Saturday, February 07, 2015

Buat gambar polaroid sendiri



Salam Readership. Ehm ehmmm dulu Miela cerita yang Miela teringin nak beli kamera polaroid dalam entri ni . Tapi sampai sekarang tak beli-beli lagi, muhahahahha. Entahlah, Miela sibuk membeli benda lain kot, lagipun kita ni cuma harap biasiswa dari PAMA dengan duit PT jer. Study kat penang ni, faham-faham jelah duit mengalir macam air. Kalau free ja hujung minggu, pergi tengok wayang tu tak termasuk kos lain makan, shopping and melencong ke tempat lain.

Mungkinlah satu hari nanti kalau dah kerja ataupun tetiba income blog ni naik mendadak boleh beli kamera polaroid satu hari nanti, Insyallah. Sementara tunggu duit berkepok, haa apakata kita buat sendiri gambar polaroid. Sangat mudah dan budget kurang RM1!!!! *per each paper

Sediakan:
1. Glossy paper/photo paper
2. Printer

printer dan glossy paper

Korang boleh guna glossy paper/photo paper sama ada 4R atau A4. Kalau A4, boleh print banyak sekali gus, tapi Miela beli yang 4R je. Sebab boleh print satu satu, so bila ada gambar baru boleh terus tak payah tunggu kumpul gambar banyak-banyak baru boleh print.

Mula-mula sekali Miela edit guna handphone je. Korang nak edit gambar kat photo grid pun boleh asal nampak bentuk macam polaroid picture atau boleh gunakan mana-mana aplikasi mengedit gambar.

I edit guna photo grid je uolzzzz
Lepas dah edit gambar, Miela transfer gambar ke lappy untuk print. Miela guna Microsoft Word print gambar ni, lagi senang. Tapi korang kena set size paper kepada 4R jika nak print photo paper 4R (4 x 6 inc). Kemudian insert gambar yang korang dah edit, resize nak bagi besar ke gambar korang tu ataupun nak kekalkan saiz gambar. Kalau buat saiz kecik, 4R boleh dapat dua gambar tau. Dan jangan lupa letak border kat gambar korang tu supaya senang nak potong.
set size 4x6 inc jika guna photo paper saiz 4R
jangan lupa letak border gambar yee
Sebelum print, jangan lupa set media photo paper . Bukan tak boleh print macam biasa, boleh je. Tapi kualiti gambar kureng sikit. Selalu kita print paper memang dah set plain paper, tapi kita guna photo paper so haruslah set photo paper supaya gambar yang kita print tu lebih berkualiti.


set photo paper

siap!!!
Selamat Mencuba

15 comments:

  1. Senangnya ^_^ Tak yh guna eediting software yg lain. Hehe. Sayangnya printer sy tu dah berapa lama ntah xde ink. kekeke *nangis*

    ReplyDelete
  2. thanks for the info :* , btw kalau nak buat corak2 tu macam mana ea ?

    ReplyDelete
  3. Sis, nak tanya. Kena guna ink warna ke?

    ReplyDelete
  4. printer kertas A4 yg biasa tu ke ? mcm dekat cc tu ? 😩

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan kertas A4, Kertas glossy paper size A4 hehe

      Delete
  5. sis,letak photo paper sekecil tu then print mcm biasa ker ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy print guna photo besar A4 bru print n gunting

      Delete
  6. sis, kat mana nak beli glossy paper ni?

    ReplyDelete
  7. Sis, cmne nk buat polaroid yg ade background...??

    ReplyDelete