Sunday, June 28, 2015

Trip ke Sarawak

Salam ramadhan. Hayoo dah hampir 6 bulan berlalu, tapi sekarang baru nak cerita. Dok tersekat dalam draft akhirnya publish jugak hari ni. Lambat benor nak post entri ehhh. Ini kisah cuti sem lepas punya. Okay Miela nak sambung cerita yang tertangguh ni.


Selepas habis aktviti bakti siswa di Kampung Selamat, Bukit Merah. Maka 3 hari selepas itu, terbang menaiki belon *kapal terbang* ke Sarawak. Perjalanan dari Penang International Airport ke Kuching International Airport ambil masa dua jam. Takdalah lama sangat perjalanan ke sana, macam nak pergi Ipoh je. Miela naik Air Asia sebab murah, berbanding services lain masa tu. Ini kira first time Miela naik flight, bila nak merasa kalau tak ikut kawan balik kampung di Sarawak, ye tak?,

Sepanjang 5 hari di Sarawak, sebenarnya tak banyak sangat jalan sebab musim hujan masa tu sob sob sob T_T *plot twist* . Pun begitu dalam keadaan hujan selalu, dapatlah jugak ronda-ronda bandar Kuching, Sarawak.

Kalau pergi bandar Kuching tak sah kalau tak tangkap gambaq  kat sini, mercu tanda bandar Kuching. Memang seebelum pergi aim nak tangkap gambar kat sini hoho.

Muzium Sarawak. Bagi Miela orang semenanjung agak teruja jugak melawat tempat sebegini. Sebab kat muzium ada terdapat macam-macam depa pamerkan tentang Sarawak. Dari segi budaya dan sejarah memang lain sikit dari semananjung. Paling best dapat tengok replika rumah panjang. Selalu tengok kat tv je, tapi tengok replika pun macam real daa.

Miela jugak berkesempatan melawat ke Waterfront Sarawak. Tapi Miela pergi pada waktu malam, memang cantik permadangan kat situ. Ada pulak gerai-gerai makan situ, agak romatik jugak kalau dinner kat situ malam-malam haha. Tapi Miela tak boleh lupa kesedapan pisang cheese kat Waterfront, memang sedap gila baq hang. Selain tu, tempat ni jugak ramai anak muda berbusking. So boleh tengok performace live gitu.

Dari segi makanan, rugi tau kalau tak merasa laksa sarawak, mee kolok, kek lapis dan ais krim gula apong. Kalau nak beli ais gula apong, beli yang besaq tau kalau kecik memang tak puas. Lepas tu tempat laksa sarawak yang sedap kat Mom's Laksa, seriously sangat sedap. Mee kolok pulak Miela tak ingat pula makan kat mana huhu. Dan satu lagi, kalau nak beli kek lapas yang sedap boleh pergi ke kedai Kek Lapis Dayang Salhah. Kat situ banyak pilihan. Ramai juga orang kita borong kek lapis kat situ. Di bawah ni semua sumber gambar google je,huhu. 

Dapnyaaa, teringin nak makan lagi
Laksa Sarawak tak macam laksa semenajung . Sekali tengok macam mee kari. Tapi sekali rasa pasti nak lagi
Mee Kolok pun sedap. Makan sampai licin dibuatnya

Dayang Shalhah jangan lupa singgah. Bawak ole-ole kek lapis untuk orang tersayang.
Amboi pergi tempat orang, memang kerja makan ja Miela. Sarawak memang banyak makanan unik-unik pulak tu, rugilah kalau tak dapat merasa kan?. Hmm tapi sebenarnya tak puas lagi pergi Sarawak, banyak tempat tak sempat pergi disebabkan cuaca ketika tak berapa nak baik. Harap-harap satu hari nanti dapat pergi lagi :).

1 comment:

  1. Huiyoo, bestnya dia dapat jalan-jalan. ni yang jeles ni.huhuu

    ReplyDelete