Kedai dia terletak dalam Kampung Nelayan. Alah susah apa, waze kan adooo. Memadangkan Miela pun duduk di Kuala Kurau kurang 10 minit nak pergi sana. Hoho hari-hari boleh pergi gamaknya lepas dah tau laksa ketam ni kat mana.


Tadi sempat jugak tanya makcik yang jual laksa ketam. Katanya dia bukak setiap hari time petang. Tapi bergantung jugak, kekadang cuti tetiba hampa mai dia katop hmm takda rezeki nak makan. Tapi Laksa ketam Kuala Kurau sangat berbaloi untuk hampa try, dihidangkan dengan ketam fresh dari laut. Kuala Kurau memang kaya seafood fresh ni. Tengok sahaja kawasan sekeliling betul-betul dekat dengan laut. Jangan lupa jika singgah Kuala Kurau jangan lupa rasa laksa ketam okayyyy.

1 comment:

  1. Wahh tengok ketam tu...ketam tu...ketammmmmm..favorite kak PC ni...adoiii..ngencess..

    ReplyDelete