Saturday, May 30, 2015

Hiking di Bukit Jambul

Salam Readership. Minggu lepas Miela pergi ke Bukit Jambul, ni bukan kompleks Bukit Jambul yang hampa dok selalu lepak tu tapi betul-betul Bukit Jambul punya tau haha. Perjalanan dari RST USM ke Bukit Jambul kalau naik kereta 5 minit je. Dekat kan?.

Inilah kawasan mendaki Bukit Jambul

Tujuan utama pergi ke sana adalah bukanlah semata-mata untuk hiking je, bolehlah sambil-sambil tu kuruskan badan. Motif yang kedua pulak nak hilangkan stress selepas dua tiga minggu dibelenggu oleh assignment. Kitaorang berempat pergi hiking pada waktu pagi. Dalam pukul 8.15 pagi dah bertolak ke sana. Kami siap bawak sandwich pergi sana, konon-konon nanti bila sampai puncak boleh berkelah atas Bukit Jambul. Lagipun kat sana, tak da orang jual-jual makanan pun. Bawak bekalan salah satu sebagai alternatif sambil jimatkan duit huhu.

Sandwich laku macam pisang goreng da, hahaha
Tempoh mendaki Bukit Jambul lebih kurang 20 -30 minit gitu. Bergantung jugak dengan stamina korang, kalau hat jenih cepat penat sat-sat benti lambatlah hampa  sampai naa. Tapi sebelum hiking, buatlah aktivti rengangan dulu kang teruih naik cramp pulak kaki tu. Itu first time yang pergi hiking, memang penatlah, sebab tangga dia tinggi. Yang selalu pergi hiking, takda masalah sangat bab hiking ni. Selalu nampak penduduk yang duduk kawasan tu rajin hiking, bukan hat muda tau tapi yang umoq lebih 40++ dah. Laju gila depa naik atas puncak dari kami hat muda ni, malu dibuatnya hahaha. Kami kan baru first time. Tapi tabik spiring kat depa walaupun usia dah meningkat, tapi rajin berhiking.

Track mula-mula sebelum mendaki yang lebih mencabar

Selfie first, sebelum hiking. haha

Misi hiking bermula

Bila dah sampai puncak, permadangan ni korang bakal nampak. Cantik tak??

Bila turun balik dari Hiking, tangkap gambar dulu as reward.
\
Untuk pengalaman pertama hiking di Bukit Jambul, memang sangat penat hahahaha. Tapi best dan berbaloi. Banyak peluh keluar, kalau tiap-tiap hari hiking boleh hilang berapa kg agak-agak??. Yang penting dapat hilang stress dan lupakan seketika tentang exam yang makin hampir. Oklah kan, daripada dok stress dalam bilik kita beriadah. Balik USM kita study sempena peperiksaan yang menghampiri. Alamakkkkkkk.

2 comments:

  1. Alahai..dah 10tahun dok Penang tp xpernah panjat bkt Jambul ni..hihihi

    ReplyDelete
  2. Bestnye..every weekend ini lah xtvt ku..kalau hari2 naik lagi best, boleh turun kilo.

    ReplyDelete